�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèka - Vanoèní recept

Autor: Libuše Bažantová
Datum vyd�n�: 09.12.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=186

Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrneèku rozdrobíme droždí, pøidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneèek pøikryjeme. Mouku osolíme, pøidáme žloutky, rozehøátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek

fiogf49gjkf0d

INGREDIENCE
500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, asi 200 g mléka, 1/2 lžièky soli, 2 žloutky, 125 g tuku, na špièku nože nastrouhaného muškátového oøíšku, 100 g rozinek, 50 na plátky nakrájených mandlí, tuk na plech

POSTUP PØÍPRAVY
Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrneèku rozdrobíme droždí, pøidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneèek pøikryjeme. Mouku osolíme, pøidáme žloutky, rozehøátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oøíšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší tìsto. Poprášíme je moukou, pøikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté tìsto pøendáme na vál, vpracujeme do nìj rozinky a rozdìlíme je na devìt kouskù. Ze ètyø kouskù vyválíme dlouhé váleèky a spleteme je do copu, pøendáme je na tukem potøený plech a dlaní je podélnì zmáèkneme. Z dalších tøí kouskù tìsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, tìsto opìt zmáèkneme. Ze dvou zbylých kouskù vyválíme váleèky a stoèíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Tìsto necháme ještì 10 minut kynout, potom je potøeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhøáté na 200 °C a vánoèku dozlatova upeèeme.


Vytisknuto dne 10.10.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku