�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèka na rùzné zpùsoby

Autor:
Datum vyd�n�: 20.12.2007
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1008

Pøes noc necháme v tuzemáku èi v punèi macerovat rozinky. Do mísy vložíme droždí. Poté pøidáváme mouku, cukr, sùl, vejce, rozinky a máslo, které rozkrájíme na velmi tenké plátky. Úplnì v závìru vlijeme mléko.

fiogf49gjkf0d

Na vaši žádost receptu o vánoèku, jsem použil recept z mého bývalého pracovního pùsobištì cukrárna - pekárna v rakouském Korneuburgu, kde se vánoèka provádí takovýmto zpùsobem. - J.Ø. z V.-

Suroviny
400 g mouky polohrubé výbìr
1 ÈL sušeného droždí
40 g cukru vanilin
polovina ÈL soli
1 vejce
1 vejce na nátìr
1 dl tuzemáku (pøíp. punèe)
125 g másla
250 ml mléka - tuèné
150 g rozinek
300 g mandlí sekaných
mandlové lupínky na posyp

Postup
Pøes noc necháme v tuzemáku  èi v punèi macerovat rozinky.  Do mísy vložíme droždí.  Poté pøidáváme mouku, cukr, sùl, vejce, rozinky a máslo, které rozkrájíme na velmi tenké plátky.  Úplnì v závìru vlijeme mléko.
Smìs  trochu promícháme, zakryjeme utìrkou a necháme pùl hodiny v teplém prostøedí uležet.
Posléze  hmotu dùkladnì promícháme  a pak na omouènìném vále øádnì prohnìteme.
Poté ponecháme 2 hodiny v teplém prostøedí nakynout.

Po této dobì tìsto opìt dùkladnì prohnìteme,  až se tìsto stane zcela vyzrálým (pøestane se lepit na ruce).
Pokud zjistíme, že i po delším hnìtení  tìsto nedosáhlo vyzrálosti, necháme jej znovu asi 1 hodinu odležet a opìtovnì dùkladnì prohnìteme.

Pak pøistoupíme k tvorbì pramenù. Vytvoøíme tøi stejnì dlouhé a silné prameny, které ovlhèíme vodou  a dùkladnì mezi sebou propleteme. Konce necháme prozatím volné.

Poté utvoøíme tøi stejnì dlouhé , ale oproti pøedešlým  o nìco slabší prameny.

Nejdøíve vytvoøíme trojitý pletenec ze silnìjších pramenù a potom ze slabších, který vložíme na silnìjší spletení.  Obì patra k sobì lehce stlaèíme (bez známek deformace).
Konce silnìjších pramenù propleteme nad slabšími a dùkladným zmáèknutím na spodní stranì celého pletence vytvoøíme spoj mezi obìma øadami.

Velmi efektní je vázaná šestipramenná vánoèka.
Z tìsta vytvoøíme šest stejnì objemných pramenù (trochu slabších).  Vezmeme  dva prameny a spleteme je dohromady. Totéž udìláme se zbývající dvìma dvojicemi.

Dva  dvojité spletence položíme vedle sebe a tøetí dvojité spletení na nì  položíme  doprostøed.  Pøi sestavování pramenné konstrukce natlaèíme s citem  jednotlivé díly k sobì,  aby vytvoøily kompaktní celek.  A konce dùkladnì spojíme – dbáme efektního zakonèení -.

Stejnì tak mùžeme vytvoøit i devítipramennou vánoèku, kdy vytvoøíme základnu ze ètyøpletence, mezipatro vytvoøí tøípramenné spletení a vrchol vánoèkové pyramidy zakonèí  dva vázané prameny.

Chcete-li vytváøet osobní èi dokonce svìtové rekordy, mùžete takto pokraèovat do nekoneèna.

Plech vyložíme papírem na peèení nebo pomažeme tukem, vložíme celistvý pletenec.

Troubu pøedehøejeme na 37 -39 °C . Vložíme vánoèku.  Necháme tìsto pùsobit 30 minut. Bìhem této doby troubu neotvíráme!

Po pùl hodinì vánoèku vyjmeme, potøeme bílkem, posypeme mandlovými lupínky a plech  vložíme na horní patro trouby a teplotu zvýšíme na 180 °C a  peèeme do doby kdy vnìjší plocha  vánoèky pìknì zhnìdne (asi po 40 minutách). Nepoužíváme vzduchového obìhu!


Vytisknuto dne 05.10.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku