�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zkladn pravy kvy

Autor: J.P. Vtrnk
Datum vyd�n�: 10.06.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=131

Kva spaovan v lku:
Je to nejrozenj zpsob pravy kvy u ns. Dvka mlet kvy se vlo do pedem vyhtho lku nebo tenkostnn sklenice a zalije vac vodou.

fiogf49gjkf0d
Kva spaovan v lku
Je to nejrozenj zpsob pravy kvy u ns. Dvka mlet kvy se vlo do pedem vyhtho lku nebo tenkostnn sklenice a zalije vac vodou. Vodu nenalvme prudce - najednou cel mnostv, ale postupn, aby mlet kva nevyplavala na povrch.

Tureck zpsob
Do konviky na ppravu tureck kvy - dezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemn umlet kvy. Dezvu doplnme po hrdlo erstvou vodou a pivedeme k bodu varu. Po vzkypn odstavme a ihned podvme s nahtm lkem.

Bosensk zpsob
Do dezvy o obsahu 10 cl vlome kostku cukru, doplnme do t tvrtin erstvou studenou vodou a obsah konviky uvedeme do varu. Pot odstavme, pidme 7 g jemn umlet kvy, promchme likou a pivedeme opatrn k varu. Po vzkypn ihned odstavme, doplnme po hrdlo dezvy vodou, znovu pivedeme k bodu varu a hork npoj podvme.

Makedonsk zpsob
Do dezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemn mlet kvy a postavme ji na ohe. V okamiku kdy kva zane vont, vlijeme do dezvy horkou vodu a obsah nechme na ohni vzkypt. Ihned podvme.

Mexick zpsob
Do vyht pnviky nasypeme 7 g jemn mlet kvy, a za stlho mchn ji jemn oprame. Pidme k n 5 g cukru a jemn promchme. Pak vlijeme do pnviky 10 cl hork vody a kvu povame, a se utvo pna. Podvme v moka lcch.

Kva espreso
Vyrb se ve stejnojmennm pstroji. Princip jej vroby spov ve spaen mlet kvy mrn upchovan v nerezovm stku, a v jejm dokonalm vyluhovn parou pod tlakem. Dobe pipraven kva espreso m mt svtle hndou pnu.

Kapucnsk kva (kapuno)
Z kvy pipravme espreso, do kterho vlijeme nebo pod tlakem stkneme stejn mnostv mlka. Povrch posypeme strouhanou okoldou.

Vytisknuto dne 19.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku