�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nanukov dort echm sebrat nejde

Autor:
Datum vyd�n�: 09.08.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=856

ei utrat za zmrzlinu zhruba 2,5 miliardy korun ron. Na trhu u zstali jen ti velc hri. Unilever s Algidou, vcarsk kolos Nestl, jeho soust je vrobce zmrzlin Schller

fiogf49gjkf0d


ei utrat za zmrzlinu zhruba 2,5 miliardy korun ron. Na trhu u zstali jen ti velc hri. Unilever s Algidou, vcarsk kolos Nestl, jeho soust je vrobce zmrzlin Schller a dnsk spolenost Nowaco, znm sp jako prodejce mrazench ryb, se znakou Prima.

"Jin znaka zmrzliny proto, aby si ji nikdo nespojoval s rybou. Zmrzlina neme smrdt," vysvtluje Jan Valeka, expert na zmrzlinu firmy Nowaco.

 

 

HN: Je asi jasn, e v lt se bude prodvat zmrzlina lpe ne v zim, ale je to tak obrovsk rozdl?

Rozdl v tom je. Nejdleitj obdob je duben a z, kdy prodte nejvc. jen, listopad a do bezna - to jsou chud pbuzn. Za polovinu roku prodte osmdest devadest procent zmrzliny. Samozejm nejvc z toho se prod od kvtna do srpna. Ale to asi vichni pedpokldaj.

 

 

HN: Kde se nejvce a nejlpe prodv?

Nejvc jsou to impulsn, mal msta. Je nesmysln jt si koupit kornout do hypermarketu. I supermarket je dost daleko. Na eskm venkov je to prodejna jednoty nebo hospoda. Ve mst stnek, pumpa, restaurace, kter m ven vystren mrazk. Mm chu, je vedro, jdu kolem a koupm si zmrzlinu.

 

 

HN: Je to dobr byznys bt stnkaem se zmrzlinou?

V lt 2006 vm to urit na vdlek sta. V roce 2005, kdy bylo hezk pedja a patn lto, hodn prelo, tak zkrachujete. Loni prodlali takov prodejci kalhoty.

 

 

HN: Tolik se to projevuje na prodejch?

Teplota hraje svoji roli pi prodejch tak z osmdesti procent. Protoe v prbhu bnho roku jed zmrzlinu jen lid, kte maj rdi zmrzlinu a obecn sladk.

 

 

HN: Kolik jich je?

Tak ptina. Pak je vrazn vt skupina lid, kte zanou zmrzlinu vnmat, a kdy se otepl. Nejvt nraz je po velk zim, kdy vysvitne prvn slunko. Vichni jet nos svetry, ale v peplnn tramvaji maj potebu se zchladit. Teplo je dleit zvlt ve stedn Evrop, kde na teplotu nejsme tak zvykl. V Itlii nikomu nepijde divn, e je teplo.

 

Nanukov dort je esk fenomn

 

 

HN: Je v esku njak stlice mezi zmrzlinami?

Neustle existuje syndrom nanukovho dortu. Ale jen v esku a na Slovensku. Nikde jinde to nenajdete. Klasick, tvercov zaklapnut balen.

 

 

HN: Jak to vzniklo?

Tak star zase nejsem, ale podle toho, co vm, tehdy mlkrny v eskoslovensku eily pebytky smetany. Spolu s levnm obalem byl kultovn nanukov dort na svt. Te jsou dva vrobci tchto obal. Levn obal je pod, i ta zmrzlina, lid si na n zvykli a je nemon to odbourat.

 

 

HN: Kolik se j prod?

Z rodinnch vrobk tak osmdest procent, cel ten dal cirkus okolo dl dvacet procent.

ei jsou konzervativn nrod, nejsme pli experimenttory. Zkou jen pr lid, kte maj penze. Normln lid si kupuj nanukov dort. Samozejm etzce se sna nanukov dort potlait. Protoe pokud etzec nakupuje pro celou stedn Evropu, teba est zem, tak pro n je nanukov dort zajmav jen ve dvou. V Maarsku je nco podobnho kvalitou, ale s jinm univerzlnm balenm. Ale ei, obzvlt na venkov, nanuk pod chtj.

 

 

HN: Kolik se vlastn prod rodinnch balen a zmrzlin do ruky?

V zsad se rozliuj dva druhy. Rodinn a impulsn vrobky, tedy jedna porce. To, co si lid koup dom, objemov tvo sedmdest procent, ticet procent impulsn. Pokud to budeme potat v hodnot, je to pesn naopak. Rodinn zmrzliny jsou velk a levn, impulsn men a dra.

 

 

HN: Jak jsou lid citliv na cenu zmrzliny?

