Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Proč cukráři používali do svých výrobků ovoce

Autor: Radim Řezáč
Datum vydání: 26.6.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=82

Mistři cukráři v dobách svého rozmachu a to již ve druhé polovině minulého století a do roku 1939 se považovali také trochu za léčitele.

fiogf49gjkf0d
Mistři cukráři v dobách svého rozmachu a to již ve druhé polovině minulého století a do roku 1939 se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých medicinálních bonbonů a také různé dietní pečivo,jako jsou piškoty nebo suchary.Měli pro ně mnoho vlastních,praxí odzkoušených receptů,ale především si zakládali na kvalitě a čerstvosti použitých potravinářských surovin.Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků.V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.
Ananas podporuje trávení,zvláště bílkovin,umrtvuje choroboplodné zá rodky
Angrešt povzbuzuje činnost střev a žaludku,je dobrý i při zácpě
Banán je výživný a lehce stravitelný
Borůvky hojí i stahují,lze je použít při dráždění střev a žaludku
Broskev zvláště vhodná jako huspenina pro nemocné
Brusinky jsou výborným kořením,podporují trávení
Citron podporuje látkovou výměnu,povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži
Datle jsou velmi výživné a podněcují také chuť k jídlu
Fíky působí na stolici,čisté listy se také používají jako obklady
na rány
Gdoule používá se jako koření,semeno též na obklady
Hrozny působí na látkovou výměnu,povzbuzují činnost ledvin
Hrušky působí proti zácpě,chladí
Jahody chladí a čistí krev
Jablka ochlazují při zimnici,podporují činnost střev
Maliny povzbuzují chuť k jídlu a chladí
Meloun působí močopudně
Meruňky mají podobné vlastnosti jako broskev
Pomeranč chladí při zimnici,povzbuzuje játra a ledviny a látkovou vý měnu
Rajská jabl. působí na ledviny
Rybíz chladí při zimnici,podporuje chuť k jídlu
Švestky povzbuzují játra a ledviny
Třešně jsou výživné a občerstvující

Vytisknuto dne 4.3.2021 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku