�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Základní úpravy kávy |
Autor: J.P. Vìtrník Datum vyd�n�: 10.06.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=131 |
Káva spaøovaná v šálku: Je to nejrozšíøenìjší zpùsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do pøedem vyhøátého šálku nebo tenkostìnné sklenice a zalije vaøící vodou. |
Je to nejrozšíøenìjší zpùsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do pøedem vyhøátého šálku nebo tenkostìnné sklenice a zalije vaøící vodou. Vodu nenaléváme prudce - najednou celé množství, ale postupnì, aby mletá káva nevyplavala na povrch. Turecký zpùsob Do konvièky na pøípravu turecké kávy - džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemnì umleté kávy. Džezvu doplníme po hrdlo èerstvou vodou a pøivedeme k bodu varu. Po vzkypìní odstavíme a ihned podáváme s nahøátým šálkem. Bosenský zpùsob Do džezvy o obsahu 10 cl vložíme kostku cukru, doplníme do tøí ètvrtin èerstvou studenou vodou a obsah konvièky uvedeme do varu. Poté odstavíme, pøidáme 7 g jemnì umleté kávy, promícháme lžièkou a pøivedeme opatrnì k varu. Po vzkypìní ihned odstavíme, doplníme po hrdlo džezvy vodou, znovu pøivedeme k bodu varu a horký nápoj podáváme. Makedonský zpùsob Do džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemnì mleté kávy a postavíme ji na oheò. V okamžiku kdy káva zaène vonìt, vlijeme do džezvy horkou vodu a obsah necháme na ohni vzkypìt. Ihned podáváme. Mexický zpùsob Do vyhøáté pánvièky nasypeme 7 g jemnì mleté kávy, a za stálého míchání ji jemnì opražíme. Pøidáme k ní 5 g cukru a jemnì promícháme. Pak vlijeme do pánvièky 10 cl horké vody a kávu povaøíme, až se utvoøí pìna. Podáváme v moka šálcích. Káva espreso Vyrábí se ve stejnojmenném pøístroji. Princip její výroby spoèívá ve spaøení mleté kávy mírnì upìchované v nerezovém sítku, a v jejím dokonalém vyluhování parou pod tlakem. Dobøe pøipravená káva espreso má mít svìtle hnìdou pìnu. Kapucínská káva (kapuèíno) Z kávy pøipravíme espreso, do kterého vlijeme nebo pod tlakem støíkneme stejné množství mléka. Povrch posypeme strouhanou èokoládou. | Káva spaøovaná v šálku
Vytisknuto dne 06.12.2024 ze serveru |