fiogf49gjkf0d
![](http://www.cukrar.cz/pictures/a1-P43O8MN59U-small.jpg)
Cukrsk mld, prezentovan adepty na posty budoucch mistr sladkho cechu, se dokalo svho vrcholovho bodu soutn oblasti, kterou byl ji 15. ronk Gastrojunioru se svm finlovm zlatm hebem kovanm v soutn veletrn dln BVV Veletrhy Brno. Kadm rokem oscilovala tato top sout v kmitotovm rozsahu soutn vkonnosti a bylo v rmci zvenho oekvn otzkou, do jak viny v tm jubilejnm ronku se poda mladm cukrskm nadjm posadil laku vkonostn rovn.
Na ppravu 4 porc modernho teplho nebo studenho ovocnho mounku mli cukri asov limit 45 minut. Mounk byl soust tchodovho restauranho menu pro mezinrodn klientelu.
Zkladn soust mounku bylo minimln 200 g mraenho ovoce dle vlastnho vbru od firmy NOWACO. Soutcm se dostalo doporuen vyut dle uveden vhodn suroviny, bez podmnky pouit.
Ovoce bylo dodno firmou NOWACO a to v pti druzch. Nejmn jeden druh mus soutc pout v mnostv 200 g na 4 porce:
- lesn sms
- maliny
- vin
- exotick sms
- meruky plen
Mraen ovoce je hlavn soust ovocnho mounku a bude hodnoceno jeho vhodn zpracovn a vyuit mnostv.
Mraen ovoce by mlo bt ve vt me soust ovocnho mounku, pouit na omku, ozdobu nebo el je pouze doplkov.
U mounku mus bt uvedeno zda jde o tepl nebo studen.
Soutc by ml dodret odborn asov sled cukrskch prac.
Soutc si ostatn suroviny zajist sm dle vlastn vahy.
Doporuen suroviny k pprav mounku (slou ke snadnj orientaci a vy kreativit pi sestavovn mounku):
- Mln vrobky: smetana ke lehn, zakysan smetana, jogurt, podmsl, kefr, mascarpone, tvaroh, erstv prodn sry
- Polevy: okoldov, tukov kakaov, tukov vanilkov
- Jdroviny: lskov oky, vlask oechy, pekan oechy, mandle, kokos, oechy, jdra pnie, macadam,
- Koen: vanilka, skoice, badyn, hebek, muktov oek, anz
- Cerelie
Umstn v oboru cukr
1. Pavlov Kateina VO, SO a SOU Bzenec 248 82,7 1
2. Jaour Michal H Bukaschool Most 245 81,7 2
3. Myinsk Ladislav S hotelnictv a gastronomie Frentt pod Radhotm 234 78,0
![](http://www.cukrar.cz/pictures/a1-J64YSHP2C9-small.jpg)
zleva M. Jaour, L. Myinsk. K. Pavlov
![](http://www.cukrar.cz/pictures/a1-9KMEQD9HZ7-small.jpg)
Soutn prce Kateiny Pavlov
![](http://www.cukrar.cz/pictures/a1-TVRI2CC8W8-small.jpg)
Soutn prce Michala Jaoura
![](http://www.cukrar.cz/pictures/a1-64DR171N9I-small.jpg)
Soutn prce Ladislava Myinskho
Na pedsednickm postu cukrskch hodnotitel nastala po dlouh dob zmna, alespo ve smyslu letonho roku, kdy pravideln astnk poroty Frantiek Buchal, kter m zmapovan tern brnnskho pavilonu ji destm rokem, tentokrt stanul v ele cukrskch hodnotitel.
Jake on vidl z pedsednickho empiru leton patnct ronk? Frantiek neopomnl zdraznit, stejn trochu obdobnou situaci jako u kucha, e i v cukrskch adch bylo k vidn ji nkolik znmch obliej z pedelch soutnch rok, co se i tady promtlo do pslun rutiny a kvality prce zrove. Pedseda cukr poukzal na rznorodost zkulis ppravnch monost jednotlivch junior, kdy nkte v prosted praxe museli bt sami sob strjci iniciativy a vynalzavosti, oproti tm co spe vychzeli z urit ablonovitosti veden, co se velkm dlem promtnulo v soutnm projevu.
Cukraina m vcero tv projev, kdy ji lze dlit na dva zkladn typy, a to cukrrensk a hotelov. I zde neulo zkuenmu komisaskmu oku a citu, kdo praktikovat vce v tom i onom zazen, protoe Gastrojunior je zamen na projev hotelovho ztvrnn, ba osobn bych dodal, e u nkterch pikovch cukr by bylo mono dokonce hovoit a o cukrain zmeck. Ve strunosti lze ci, e mnoz ptomn juniort cukri museli vyvinout znanou dvku flexibility a z klasickho projevu typickho pro vtinu cukrren, se pro tento zmr museli peorientovat na tvorbu minutkovho typu, emu musel pedchzel nezbytn specifick trnink.
Jednm z praktickch dopad tohoto typu soute, je podle Buchala ta skutenost, e kdy nkdo projde a do tohoto finle a poslze zakotv v cukrrn s klasickm zpsobem vroby, tak ptomnost a na samm vrcholu nejvt juniorsk soute, je mu pedloen dkaz o jeho danch schopnostech, kter i pozdji po krtkm ase zakolen lze spn aplikovat do odlinho zpsobu vroby.
Konkrtn pohled na rove letonho ronku lze dle pedsedova vyjden spatovat v projevu vyrovnanosti a spolehliv tvorby vtiny finalist Gastrojunioru ronku 2009.