U rodinnho balen je vt tlak na cenu. Nesete si ho dom, trv, ne to snte. U impulsnch je tlak men, protoe si kupujete radost a osven. Spotebujete to hned. To je stejn, jako kdy si ve stnku u vody kupujete tatranku. Tak nestudujete, e stoj dvanct korun, i kdy si ji v krm kupujete normln za est. Mte chu, tak si ji koupte.

 

Lid se zmrzlinou neradi experimentuj

 

 

HN: Mluvil jste o nanukovm dortu - experimentuj ei aspo trochu?

esko je hodn konzervativn, ale tak pomalu neodol tlaku evropskch vrobc, Algid. Tomu nelze odolat. Nejtradinj je tady "rusk" zmrzlina. Ta je pro konzervativn lidi, kte kaj: to je stejn nejlep zmrzlina, smetanov, z msla a v oplatce.

Je nejprodvanj z impulsnch na objem, protoe m 220 mililitr, zatmco Ma nebo Mro maj padest. To znamen tvrtinov objem za podobnou cenu. To ech tak velmi dobe chpe. Velk dvka zmrzliny a za relativn malou cenu. Ma a Mro jsou zase nejprodvanj na penze. Ale co do chut, je to opt tvarohov nanuk na kld. Nic progresvnho.

 

 

HN: Jak jsou nejdanj zmrzlinov chut?

Obecn ve svt je vanilka slo jedna. Pak dlouho nic, pak okolda a za n jahoda. Kdy budeme v tropickch zemch, msto jahody bude tropick ovoce. A protoe u ns je asi jahod nejvc, tak v esku to je jahodov zmrzlina. Jahoda a tvaroh. To je Ma. Pak vanilkov nanuk s mlnou okoldou, jako je teba Pegas. Ostatn se prodvaj o padest procent mn. Vanilka s hokou okoldou je klasick anglick chu, ale pro ns asi absolutn nestraviteln. To se nechytlo. Ale kdy my dme ochutnat Mu jinde, tak jim nebude chutnat.

Dti to vid jinak. Zabr voda, barva a rzn zbava. m vc barev a vodov, tm lep. Je to sladk, osvujc a proven.

 

 

HN: Kam zmizely star klasick den? Teba znm kostka?

Ta skonila. Problm je obal. My jsme to chtli vyrbt, nali i vrobce, kter m tu formu na kostku, ale obal je drah. Jakmile je obal padest a edest procent ceny vrobku, tak se to nevyplat dlat. Lid to mli rdi, obal si dvali na kouli za auto msto tenisku. Ale kdy to budete dlat poctiv z ovoce, bude to drah. Za sedmnct korun si to u nikdo nekoup. Kdeto nanukov dort stl kolem deseti korun a cena se moc nezmnila. Co je uvnit, je trochu jin vc.

 

 

HN: Take stejn jako v jinch potravinch nzk cena znamen men kvalitu?

Je to v rmci zmny cen. Jestli rusk zmrzlina stla ti koruny, a te stoj dvanct patnct, pod je dobr. Nanukov dort stl osm deset korun a dnes stoj deset patnct. Samozejm suroviny jsou takov, jak si zkaznk peje. Nekm, e hor.

 

idit zmrzlinu? To by se vrobcm nevyplatilo

 

HN: Na em se jet id? Mluvilo se teba o polev...

id, neid. Ke kadmu vrobku se hod jin druh polevy, nco je okolda, respektive m to urit podl kakaa, a nco tm ne. Lid ale poznaj, co je oizen. Pokud se bavme o impulsnch zmrzlinch, pt u si to nekoupte. Pokud si koupte nanukov dort, kter sice m njakou polevu, ale dte si ho do kafe, tak je to jedno. To prost znehodnotte hned a neete to.

Vichni ti hri si dvaj pozor na to, aby na nem moc etili. Uette relativn dy hal, ale ztratte daleko vc. Lid patnou zmrzlinu poznaj. Teba jahodu aromatem nenahradte. Aroma na jazyku ctte jako chemii. Jasn e nanukov dort s jahodou jahodu nikdy nevidl, protoe mus stt patnct korun. Kdyby tam byla jahodov pasta, teba jen deset procent, tak stoj tyicet korun a u si ho nikdo nekoup. Ale u impulsnch vrobk, pokud to nejsou zrovna cenov bijci v rznch akcch nebo diskontech, se vyplat dvat lep surovinu.

Podobn je to se vzduchem. Zmrzlinov sms nesta, muste tam dt vzduch. Nkte lid si mysl, e to je izen, ale to a od uritho procenta. Vy poznte, e m zmrzlina ze stejn smsi nleh padest procent nebo dv st procent. To pozn i pln laik. Stejn jako poznte devo a jeho imitaci.

 

 

HN: Jak se pesvduje zkaznk, e nen izen?

