�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kde se zaèala požívat káva |
Autor: J.P.Vìtrník Datum vyd�n�: 19.05.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=427 |
Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jižní Etiopie - døíve Habeš -, kde se též zaèalo praktikovat pití èerné kávy. Od Habešanù pøevzali kávovník Arabové a Peršané. |
Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jižní Etiopie - døíve Habeš -, kde se též zaèalo praktikovat pití èerné kávy. Od Habešanù pøevzali kávovník Arabové a Peršané. Koncem patnáctého století se pila èerná káva v západní Arábii. Pøes Arábii se konzumace rozšíøila do Caøihradu. Posléze se zaèal kávovník cílenì pìstovat v Liberii a na Madagaskaru, v Asii, Pøední Indii, Jávì a Filipínách. Teprve v druhé polovinì 18. stol. bylo pìstování kávy zavedeno do Brazílie, která se posléze stala nejvìtším svìtovým producentem této èerné komodity. Kávovník kvete a plodí až když je nìkolik let starý. Ponìvadž kvete a plodí po celý rok, je zrání plodù nestejné, a tak na jednom stromku nalezneme najednou plody zralé - fialové. èervené, žluté, zelené a souèasnì i kvìty. Plody se sklízejí tøikrát do roka. Druhá sklizeò dává plodù nejvíce a také nejlepší jakosti. Jediný stromek dá roènì asi dva kilogramy èisté prodejní kávy. Roste-li však v dobré pùdì, dává sklizeò dvojnásobnou. Nejvíce plodí keøe 7- až 12leté, a po 20 - 30 letech pøestanou plodit a vykopávají se. Zrna kávy obsahují kofein, který zvyšuje nervovou èinnost. |
Vytisknuto dne 28.09.2023 ze serveru |