�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Ztratné ve výrobì a prodeji

Autor: J.P. Vìtrník
Datum vyd�n�: 05.06.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=137

§ 25 odst. 3 o daních z pøíjmù se vymezuje co je škodou. Škodou se rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo znièení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních nebo subjektivních pøíèin

fiogf49gjkf0d
§ 25 odst. 3 o daních z pøíjmù se vymezuje co je škodou. Škodou se rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo znièení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních nebo subjektivních pøíèin, pokud je majetek v dùsledku škody vyøazen. Mankem se rozumí inventerizaèní rozdíl, kdy skuteèný stav je nižší než úèetní. Za tyto škody a manka se nepovažují technologické a technické úbytky a úbytky vyplývající z pøirozených vlastností zásob vznikající napø. rozprachem, sesýcháním v rámci technologických úbytkù ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (pøirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokonèené výroby, polotovarù a hotových výrobkù), ztratné v maloobchodním prodeji a nezavinìné úhyny zvíøat, které nejsou pro úèely zákona hmotným majetkem a to do výše ekonomicky zdùvodnìné normy pøirozených úbytkù a ztratného stanoveného poplatníkem. Správce danì mùže posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru èinnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníkù se shodnou nebo obdobnou èinností, a o zjištìný rozdíl upravit základ danì.
Poplatník by si mohl v rámci své èinnosti udìlat šetøení, v podstatì ekonomický rozbor u pøíslušného druhu výrobku a podchytit procento ztrát. Tento poznatek zkonfrontovat u dalších výrobcù, zda-li i nich dochází k obdobným ztrátám.
To je žádoucí jednak z dùvodu porovnání objektivity vlastních poznatkù a též proto, že podobný úkon bude provádìt i správce danì. Pevné procento stanovení ztrát pøi výrobì dnes není v žádné paragrafové podobì zachyceno, a tuto problematiku je v pøípadì prokazování ztrát nutno podložit vlastním ekonomickým rozborem, vycházejícím z vysledování èinnosti a výší vznikajících škod. Tento poznatek se pak zprùmìruje a porovná s výsledky firem vyrábìjících na obdobné bázi.
Závìrem osobní slovo. Bude to zavánìt trochu kacíøstvím, ale jedná se o životem ovìøenou praxi. Arbitr vesmìs neposuzuje skuteènou pravdu, ale sílu argumentù, které hovoøí pro ni nebo proti ní.
Ten kdo se rozhodne ztráty vzniklé pøi výrobní a prodejní èinnosti vykazovat, musí být perfektnì vybaven arzenálem poznatkù a ty v pøíslušné chvíli musí umìt také prosadit.
Oponentem bude kontrolní orgán, který má v popisu práce dokázat opak. A bude záležet na tom, kdo koho pøetlaèí.
Výrobce bude v tomto souboji znaènì handikepován, protože zmínìným arbitrem nebude tøetí nezávislá osoba, ale samotný protihráè duelu - kontrolní orgán.
Nabízí se ještì jedna možnost, kdy vzniklé ztráty si výrobce zakalkuluje do ceny. Uèiní-li tak oproti blízkým kolegùm takto sám, vystavuje se riziku ztráty klientely, ale vymezí tak v plném rozsahu konfrontaci s kontrolním orgánem.

Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku