�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Stuttgarské memorábilie Culinery Nestlé Teamu

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 06.03.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=809

Vìra Kocincová, šéfcukráøka v Molo restaurantu Lighthouse Café v Praze, nastoupila ke své první mezinárodní soutìži pøesnì pøed rokem v dresu CNT a shodou okolností ve mìstì nacházejícího se opodál místa letošního klání v Karlsruhe.

fiogf49gjkf0d

V pøedchozí informaèní zprávì o pùsobnosti CNT ve Stuttgartu a jeho medailovém importu jsme vás informovali pøed týdnem a dnes se virtuálnì pøeneseme do místa dìje kde provedeme rekognoskaci soutìžního prostøedí, výkonù a perspektiv s pøipomenutím, že tým získal dvì støíbrné medaile a jednu zlatou vèetnì ohodnocení nejlepšího jednotlivce a týmu soutìžního dne.
Princip soutìžního zadání spoèíval ve struèném oznaèení tvùrèího požadavku s možností libovolného použití surovin a osobitého prvku provedení.
Doba zahájení s možností kompletace výrobku mìla èasový termín 6 - 8 hodiny ranní.
Motivací úèasti týmu byl kontakt se souèasnou realitou svìtové kuchaøské tvorby a pøíprava na podzimní Svìtový pohár v Lucembursku.

Vìra Kocincová, šéfcukráøka v Molo restaurantu Lighthouse Café v Praze, nastoupila ke své první mezinárodní soutìži pøesnì pøed rokem v dresu CNT a  shodou okolností ve mìstì nacházejícího  se opodál místa letošního klání v Karlsruhe. Ze závìjí loòského snìhu vydobyla Vìra støíbrnou medaili a obdobný kov si z téže spolkové zemì odváží i v letošní snìhové nadílce. Pøísluší se dodat, že cukráøka z beskydských vrchù, z profesních dùvodù pøesídlená do Prahy, odjíždìla na místo soutìžního èinu obtìžkána zlatou medailí s pøídavkem absolutní vítìzky z lednového Danubia v Bratislavì.
Dilema každého soutìžícího je vybrat ze všeobecnosti zadání optimální zpùsob jeho zpracování. Vìra mìla námìtovou dispozici v podobì:
- 3 talíøových dezertù v kombinaci teplý nebo studený, se
   zakomponováním dezertu s dìtským motivem
- 2 dezerty na ochutnávku + pralinky èi jemné peèivo nebo minidezerty
  (uvedená témata byla volitelná), plato 5x8 ks
- skulptura z èokolády
Zadaná témata pøetvoøila Vìra do reálu podob èokoládového komínku plnìného jahodovým moussem, jahodového dezertu myšáka Toma a medového košíèku plnìného jablkovým moussem + 8 druhù minidezertù.
Ty snesly pøísné mìøítko komisaøského náhledu. Oproti miniaturám však trochu zaostaly dezerty vìtších rozmìrù urèené k degustaci, jejichž rozmìr pøesáhl výšku a objem v soutìži tohoto druhu obvyklých.
Vìøin zpùsob cukráøské soutìžní nauky spoèívá v systému, v nìmž se  chybami èlovìk uèí. Zúroèuje poznatky z minula a pøetváøí je do vkladu budoucna tím, že vytìsòuje vlastní chyby v dalších èástech následného soutìžního seriálu. Výroky rozhodèích jsou pro ni evangeliem té nejvyšší obsahové odbornosti.  Názorovì èerpá ze studnice poznatkù zkušenìjších kolegù v místì dìje i mimo nìj a každým detailem jejich pøipomínek obohacuje svùj tvùrèí fond.
Vìøina tvorba pokaždé obsahuje skulpturový námìt a nejinak tomu bylo i ve Stuttgartu. Zpùsob provedení prozrazuje na svou autorku, že jí tato výtvarná seberealizace baví, ale též i vypovídá, že je žádoucí ve smìru budoucna i mnohé poopravit. Obdobného názoru byli i stuttgartští komisaøi, jejichž ústa hovoøila o potøebì dopracování. Nejedná se o nic co by Vìra nevìdìla. Je zapotøebí vyslovit, že figurativní tvorba je nároèným výtvarným prvkem s pøísnými nároky na proporèní zákonitost. Ve Vìøinì tvùrèím úsilí o ztvárnìní maxima možného v tomto pøedmìtném umìní uzrálo rozhodnutí ve zdokonalení se prostøednictvím výtvarného kurzu se zamìøením na tvorbu z hlíny. Cesta k dokonalosti je dlouhá, kamenitá a znaènì strmá. Sleèna Kocincová je pøipravena tento výstup k umìleckým výšinám podstoupit. Podpùrným a kompenzaèním prostøedkem v krizových chvílích pro ni bude ve Stuttgartu získaná støíbrná medaile.


Vytisknuto dne 03.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku