Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Tvoříme plundrové těsto

Autor: Tomáš Sedláček
Datum vydání: 22.2.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1825

Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout.

fiogf49gjkf0d

Jeho charakteristiku lze shrnout do věty, že plundrové těsto je v podstatě kynuté listové těsto. Jedná se o několik vrstev skládaných těst, která opakovaně vyvalujeme a překládáme. Plundrová těsta se vyznačují vyšším obsahem tuku. Tato těsta  a výrobky z něho jsou hodně rozšířena v zemích jižní Evropy, ale dosáhla své obliby rovněž v Německu a Rakousku.

400 g polohrubé mouky
1/4 l mléka
2 vejce
20 g droždí
2 polévkové lžíce cukru
špetka soli
200 g másla
mouka na podsypani


Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout.
Po vykynutí těsto vyválíme, na něj položíme máslo, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme.
Necháme asi 15 minut v chladu a potom ještě 2 x překládáme a vyvalujeme.
Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme tvarohovou a makovou nádivkou. Tvarujeme do šátečku, nachame nakynout, pečeme v hodně teplé troubě.
Vetsinou se podavaji teple,


Vytisknuto dne 15.6.2021 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku