�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Unie bojuje s pøíliš drahým cukrem

Autor: Martin Maøík
Datum vyd�n�: 28.03.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=826

Nejistota pro zemìdìlce, nižší zisk pro cukrovarníky - ale velká nadìje pro daòové poplatníky. Takové budou hlavní dopady reformy trhu s cukrem, jíž završila Evropská komise.

fiogf49gjkf0d

Snížením takzvaných výrobních kvót však unie nejen završila samotnou cukerní reformu, ale dala najevo, že ledy se zaèaly hýbat v celé agrární politice. Umìlé udržování nadprodukce roènì stojí Brusel kolem padesáti miliard eur. Další miliardy platí státy z národních zdrojù. Cukerní reforma je prvním závažným krokem k snížení tìchto výdajù a otevøení trhu. Èeští zemìdìlci by pøitom nemuseli prodìlat.

Trojnásobná cena
Zmìna trhu s cukrem spoèívá ve tøech bodech: snížení ceny cukru a øepy, otevøení trhu unie pro dovozce cukru z nejchudších zemí svìta a ve snížení výrobních kvót.
Brusel k tomu pøimìla Svìtová obchodní organizace WTO. Unie dosud chrání pìstitele a cukrovarníky takovým clem, že cukr je tu tøikrát dražší než na svìtovém trhu. A krom toho ještì dotuje export pøebytkù cukru na zahranièní trhy, a kazí tím ceny ve svìtì.
Na loòských jednáních WTO evropští diplomaté už pozice neuhájili. Od letošního podzimu tak musí ceny cukru v unii zaèít klesat. Bìhem ètyø let to bude o 36 procent. O ètyøicet procent klesne i cena cukrovky.
Od roku 2009 Evropa musí umožnit padesátce nejchudších zejí svìta, aby na její trh mohly cukr dovážet. Zároveò už od letoška èlenské zemì unie mají nižší výrobní kvóty. Kvóta povoluje cukrovarùm vyrobit tolik produkce, kolik se jí spotøebuje na evropském trhu a na kolik staèí Bruselu dotace na export pøebytkù. Právì díky kvótám a dovozním clùm drží celý systém výroby trojnásobnì drahého cukru zatím pohromadì.
Tuzemským rolníkùm klesne kvóta z dosavadních 455 tisíc tun na zhruba 411 tisíc. Èeská agrární diplomacie celkem uspìla, jiné zemì postihly vìtší škrty. Celá unie bude vyrábìt o dva a pùl miliónu tun cukru za rok ménì. Dosud produkovala 17,5 miliónu tun.
Tuzemští rolníci a cukrovarníci samozøejmì nad reformou nejásají. Ale i pøedseda Cukrovarnického spolku Oldøich Reinberger pøipouští, že šanci na pøežití mají slibnou.

Šance pro èeské rolníky
Koneèným cílem reformy je totiž vytvoøení tržního prostøedí - místo kvót, ochrany trhu a zaruèeného zisku. Pak se bude pìstovat cukrovka tam, kde je to nejvýnosnìjší. A pøežijí ty cukrovary, které budou nejefektivnìjší. A právì domácí zemìdìlci umìjí díky pøírodním podmínkám a velkovýrobì cukrovku dìlat kvalitnì a levnì. Budou mít šanci to ukázat.

zdroj: ihned.cz

 


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku