�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vánoèka - Vanoèní recept |
Autor: Libuše Bažantová Datum vyd�n�: 09.12.2003 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=186 |
Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrneèku rozdrobíme droždí, pøidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneèek pøikryjeme. Mouku osolíme, pøidáme žloutky, rozehøátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek |
INGREDIENCE 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, asi 200 g mléka, 1/2 lžièky soli, 2 žloutky, 125 g tuku, na špièku nože nastrouhaného muškátového oøíšku, 100 g rozinek, 50 na plátky nakrájených mandlí, tuk na plech POSTUP PØÍPRAVY Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrneèku rozdrobíme droždí, pøidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneèek pøikryjeme. Mouku osolíme, pøidáme žloutky, rozehøátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oøíšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší tìsto. Poprášíme je moukou, pøikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté tìsto pøendáme na vál, vpracujeme do nìj rozinky a rozdìlíme je na devìt kouskù. Ze ètyø kouskù vyválíme dlouhé váleèky a spleteme je do copu, pøendáme je na tukem potøený plech a dlaní je podélnì zmáèkneme. Z dalších tøí kouskù tìsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, tìsto opìt zmáèkneme. Ze dvou zbylých kouskù vyválíme váleèky a stoèíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Tìsto necháme ještì 10 minut kynout, potom je potøeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhøáté na 200 °C a vánoèku dozlatova upeèeme. |
Vytisknuto dne 10.10.2024 ze serveru |