�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


K svatb nle i kole

Autor: red.
Datum vyd�n�: 14.05.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5742

Z msla a hladk mouky vypracujeme hmotu, ze kter utvome men tverec asi 20x 20 cm. Ten zabalme do tsta pipravenho z dalch surovin, dvakrt pevlme a tikrt pelome jako u listovho tsta.

Peení kolá má prastarý pvod. U u starých ek, íman a Egypan se asto pekly slavnostní koláe. Za Homéra mléný a medový kolá byl vyznamenáním pro hrdinu. Pi svatbách hrály dleitou roli koláe sezamové a pi bohatém jídle byly oblíbené koláe slané, zvané „epipesta“. Ve starém ím se u dokonce vyprofilovala samostatná kolánická profese. Staí Egypané vyrábli z kvtin lotus chutné koláe, dále pak koláe „Muffab“, do kterých se pidávala písada z oech, medu, sezamového oleje a jiných aromatických látek.  V této dob takté egyptští koláníci vyrábli kolá „lebaba“, který byl zhotovován ze suchého chleba, jen se roztrouhal a pimísilo se máslo, med a rová voda

KOLÁE SVATEBNÍ - poet: cca 120 ks

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 80 g drodí, 0.25 l mléka, 4 kostky cukru, 1 celé vejce + 1 loutek, 1 kostka 100% tuku, trochu soli, 3 kostky tvarohu na  nápl.
Postup: Na vále prosijeme mouku, nadrobíme do ní drodí, zalijeme mlékem s cukrem, pidáme vajíko a vypracujeme tsto. Do tsta nastrouháme 100 % tuk a tsto zpracujeme. Z tsta vyválíme plát, nakrájíme tvereky, které plníme tvarohem. Utvoené koláe klademe na pech zadlanou ástí nahoru. Koláe nepotíráme a hned peeme. Hotové - upeené koláe máíme v tuku s rumem (máslo - hera) a hned obalujeme.

HRABNIN KOLÁ

Suroviny:  450 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 200 g másla, 4 loutky, 0,75 prášku do peiva, vanilinový cukr, skoice.

Postup: Vše zpracujeme v tsto, jeho jednu tvrtinu vloíme do ledniky na dobu aby nabylo hutnosti pi které jej meme strouhat. Zbytek tsta rozválíme a vloíme na vymaštný plech, posypeme jablky, vanilínovým cukrem a skoicí.
Ušleháme tuhý sníh, do kterého pidáme 150 g cukru, který nalijeme na jablka a pak nastrouháme zbylé tsto z ledniky na vtším struhadle a dáme péct.


MORAVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁ

Suroviny: 500g hrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g drodí, 200 g oleje, 6 loutk, sl, citronová kra, mléko, 500 g másla, 200 g hladké mouky.

Postup: Z másla a hladké mouky vypracujeme hmotu, ze které utvoíme menší tverec asi 20x 20 cm. Ten zabalíme do tsta pipraveného z dalších surovin, dvakrát peválíme a tikrát peloíme jako u listového tsta. Necháme pod utrkou vykynout. Pak tsto vyválíme na plát, nakrájíme tvereky, plníme tvarohovou, makovou a oechovou náplní, zabalíme, ješt chvíli necháme vykynout, pak poteme vyšlehanými vejci, doprosted do vytvoeného dlku dáme drobenku a peeme.


Vytisknuto dne 24.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku