�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Sake - tradin japonsk npoj

Autor: Libor evk
Datum vyd�n�: 28.03.2007
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=956

V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu.

fiogf49gjkf0d

"Velc svtci minulch dob nazvali sake svtost. Jak svatou mli pravdu!"
Japonsk bsnk tomo no Tabito (665 - 731) napsal tinct bsn na oslavu sake. Jeden jeho ver je v vodu, a zde je dal: "Ne bt polovinm lovkem, byl bych radji plnm soudkem - cel proskl sake." Uplynulo tinct stolet a Japonci svj nrodn npoj pij stle se stejnou nruivost a obadnost. Pravda, um vait i skvl pivo, maj dokonce vinohrady a dov vybran vna, ale sake je sake.

Trocha historie

Tradin otzka, zda byla dve slepice nebo vejce, u sake nepichz v vahu. Naped se zaala v Japonsku asi ve 3. stolet ped nam letopotem pstovat re a prvn zmnka o sake je zaznamenan o est stolet pozdji. Sake ili vno z re se pipravovalo pro csask dvr a pro rituln obady v chrmech. U v sedmm stolet mli u csaskho dvora ad pro vrobu sake. Trvalo dal pltiscilet, ne se vroba sake dostala za zdi klter a csaskho palce. A pes obasn zkazy a represe se jeho vroba rychle ila z ostrova na ostrov, po pobe i do odlehlch horskch konin.
Sake se stalo nedlnou soust vech oslav - od vtn Novho roku pes svatby, ktiny a po pohby. Tak, jak se zvyovala poteba, tak se postupn zaaly dlat i jin "odrdy" sake. Sladk mirin se pouv pi vaen, seiu je vysoce kvalitn filtrovan, v irozake je pimchna re a m proto blou barvu, u m jenom 9 % alkoholu, nigorizake je nefiltrovan stejn jako doburoku. Kvalita sake se odvj podle druhu re a podle toho, kter st oloupanho zrna se pouije.

Co je vlastn sake?

V pekladech do etiny se bn tvrd, e sake je rov vno. Postup jeho vroby vak je a na destilaci hodn podobn pprav destilt nebo vrob piva. Zkladem pro vrobu sake je speciln druh re s vysokm obsahem krobu. Po uvaen se studen smch s kvasinkami a sporami houby kdi (Aspergillus oryzae), kter dvaj konenmu npoji charakteristickou chu. Hlavn ale dokou pemnit krob na cukr, na nm si pot smlsnou kvasinky a petvo ho na alkohol. Po dvaceti dnech kvaen se obsah kvasnch kd vylisuje a nkolikansobn pefiltruje a po pasterizaci se st do lahv. To u m klasickch 15 - 16 % alkoholu. Postupuje se podle vrobnch postup pochzejcch ze 17. stolet, kter dodnes vrobci dodruj. Mezi tradin vrobce pat i firma Gekkeikan Sake, kter byla zaloena v roce 1637 ve Fushimi nedaleko Kjta. Dnes sake exportuje do 80 zem svta vetn esk republiky a postavila velk zvod v Kaliforni i.
Prav sake by po ochutnn mlo vyvolat pt zkladnch pocit: sladk, kysel, zn, hok a svrav. Nezraje v lahvi k dokonalosti jako vno, ale mlo by se vypt do jednoho roku a mus bt uchovvno v chladu a temnu. Kdo ho dostane poprv nalit v malm porcelnovm kalku, bude pekvapen, e se podv tepl asi 50 stup, co je klasick servis. Dnes u ale mete dostat sake tak studen, dokonce i s kostkami ledu, nebo jako koktejl s rznmi ingrediencemi.


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku