�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèka po nìmecku

Autor:
Datum vyd�n�: 10.12.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1784

Tìsto zakryjeme vlhkým šátkem, vložíme do teplého prostøedí a necháme asi 2 hodiny kynout.
Pak na pomouènìné pracovní desce ještì jednou dobøe prohnìteme.

fiogf49gjkf0d

Vánoèka na saský zpùsob

Suroviny

0.5 l mléka
1 kg pšenièné mouky
2 vejce
100 g cukru
1 kostka droždí
150 g másla
sùl
rozinky
1 PL pomleté citronové kùry

Postup

Prosijeme mouku, rozmìlníme droždí, smícháme s cukrem a necháme rozpustit ve vlažném mléku.
Pøidáme vejce a nastrouhanou citronovou kùru a smìs dùkladnì promícháme.
Do mouky vložíme máslo v mìkkém stavu a sùl, dobøe promísíme a vyhnìteme do tìsta. Pøidáme rozinky a tìsto hnìteme do vláèné a hladké podoby.
Tìsto zakryjeme vlhkým šátkem, vložíme do teplého prostøedí a necháme asi 2 hodiny kynout.
Tìsto pak na pomouènìné pracovní desce ještì jednou dobøe prohnìteme.
Tìsta následnì rozdìlíme na šest stejnì velikých porcí a vyválíme do tenkých pramenù.
Prameny spleteme do jednoho velkého copu, který (úhlo)pøíènì položíme na plech vyložený peèícím papírem.
Rozšleháme jedno vejce a pøidáme trochu soli.
Tìstový cop pak potøeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem (krystal).
Vánoèkové tìsto necháme ještì jednou asi pùl hodiny kynout.
Mezitím pøedehøejeme troubu na teplotu 200 °C.
Vložíme do trouby a peèeme na støední etáži asi tøiètvrtì hodiny.


Vytisknuto dne 27.07.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku