�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


VOAV, KOENN, PROST VNON

Autor: Mirka Slavkov
Datum vyd�n�: 18.12.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=908

Koenn medov pernky - to je vnonn tradice. U medu ve zaalo a my zanme tak. Pernkaina je vlastn pedchdce dnen cukrainy.

fiogf49gjkf0d

Koenn medov pernky - to je vnonn tradice. U medu ve zaalo a my zanme tak. Pernkaina je vlastn pedchdce dnen cukrainy.

Skuten dobr pernk ns potebuje cel, je to specifick vroba. Evropou ns provz vnon pernky v rznch variacch a snad ani nelze vechny druhy spotat. Anglo-americk "gigerbread" je ozdobou pernku, ale pouze se zzvorem, kter mu dodv specifickou chu. Mezi zajmav recepty pat i tradin koenn lineck peivo.

Basilejsk pernek

vcarsk a privilegovan druh na naem vnonm stole. Vynikajc pernek se sms koen a lesnm medem- Staik receptura pravho pernku, kter po upeen vydr verlmi dlouho vln. Jak dlouho? Tk je na to odpov, nebo pro vynikajc chu nevydr nikdy tak dlouho, aby jeho ivotnost mohli mit. To vak na stran druh potvrzuje jeho kvalitu

Receptura na 1450 g pernku: 250 g medu, 150 g cukru krupice, 125 g vody, 200 g celozrnn itn mouky, 50 g msla, 375 g hladk mouky, 250 g strouhanch mandl, 40 g jemn sekanho citrontu, 7 g mlet skoice, 3 g mletho muktovho oku (lze ve nahradit sms pernkovho koen), nastrouhan kra z jednoho citrnu, 7 g potae, 5 g jedl sody, 1 vajen loutek

Postup: Med, cukr a vodu svame  a nechme vychladnout. Hladkou a itnou mouku, strouhan mandle, citront, koen a citrnovou kru vmchme do medov smsi a nechme ti dny odpoinout. Tet den prolehme pota a jedlou sodu se loutkem a vmchme do tsta. Tsto velmi dkladn propracujeme a pot rozvlme na plt o sle 2 cm. Ten vlome na namazan plech a peeme ve vyht troub pi 180 C asi 30 minut.POteme cukrovou glazurou a krjme z jet horkho upeenho pltu pernky, nejlpe mal kosotverce.

Verdi ajov kousky

Francouzsk cukraina je nm vysokou kolou cukrskou. Zde se u vrobk skuten snoub harmonie chuti s vstavnm designem. Kvalita  surovin je peliv vybrna a ladna pmo mistrnm taktem a do umleckho sousteka. Proto tak ochutnat tyto kousky je poitkem pro labunky

Receptura na 1200 g ajovho peiva: 350 g msla, 300 g cukru krupice, 100 g hladk mouky, 150 g jemn mletch mandl, 6 blk, 20 g silnho koncentrtu ze zelenho aje (lze pout kvalitn instantn zelen aj), 200 g okoldov polevy mec tmav

Postup:

Mslo rozpustme do zlatav barvy. Mouku smchme s mandlemi, cukrem a ajovm koncentrtem, pidme blky a velmi peliv teme. Pak pidme mslo a znovu dobe promchme. Do malch, vymazanch a vysypanch formiek rozdlme hmotu a dme pci. Peeme pi teplot 220 C na zatku asi 5 minut, pak snme na 200 C a asi 10 minut dopkme. Po vychladnut pestkme i hlopn polvme rozputnou okoldou.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku