�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Finty s celozrnnm peivem

Autor: Pavla Skurovcov
Datum vyd�n�: 25.10.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1895

Matouc toti me bt skutenost, e se bl mouka nkdy obarvuje (napklad karamelem), a z n vyroben peivo je tud tmav, nikoliv ovem celozrnn.

fiogf49gjkf0d
Ze zdravotnho hlediska je lep dvat pednost tmavmu, tedy celozrnnmu peivu, ped blm. Je vak teba pozorn vybrat, protoe ne kad tmav peivo je skuten "tmav".
astokrt opakovanou radou, hovo-li se o zdravm stravovn, je vymnit bl peivo za tmav. Pokud tak u inte, vae tlo to urit ocen. Jene zmna nen pln jednoduch. Mezi tmavm peivem toti existuj rozdly. Vte, jak sprvn vybrat? A pro je vlastn tmav, celozrnn peivo pro vae zdrav vhodnj?
Bl peivo se vyrb z bl mouky, pi jej vrob se pouv pouze vnitn st zrna. To neobsahuje tolik minerlnch ltek a vitamin jako vrstva vnj. Bl mouka je proto vivov mnohem mn hodnotn. Bl peivo m i vy glykemick index ne celozrnn peivo.
"To znamen, e vs zasyt pouze na krat dobu. Hladina cukru v krvi po poit takov potraviny vraznji kols a organismus m vt sklon k ukldn tuku, co podporuje vznik obezity," vysvtluje nutrin terapeutka Vra Krlov z bezplatn Informan linky zdravho ivotnho stylu (800 175 324). Glykemick index je ovlivovn tak tm, s m se peivo zkombinuje.

Obarven mouka
Celozrnn peivo se vyrb z celozrnn mouky, kter obsahuje i vnj vrstvy zrna. Ty jsou, jak u bylo eeno, bohat na vitamny, minerln ltky, esenciln mastn kyseliny a vlkninu. "Z vivovho hlediska je tak pro ns konzumace celozrnnho peiva pznivj. Dal vhodou je ni glykemick index a tud vyrovnanj hladina cukru v krvi," k Vra Krlov. Pozor vak na to, e celozrnn peivo me mt krat dobu trvanlivosti.
Problm je ale v tom, e ne kad tmav peivo je tak celozrnn. Odbornci upozoruj, e nkdy je skuten tk rozeznat, kter peivo je vyroben z celozrnn mouky a kter nikoliv. Matouc toti me bt skutenost, e se bl mouka nkdy obarvuje (napklad karamelem), a z n vyroben peivo je tud tmav, nikoliv ovem celozrnn.
"Peivo z tmav - obarven - mouky m pak stejn vlastnosti jako peivo z bl mouky. M tedy obdobn vivov nedostatky," varuje Vra Krlov.

Hledejte daje o sloen
Pi vbru proto sledujte, zda je "tmav" peivo vyrobeno z celozrnn mouky. Vhodn jsou tak ty druhy peiva, kter obsahuj cel zrnka a semnka. Tm se toti zvyuje biologick hodnota peiva. Ta, strun eeno, udv, kolik je v potrav biologicky vznamnch ltek. Biologick hodnota potravin je dleit pro organismus, pro stavbu svalstva a podobn.
"Ale semnka, kter jsou vidt na prvn pohled, jet neznamenaj, e je peivo vyroben z celozrnn mouky," upozoruje Vra Krlov.
Pokud nen peivo prodvno s oznaenm, z eho je vyrobeno, ptejte se prodvajcho. Ten by vm ml informace o sloen vrobku poskytnout.

Sledujte, z eho je potravina vyrobena
Kupujete-li balen peivo, sledujte na obalu daje o jeho sloen. Vrobce nkdy uvd jednotliv suroviny v procentech, ve kterch jsou v potravin zastoupeny. astji je vak na vrobku pouze hol vet surovin. V tom ppad si vmejte poad, ve kterm jsou uvedeny. Na prvnm mst je toti ta sloka, kter je ve vrobku nejvc, na poslednch mstech pak ty, kter jsou v minimlnm zastoupen. Zdrav prospnj je peivo, kter m ve svm sloen uvedenou celozrnnou mouku, a to nejlpe na prvnm mst. Na obale vrobku me bt napsna tak energetick hodnota vetn obsahu blkovin, tuk a sacharid. Nkdy se uvd i podrobnj sloen, napklad mnostv vitamn, minerlnch ltek, vlkniny a podobn. Energetick hodnota blho a celozrnnho peiva je tm toton (u celozrnnho me bt dokonce mrn vy). Biologick hodnota mluv jednoznan ve prospch peiva celozrnnho. Bl peivo se doporuuje u nkterch typ diet (etc diety), kdy je teba omezovat hrub sti stravy. Bl peivo je toti snadnji straviteln.

zdroj:iHned.cz

Vytisknuto dne 06.06.2023 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku