Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz) |
Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o. |
Proč cukráři používali do svých výrobků ovoce |
Autor: Radim Řezáč Datum vydání: 26.6.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=82 |
Mistři cukráři v dobách svého rozmachu a to již ve druhé polovině minulého století a do roku 1939 se považovali také trochu za léčitele. |
Ananas podporuje trávení,zvláště bílkovin,umrtvuje choroboplodné zá rodky Angrešt povzbuzuje činnost střev a žaludku,je dobrý i při zácpě Banán je výživný a lehce stravitelný Borůvky hojí i stahují,lze je použít při dráždění střev a žaludku Broskev zvláště vhodná jako huspenina pro nemocné Brusinky jsou výborným kořením,podporují trávení Citron podporuje látkovou výměnu,povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži Datle jsou velmi výživné a podněcují také chuť k jídlu Fíky působí na stolici,čisté listy se také používají jako obklady na rány Gdoule používá se jako koření,semeno též na obklady Hrozny působí na látkovou výměnu,povzbuzují činnost ledvin Hrušky působí proti zácpě,chladí Jahody chladí a čistí krev Jablka ochlazují při zimnici,podporují činnost střev Maliny povzbuzují chuť k jídlu a chladí Meloun působí močopudně Meruňky mají podobné vlastnosti jako broskev Pomeranč chladí při zimnici,povzbuzuje játra a ledviny a látkovou vý měnu Rajská jabl. působí na ledviny Rybíz chladí při zimnici,podporuje chuť k jídlu Švestky povzbuzují játra a ledviny Třešně jsou výživné a občerstvující | Mistři cukráři v dobách svého rozmachu a to již ve druhé polovině minulého století a do roku 1939 se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých medicinálních bonbonů a také různé dietní pečivo,jako jsou piškoty nebo suchary.Měli pro ně mnoho vlastních,praxí odzkoušených receptů,ale především si zakládali na kvalitě a čerstvosti použitých potravinářských surovin.Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků.V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.
Vytisknuto dne 4.3.2021 ze serveru |