Hrajete si s npadem. Teba loni pilo Nestl s tm, e u kornoutu mte prhledn vko. To znamen, e vidte, co tam je. lovk je podezrav, v esku obzvl᚝, a my mu ukazujeme, e nen oizen. Te mme prhledn vka my i Algida. Jde o pocit, m vc toho je navrchu, tm lep. Kdy je vidt okolda, oky, lidi maj pocit, e nejsou izeni. A dleit je i to, kdy tam jsou kousky, to je in.

 

 

HN: Jak moc funguj znaky u zmrzliny?

Je to souboj znaek a pocit.

 

 

HN: Kdo vede?

Zmrzlina je Algida. Magnum, Korneto. Pak Ma nebo Mro.

 

 

HN: Take funguje masvn reklamn kampa?

Ma ani nanukov dort nikdy reklamu nemly. Vlastn ano, tu ticetiletou, a ta se z pamti tko vymazv. Ale teenagerm u nic moc nek, pokud to nemaj z domova. Pro echa je symbolem pro zmrzlinu Algida. Reklamn mas je znt.

 

 

HN: Algid ale te pat spousta starch eskch znaek...

Algida koupila v minulosti znaky jako Ledek, Eskymo, Song. Ty znaky v podstat zanikly. Jsou obas vidt v etzcch, ale na koupaliti nikde Ledka nekoupte.

 

 

HN: Pro?

Protoe stoj na stnku est korun a korneto sedmnct. Profit pro vechny je vt. Vichni jsou spokojeni, a nakonec i ten spotebitel.

 

 Toen zmrzlina se vrac, chutn nejlpe

 

 

HN: esk trh ovldaj ti velc vrobci, peij i njac men?

Urit. Vichni sleduj prmyslovou vrobu. Ta neprmyslov, kdy si koupm stroj na vrobu zmrzliny, kupuji si smsi a mlko a dvm to do oplatky, nejde zmapovat. Nikdo to neplat. Je to jenom odhad. Jestli to dl deset nebo dvacet procent.

 

 

HN: To pece nen mlo...

A toen zmrzlina je jen st trhu. Tedy stroje, co bvaly ped cukrrnou. Nejproblematitj stroje, protoe takov muste po kad zmn chuti vyistit. A protoe to dve dlal student, konilo to tm, e plka obce mla salmonelu. Proto po tom hygiena tolik la a v podstat to vymtila.

A drah jsou i stroje. V pomru, kolik stoj jedna porce, je hodn drah. Posledn ti tyi roky se ale zaala objevovat klasick toen zmrzlina znovu.

Pak je kopekov zmrzlina, kterou cukri kupuj ve vanikch a dvaj do kornoutu. Algida pila loni se softeisem, co je vlastn toen zmrzlina prmyslov vyrbn. Ale v esku se to nechytlo. Zmizelo to, protoe stla dvacet pt korun a nen to ta klasick erstv udlan zmrzlina.

 

 

HN: Pro?

Zmrzlina kadmu chutn, pokud je tam dostaten mnostv mlka - tedy tuku, cukru, vzduchu a m sprvnou teplotu. Zmrzlina nejvc chutn, kdy m minus tyi a est stup. To je teplota, pi kter se zmrzlina vyrb, tedy toen. Ale pro to, aby se mohla dle uchovat, mus se zmrazit na minus osmnct, aby mla zruku teba rok. Ale takhle zamrazen zase nen dobr. Proto funguj stroje na toenou zmrzlinu, i kdy mon nen tak kvalitn sloenm, ale teplotou odpovd pesn.

 

 

HN: Existuj jet mal et prmyslov producenti zmrzliny?

Pr jich je. Vyrb tak osmdest procent produkce pro privtn znaky Tesca, Plus discontu, pro kohokoliv. I pro Algidu i pro ns.

 

 

HN: Kolik vyrb pro vs?

Cel sortiment, kde je sto vrobk, si z osmdesti procent dlme sami. Dvacet procent si nechvme vyrobit, z toho st v cizin.

 

Jan Valeka (40)

 

f nkupu a nejvt odbornk na zmrzlinu v mrazrensk spolenosti Nowaco, kter prodv zmrzlinu pod znakou Prima.

Valeka je sice absolventem elektrofakulty plzesk vysok koly strojn a elektrotechnick, ale vystudovanm oborem se ivil jen dva roky v potaov firm Core Computer. Ta se star podnikm o potaov st.

V Nowacu ped trncti lety zanal jako obchodn zstupce. Je enat, m dva syny a mezi jeho zliby krom rodiny pat sport, pedevm jzda na horskm kole, lyovn nebo squash.

Firma Nowaco je jeho druhm zamstnnm. Je znm pedevm prodejem mraench ryb, zeleniny a hotovch jdel, vyrb vtinu sv zmrzliny na severn Morav. Znaka Prima je v esku druhm nejvtm prodejcem zmrzliny po Algid.

 

ihned

 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku