�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Lychee jely cup - asijsk receptura

Autor: Tom Konopka
Datum vyd�n�: 12.10.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1435

Na rozdl od elatiny a nkterch dalch bn pouvanch elrujcch ltek, konjak el netaje snadno v stech a pokud se el po vloen do st nerozkoue, me sklouznout do hrdla a zpsobit jeho ucpn.


Lychee jely cup
Recept pan Anny

1 l Lichee pyr (nebo sirup z r)
1 l vody
600 g cukru
 40 g konjak prku
cel Lychee vyloupan bez pecek

Postup

1 - Promchme konjak s prkem
2 - Vodu a Lychee pyr pivedeme do varu
3 - Vmchme sms cukru a konjaku
4 - Nalijeme do mylch formiek a jet za tepla dme do kad jedno lii
5 - Chladme asi 2 hodiny

Konjak 425

Zskv se z trvalky vlknitho koene Amorphopallus konjak, kter roste v subtropickch a tropickch oblastech vchodn Asie, Japonska a ny na jih a k Indonsii. Plod asi 25 cm velk hlzy bohat na kroby.
Suen hlzy z konjak rostliny obsahuj piblin 40% glukomannan gumy. Tento polysacharid je vysoce vizkzn. Konjak nem tm dn kalorie, ale m velmi vysok obsah vlkniny. Je asto vyuvn jako dietn jdlo.
Konjak je v Asii velmi populrn a nejastji se pouv do vrobku Lychee jelly cup a tak do moun smsi na tstoviny. Nejvtm vrobcem a spotebitelem konjakovm cukrovinek je Japonsko.
Na rozdl od elatiny a nkterch dalch bn pouvanch elrujcch ltek, konjak el netaje snadno v stech a pokud se el po vloen do st nerozkoue, me sklouznout do hrdla a zpsobit jeho ucpn nebo se jen velmi pomalu rozpout a naopak bobtn.
Z tohoto dvodu jsou l cukrovinky ve tvaru minipohrk vyrobench z konjaku vnm rizikem pro lidsk zdrav, pedevm pro dti.
Pouit konjaku do vekerch cukrovinek, vetn el ve tvaru minipohrk tzv. mini-cups, je proto v rmci EU zakzno a v esku jeho pouit upravuje vyhlka .4 2008 Sb., ve znn pozdjch pedpis.


Vytisknuto dne 24.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku