�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


KAŠTANY

Autor: Josef Benský
Datum vyd�n�: 17.02.2006
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=799

Kaštany známe nejspíše ze stánkového prodeje jako peèenou pochoutku. Lze JE také užívat i v cukráøství, kde slouží jako náplò rùzných specialit nebo jako hmota k modelování, èi jako pøísada v rozlièných smìsích.

Kaštanová náplò:

Kaštany vaøíme ve vodì tak dlouho, aby jejich slupku bylo možné bez potíží oloupat. Oloupané kaštany prolisujeme pøes síto, osladíme mouèkovým cukrem a pøichutíme trochou vanilky. Pomìr pøísad volíme tak, aby vzniklá hmota umožòovala modelování nebo byla použitelná pro støíkání, pro které volíme vìtší dávku zbytkù tekutého cukru z glazírování (viz. následující recept "Glazírované kaštany"). Do modelovací hmoty pøidáváme pouze èistý mouèkový cukr.

 

Další zpùsob zpracování kaštanù pro cukráøské úèely je  zhotovení èokoládových kaštanù, a to z kaštanové hmoty. Z té se v ruce vymodelují  malé kaštany, které se v èokoládové máèecí hmotì omáèejí, s tím, že se ponechá nahoøe místo volné.

 

Další druh kaštanového zpracování spoèívá v utvoøení kulièky z kaštanové hmoty, kterou omoèíme v èokoládì a zabalíme do svìtlezelené marcipánové hmoty, kterou proøízneme na povrchu tak, aby byl kaštan vidìt. Potom ze stejné marcipánové hmoty vystøíkáme  na kaštanech ostny.

 

Na obdobném principu je možné z kaštanù vyrobit mnoho druhù peèiva i dortù podle umu a fantazie každého jednotlivce.

(pøíštì - Glazírované kaštany)


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku