�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pojem rozmrazeno a ze zmrazenho polotovaru u cukrskch vrobk |
Autor: Johny Datum vyd�n�: 22.11.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1763 |
Take pokud nap. listov trubika byla upeena ze zmraenho listovho tsta, ji by mla mt oznaen vyrobeno ze zmrazenho polotovaru a nemla by bt na trh uvdna jako erstv. |
Dnes bych rd otevel tma, kter je v posledn dob tak trochu kontroverznho rzu a panuje kolem nho mnoho dohad. Jedn se o tzv. zamrazovn a dopkn (rozpkn) peiva, ale smr, kam zamme na pozornost, po nezbytnm vodu, nen pekask obor, ale cukraina.
j) u nebalenho pekaskho vrobku, kter byl v hotovm stavu zmrazen a spotebiteli je k) u nebalenho pekaskho vrobku, kter byl dokonen ze zmrazenho polotovaru, se tam, Zatm se stle marn vedou debaty o rozdlu kvality mezi peivem erstvm nebo dopkanm. Pokud je mi znmo, je prozatm sporn i otzky zvenho objemu pdavnch ltek v rozmrazovanm nebo rozpkanm peivu.
Co si tedy vy jako zkaznci mete pedstavit pod tmito pojmy, kter mon mnoh z vs jet stle ds??? Pojme se na to malinko podvat Nejprve si definujme pojem mraen = snen teploty pod bod mrazu, kdy se zpomaluje nebo zastavuje prbh fyziklnch, biochemickch a mikrobiologickch proces v mraench potravinch. Lidov eeno, zpomal se nebo zastav strnut takto konzervovanch potravin. Pod oznaenm rozmrazeno tedy rozumme hotov cukrsk vrobek, kter byl po vyroben zamraen, m se zabrnilo strnut a po vyjmut z mrazicho boxu se nech za pedepsanch podmnek rozmrazit a je podvn zkaznkovi. Dnes jsou firmy dodvajc mraen dorty i u ns. Oznaenm vyrobeno ze zmrazenho polotovaru je definovn cukrsk vrobek, kter proel bhem vrobnho procesu zmrazenm. Take pokud nap. listov trubika byla upeena ze zmrazenho listovho tsta, ji by mla mt oznaen vyrobeno ze zmrazenho polotovaru a nemla by bt na trh uvdna jako erstv. Ale pesto tuto listovou trubikou chut nerozeznte od listov trubiky vyroben ze stejnho listovho tsta, kter bylo pouze zachlazen. Tot plat nap. pro mousse (pny), kter byly bhem vrobnho procesu zamrazeny atd. Na pkladu se vm nyn pokusm ukzat, e z pohledu kvality, alespo dle mho nzoru, se jedn pouze o dv rzn slova, kter vs vbec nemus dsit Take dme si nyn teoretick pklad budeme vyrbt nap. dort s mango jogurtovou pchut, kde pouijeme klasick pikotov plt, ovocnou mango pnu (mousse) pipravenou z ovocnho pyr a lehakovou pnu s pchut jogurtu. V prvnm ppad vyrobm zkusek z mn kvalitnch surovin, tento vrobek neprojde procesem zamraen, i kdy je mon ho zamrazit a bude po dohotoven prodvn s oznaenm erstv. Zlep oznaen erstv kvalitu pouitch surovin a chu??? Ppad druh vyrobm ten sam zkusek, ale s tm rozdlem, e pouiji kvalitn suroviny. Tm chci jen poukzat na to, e dle mho nzoru nezle a tak na tom, zda je vrobek oznaen jakoerstv, nebo rozmrazen nebo ze zmrazenho polotovaru- to ur pslun vyhlka, ale hlavn zle na tom, jak dobe je zvldnut technologie ppravy a z jakch surovin je zkusek vyroben. Na to byste si jako konzumenti a platc zkaznci mli pedevm dvat pozor! Mnoh z vs jist napadne A pro ti cukri vyuvaj zamrazovn a mrazen??? Pro to nedlaj ve jen erstv??? Zkusm odpovdt opt ze svho hlu pohledu, kdy se v oboru ji pr let pohybuji a troufm si ci, e jsem proel i rzn druhy provoz, od malch cukrren, kavren a po tzv. lep restaurace v Praze. Tchto dvod je hned nkolik, pokud dovolte, nkter z nich zde vyjmenuji Dalm dvodem k mraen me bt vyuvn sloitjch technologickch postup pi pprav cukrskch vrobk. Osobn velmi rd erpm ze zdroj francouzsk cukrainy, kde jsou nkter technologick postupy opravdu sloitj oproti esk cukrain, nicmn vsledn chu stoj opravdu za to A kdy u cukr pipravuje nco sloitjho, je teba, aby toho pipravil vce najednou, a tud byla cena vslednho produktu pijateln i pro zkaznka. Nkter technologie modernho cukrskho designu dokonce vyaduj, aby byl vrobek pro specifick zpsob dohotoven a dozdoben hluboce zmrazen, k emu se pouvaj tvz. okery. Dort pak svj sametov vzhled zskv nap. nstikem rozputn okoldy rozedn kakaovm mslem v urenm pomru. Poslednm a tm pro m i mon nejdleitjm bodem, kter pro pklad uvedu, je kupn sla nap. v mench mstech nebo tam, kde se rozjd nov provoz, nebo dokonce nov sortiment cukrskch vrobk Jak me cukr odhadnout, kolik bude zrovna ten kter den lidiek??? Nebo kdy si lid teprve na nov cukrsk laskominy zvykaj??? Nen proto lep doplovat zkusky teba i nkolikrt denn, ve skvl kvalit, ne ve vitrnch mordovat zkusky nkolik dn star a oschl??? Volba je jen na vs mil zkaznci vy jste ti, kdo uruj, jak kvalita se bude vyrbt Bute to vy, kdo uruje smr trhu, ne tmi, kdo se trhu podizuje Tento lnek vyjaduje mj zcela a naprosto osobn pohled na vc. Budu velmi rd, pokud byste ml kdokoliv njak postehy i pipomnky, abychom je zde na serveru cukrar.cz v poradn prodiskutovali. |
Vytisknuto dne 14.11.2024 ze serveru |