�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vroba domcho karamelu

Autor: Enzo del Monte
Datum vyd�n�: 06.07.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3056

Karamelizovn znamen such zaht cukru pi vysok teplot, kdy se jeho vzhled promuje ve svtle lutou a tmav hndou, lesklou hmotu s typickm aromatem praen.

fiogf49gjkf0d

Karamelizovn znamen such zaht cukru pi vysok teplot, kdy se jeho vzhled promuje ve svtle lutou a tmav hndou, lesklou  hmotu s typickm aromatem praen.
Karamelizace je proces oxidace cukru. Pi vaen nalzme rozen pouvn na zklad typick, lehce oechovm chuti, kterou cukr pi procesu dostv.
Reakce je odvisl od druhu cukru, kdy ovocn cukr m bod ohevu pi karamelizaci na hodnot 110 C a sladov cukr na 180 C. Krystalov cukr karamelizuje pi teplot 160 C.
Oxidace cukru vede ke zven velkho mnostv spojen molekul, kdy pesn mechanismus tohoto procesu jet nen zcela prozkoumn.

Receptura

Suroviny

125 g cukru
0.25 l lehaky
½ PL lce msla
1.5 L medu
1 balek vanilinovho cukru

Pprava

Nejdve vlome cukr a lehaku do pnve a vame za stlho mchn pi stedn teplot. Jakmile dojde k ustn pnn, vlome vanilinov cukr, tuk a med, kdy tuto sms dobe promchme.
Kdy se zane tvoit v nznaku karamel, poneme intenzivnji mchat, a vznikne hust hmota.
Obsah pemstme na pec papr.

Karamelov puding

Suroviny

1 balek pudingovho karamelovho prku
1 L ztuovae
2 PL cukru
375 ml mlka
125 ml smetany

Pprava   

2/3 balku karamelovho prku, ztuova a cukr vlome do misky a dobe promchme. Nejdve s 2 PL mlka a nsledn se temi, vlvme do such smsi a opt dobe promchme.
Obsah 1 tetiny pudingovho prku vsypeme do zbytku mlka, nechme rozpustit a zahejeme.
Do vac smsi vlome prvn zhotovenou suchou sms, nechme vait asi jednu minutu pi ni teplot za obasnho zamchn. Zchlazen puding metlou krtce prolehme a pidme do tuha vylehanou smetanu. Krm plnme do sklenn misky i pohru. Rovn meme puding uvait v kuelov form, vyklopit a vkusn dozdobit.


Vytisknuto dne 22.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku