�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


M lineck dort nco spolenho s Lincem?

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 19.02.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1043

Pvod lineckch dort je zahalen ptmm dohad a spor. Sm nzev by o sob zavdval vahu, e m nco spolenho s hlavnm mstem rakousk spolkov zem Horn Rakousy, Linzem, ale pr je to pln jinak!

fiogf49gjkf0d

Pvod lineckch dort je zahalen ptmm dohad a spor. Sm nzev by o sob zavdval vahu, e m nco spolenho s hlavnm mstem rakousk spolkov zem Horn Rakousy, Linzem, ale  pi protn rznch rakouskch cestopisnch encyklopedi se dozvdme historii odlinho znn.
Podle tchto odbornch pramen pr proslul vrobek  nem s Lincem (po esku napsno) nic spolenho a za jeho pvodem m stt vdesk cukr jmnem Linzer. Od takov jmenn shody u potom me bt krtk cesta k pivlastnn si proslulho dezertu od vlivnho rakouskho msta.
Sladk dort z kehkho tsta s typickou chut a kovm dekrem m datum svho dajnho vzniku roku 1696, alespo podle dochovanho receptu z uvedenho letopotu a zkladem jeho tvorby byly suroviny uren na tsto: mslo,  mouka, cukr, mandle, jemn koen, kter jsou i v dnen dob pi pprav lineckho tsta pouvna.

Pedkldme vm recepturu na lineck dort, kter m ve svm nzvu slovooriginln.

Suroviny
150 g msla
250 g mouky polohrub
150 prkov cukr
100 g opraench lskovch oech   
 (mlet na jemno)
1 vejce
vanilka
citronov kra
skoice
mlet hebek
10 g prku do peiva
300 g rybzov marmeldy

Postup
Mslo a cukr prohnteme. Pidme mouku, prek do peiva, oechy, vejce a koen a ve dkladn prohnteme. Hotov tsto odstavme do chladu, ppadn do ledniky. Asi po pl hodin zaneme tsto zpracovvat tm, e je ponejprv roztvrtme. Jeho ti sti rozvlme  na prmr na slu asi 1.5 cm. Vlome do dortov formy o prmru asi 22 cm
Namaeme rybzovou marmeldou. Zbytek tsta rozvlme na ten roliky s ktermi vytvome na marmeld movn.
Poteme vejcem a okraje posypeme nasekanmi mandlemi.
Peeme v troub 40 45 minut pi teplot 190 C.

Trochu z jinho lineckho soudku nm zaslala pspvkka Vendula recept a jeden zlepovek.

Lineck peivo
50 dkg hladk mouky, 28 dkg tuku, 18 dkg cukru, 2 loutky, 2 vanilkov cukry, 3 lce mlka, 1 prek do peiva, citronov kra.
Tsto vypracujeme a nechme  odpoinout v lednice. Pot jej vyvlme na podsypan pracovn desce. Pi vyvalovn jej meme pikrt plastem.  Pouvm nstavec na mainku na maso, kde je msto rzn nastavitelnch tvar prozl jeden otvor tak, aby vylzal rovn tenk ps tsta (vypad to jako smajlk bez oiek). Pr se to kdysi prodvalo v Nmecku, ale tady asi nikde, ale pro ikovnho kutila by to neml bt problm, u jsem to vidla jak z plastu (resp. silonov tye), tak ze deva. Tuhle malikost doma pouvme asi pt let a "vyvalovam" se u jenom smjeme. Peji hezk peen.


Vytisknuto dne 03.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku