�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Domac zdoben bonbny

Autor: J.P. Vtrnk
Datum vyd�n�: 10.01.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=83

Zhotovovn zdobench bonbon zkusk petit fours je, jak jsme nedvno vidli na Mistrovstv svta cukr v Brn, nron mistrovsk prce.

fiogf49gjkf0d
Zhotovovn zdobench bonbon zkusk petit fours je, jak jsme nedvno vidli na Mistrovstv svta cukr v Brn, nron mistrovsk prce. Pesto vak je znan rozen v cukrrnch a domcnostech, kde pod nzvem CANDY pipravuj cukri i maminky v domcnosti takov lahodn sladk minidlka pro potchu zkaznk a svch blzkch. Akoliv je u ns doma veobecn ctn rozdl mezi domcmi a prmyslovmi vrobky dejme tomu u lineckho peiva, zdoben bonbony a petit fours do domcnosti a cukrsk malovroby zatm nepronikly.
Dvod je vce: technickch, technologickch dokonce smantickch. Ve m jist na svdom, jako u jinch cukrskch vrobk, peruen tradic. Vdy dve se ty bonbony v cukrrnch i doma dlaly. Jene do minulosti se vrtit nechceme, protoe vvoj cukrainy el mezitm rychle dopedu. Vyvjely se bonbony a vyvjelo se tak CANDY.
CANDY je jet ve starch povlench slovncch oznaovno jako americk vraz pro bonbon. V dnen dob je candy nepedstaviteln rozmanit skupina zdobench bonbon a petit fours asi proto, e na jejich chuti a vzhledu pracovalo s lskou a invenc tolik lid, zatmco bonbon se stal v podmnkch na tovrn vroby sice zpravidla chutn, ale vzhledov dosti jednotvrn produkt. Vroba bonbon v tovrnch podmnkch m navc sv specifika, a pokud by vbec lkala k napodobovn, nelze ji pout jako vzor pro domcnost a malovrobu.
Tento problm byl s spchem, to znamen v cel i, vyeen firmou Wilton z USA, kter vydala ji ped 5 lty nevelkou, ale uniktn knku "Candy easy as 1,2,3", co znamen piblin "Candy snadno a rychle". Zde se najde ve, co potebuje vdn ten, kdo chce dlat candy. Knka vlastn zavrila po lta trvajc prci firmy Wilton v tto oblasti. Wilton vyeil nejprve problm zkladnch surovin, barev a pchut pro bonbony, kter musely mt podobu hotov konvenience, bt k dispozici v bohat palet a v malch balench, jak to malovrobce nebo domcnost potebuj. Dle musel vyeit problm odlvacch a tvarovacch forem, kter musely bt odoln, ale cenov nenron, oproti polykarbontovm formm, pouvanm pro tovrn vrobu bonbon. Vyvinul vlastn barevnou okoldu a pro ty, kterm ani tato paleta barev nesta, monost barven bl okoldy jimmi barvami, schopnmi msen. Dle vyvinul fondnovou sms, sms pro plnn bonbon a vlastn modelovac sms, tzv. cukrskou hlnu pro sochask prce. Pivedl na svt v hobby proveden a tedy za pzniv ceny rzn nezbytn pomcky pro prci s bonbony, jako je teplomr na candy, automatick nlevka, pralinkov nstroje a pomcky pro malovn a zvrazovn candy. V neposledn ad popsal velmi srozumitelnm zpsobem, jako nvod pro prci neprofesionl, vrobn technologii bonbon, to je taven, odlvn, chlazen, barven a men. Ve lze provdt se shora uvedenm a potom jet v domcnosti bn dostupnm ndobm a pomckami.
V odlvac sti zmnn knky, kter je asi nejdleitj, se lze pouit o tom, jak zhotovit pln i dut tvary, tzv. skoepiny, okoldy nebo fondn. Jsou zde detailn daje o teplotch i dobch taven a chlazen odlitk v zvislosti na velikosti vrobku a tlouce stny, kter se jinak povauj za obtn dostupn a tovrn utajen know how.
V sti barven se meme nauit zsady pro malovn tetekem i skem, techniky barven ve hmot, mramorovn, vrstven a drizling = mlen. To je vlastn nanen tenounkch pramnk barevn kontrastn polevy pomoc sku pohybem ze strany na stranu.
V sti men se dovme, jak se vyrbj lahodn mlsky menm veho monho, pi dodren vech hygienickch pravidel, od ovoce pes oky, po obilniny a zdravou vivu. Popisuj se rzn druhy polev, pracovn teploty. Zabvaj se i menm na jdro neboli sted, ppravou jader a dozdobovnm mench povrch prolinkovmi nstroji a posyptky.
Knka potom pokrauje rznmi npaditmi aplikacemi bonbon a lztek pro dti, minidlek pro dospl, vrobky modelovanmi a sezonnmi vrobky. Na zvr se propracovv a k aplikaci candy na svatebn dorty. Candy v tomto ppad nabv podoby ornament, pro kter lze nalzt v knce jet i pedlohy.
Domnvm se, e kdo si tuto nevelkou knku podil, zalitoval, e tak rozshl oblast cukrskho emesla, kter navc zdomcnla, je u ns mlo rozen, zvl᚝ kdy je tak dopodrobna zpstupnna veejnosti.
Jako dodavatel podstatn sti tchto surovin a poteb jsme se rozhodli propagovat ppravu candy pedvdnm ppravy nkterch vzor a technologi a tak prodvat knku Candy easy as 1,2,3 s pekladem jej podstatn sti do estiny.
Nabzen formy a dal pomcky pro zhotovovn candy od firmy Wilton se dle naich zkuenost a tak dle naich zkaznk vyrovnvaj nejen s nroky domcnost, ale i s nroky seznmen se s problematikou a nroky rozbhu cukrsk malovroby. Doporuujeme je t pro odborn cukrsk koly a soutn drustva. V ppad pechodu na tk provoz jsme k dispozici i s nabdkou profesionlnch vrobk v danm smru. Jednak nabzme zmnn polykarbontov formy na pralinky i na vrobu skoepin. Dle tak mme automatick nlevky s regulac i bez regulace i z nerezu. Nabzme t temperan ndoby na potahov hmoty rznch velikost, pracujcch na proincipu vodnho plt i novji odporovho hnzda.
Nakonec nabzme, z hlediska poteb pi tto cukrsk vrob nikoliv posledn profesionln mixer od firmy Sunbeam v kovovm pochromovanm proveden se dvma nerezovmi ndobami 1,4 a 3,8 litru s 12 rychlostn pevodovkou motoru 275 W.

Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku