�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Domc zmrzlina

Autor: Igor Weinlich
Datum vyd�n�: 30.07.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1422

Druh den sms bude velice hust. Zamchat sms, vloit do zmrlinovho strojku a postupovat podle pokyn vrobce. Nemme-li strojek, pak sms nalehat elektrickm lehaem a vloit do mrazku.

fiogf49gjkf0d

Pvodn recepty jsou vdy na bzi vajec, je teba hmotu zaht ve vodn lzn na 85 C.

Ingredience na 1 l zmrzliny

250ml lehaky
250ml plnotunho, homogenizovanho mlka
5 loutk
50ml krystalovho cukru
petka soli
250g na drobno posekan mln okoldy
1 vanilkov cukr
120ml oloupanch, na sucho opraench, posekanch mandl, nemus bt

Pprava:
V kastrolku pivct mlko a lehaku do varu.

V mse nalehat loutky, cukr, vanilkov cukr a sl. Po malch trokch zalehvat dovnit hork mlko se lehakou. Nalt do istho kastrolku postavenho na velice pomalm ohni a sms zahvat do varu.

Vait, a sms trochu zhoustne (doshne 82 C). Ihned pecedit sms do ohnivzdorn misky do kter jsme dali okoldu. Mchat, a se okolda rozpust. Posadit misku do ndoby s ledem a mchat ve, a se sms zchlad. Na noc vloit do chladniky.

Druh den sms bude velice hust. Zamchat sms, vloit do zmrlinovho strojku a postupovat podle pokyn vrobce. Nemme-li strojek, pak sms nalehat elektrickm lehaem a vloit do mrazku. Bhem mraen ji me jet jednou nalehat a pidat do ni mandle, chcete-li.

Po ovocn zmrzlin dostanete dve hlad
Nkter zmrzliny se vyrbj z kokosovho tuku, pat sice mezi tuky rostlinn, ale me zvyovat cholesterol.
Nkter zmrzliny se vyrbj z kokosovho tuku. Pat sice mezi tuky rostlinn, ale obsahuje hodn nasycench mastnch kyselin, kter mohou zvyovat cholesterol .

Podle tradinho receptu obsahuje zmrzlina mlko i smetanu, cukr, nkdy vejce, vanilku nebo okoldu. Podvte-li se vak na obaly zmrzlin koupench v obchod, dotete se o sloen napklad toto: voda, suen mlko, glukza, krob, elatina, emulgtory, stabiliztory, aroma, barviva a tuk.
Trendem dnen vroby je nahrazovat ivoin -mln - tuk tukem rostlinnm. Tm se sniuje mnostv cholesterolu ve zmrzlinch. Rostlinn tuky cholesterol toti neobsahuj, k nutrin terapeutka Vra Krlov.
asto se ale pi vrob zmrzlin vyuv tuku kokosovho .
Na rozdl od ostatnch rostlinnch tuk obsahuje vysok procento nasycench mastnch kyselin, kter jsou ve vtm mnostv obsaeny zejmna v ivoinch tucch a jejich zven pjem me vst ke zvyovn cholesterolu , vysvtluje.
Krom klasickch ovocnch i smetanovch zmrzlin jsou populrn i mln (jogurtov a tvarohov). Kalorick hodnota se u jednotlivch vrobk li, ale obecn eeno maj smetanov a mln zmrzliny oproti ovocnm tikrt vy kalorickou hodnotu. Tvarohov a jogurtov zmrzliny bvaj ve srovnn se smetanovmi mn kalorick. Obsahuj vtinou mn tuku, ale vsledn energetick hodnota vdy zle na dalch pouitch surovinch. Vdy je tedy dobr peliv si pest obal.
Lid, kte si hldaj pjem energie, by mli vybrat spe zmrzliny vodov, ovocn. Maj nulov mnostv tuku, nkter pouze minimln. Energetickou hodnotu tvo hlavn cukr. Tyto zmrzliny ale maj dky tomu vysok glykemick index. To znamen, e po snzen dostane lovk brzy hlad .
Pi vbru je vhodn sledovat nutrin hodnoty na obale. Pokud tam poadovan informace nejsou, radji shnte po vrobku dostaten oznaenm. Dleitm ukazatelem je mnostv energie a zejmna tuku , a pak tak velikost porce . Drte se pravidla veho s mrou.


Vytisknuto dne 03.12.2023 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku