Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


OVOCNÁ PÁJ /10 porcí/

Autor: Radek Procházka
Datum vydání: 28.2.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=387


fiogf49gjkf0d

Charakteristika: Dort na povrchu zdobený šlehačkou a chipsovanými mandlemi. Na řezu pájový korpus s tenkou vrstvou žloutkového krému a naskládanou směsí čerstvého pokrájeného ovoce, zakončeno neutrální ovoželovou polevou.
Svěží chuť a vůně ovoce se vhodně doplňuje s výraznou chutí vanilky.

Suroviny a přísady:

120 g pájový korpus                     
400 g žloutkový máslový krém       
500 g směs čerstvého pokrájeného ovoce              
300 g ovožel poleva neutrál          
150 g šlehačka                            
  50 g chipsované mandle                
  20 g výrobní ztráty                       
1500 g hmotnost hotového výrobku       
1520 g celkem      

                     

Výrobní postup:
Pájový korpus ponecháme ve formě a naneseme rovnoměrnou vrstvu žloutkového krému na níž naskládáme předem očištěné nakrájené ovoce dle vlastní fantazie. Přeleštíme rozehřátou ovoželovou polevou. Necháme ztuhnout v chladném prostředí. Po zchladnutí páj vyjmeme z formy a nahřátým nožem krájíme na stejné dílky, které zdobíme šlehačkou a chipsovanými mandlemi.

PÁJOVÝ KORPUS:

 500 g hladká mouka                      
 250 g 100% tuk                          
  1 ks    vejce                                          
 150 g  voda
 100 g  cukr moučka                      
             špetka soli
1040 g celkem
     80 g výrobní ztráty                       
   960 g hmotnost hotového
výrobku na 8 forem
o průměru 25 cm.               

Výrobní postup:
Všechny suroviny se zpracují v těsto, které se vyválí na slabý plát, jenž vložíme do pájové formy a propícháme vidličkou. Pečeme při teplotě 17 °C cca 15 minut.

OVOŽEL POLEVA NEUTRÁL:

množství na jednu formu
100 g ovožel neutrál                      
200 g voda                                   
300 g celkem                                

Recepturu sestavil
Radek Procházka


Vytisknuto dne 15.6.2021 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku