�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukr v obchodech je vesmìs bez závad; obèas chybí oznaèení

Autor: ÈZPI
Datum vyd�n�: 02.08.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=294

Chybìjící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti pøípadech ze 125 vzorkù cukru nejèastìjším prohøeškem pøi kontrole Èeské zemìdìlské a potravináøské inspekce (ÈZPI).

fiogf49gjkf0d
Chybìjící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti pøípadech ze 125 vzorkù cukru nejèastìjším prohøeškem pøi kontrole Èeské zemìdìlské a potravináøské inspekce (ÈZPI). V jakosti nevyhovìla ze 67 zkoumaných vzorkù necelá
šestina; cukr byl vesmìs zatøídìn v nesprávné kategorii.
Celkem odebrali inspektoøi ke zkouškám od výrobcù, prodejcù i distributorù cukru 138 vzorkù, z toho ètyøi z dovozu. "Ve vìtšinì nevyhovujících pøípadù inspekce naøídila nápravu, v nìkterých však uložila i pokuty," uvedla mluvèí.
Podle Kolejkové se bìžný domácí spotøebitel setkává v obchodì s cukrem krystalem, krupicí nebo mouèkou. Ty by mìly být oznaèeny i skupinou "bìlosti" jako cukr extra bílý, bílý nebo polobílý. Ve vyhlášce se cukr ještì rozlišuje na cukr tvarovaný; kostky, bridž a homole, cukr mouèku, tzv. kandys, tedy cukr s velkými krystaly øepného cukru, a tekuté výrobky z cukru.
Pøedpisy rozlišují ještì i pøírodní, hnìdý cukr. Poptávka na trhu je však po této komoditì malá a spotøebitel se s ní v obchodech setkává spíše výjimeènì. Prakticky veškerý cukr na èeském trhu se vyrábí z cukrové øepy, protože tøtinový cukr se do Èeské republiky již nìkolik let nedováží, doplnila mluvèí.

Vytisknuto dne 06.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku