�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Postben Basilej Nrodnho tmu R

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 29.11.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=786

Ze stbrnho jn mrazk rann Basileje pedzvstujc poetick as Vnoc, uzmul Nrodn tm kucha a cukr esk republiky dv vlkna svho spchu a okrlil jimi svoji dosavadn soutn bilanci.

Ze stbrnho jn mrazk rann Basileje pedzvstujcho poetick as Vnoc, uzmul Nrodn tm kucha a cukr esk republiky dv vlkna svho spchu a okrlil jimi svoji dosavadn soutn bilanci.
Nrodn tm, dritel dvou bronz, jednoho stbra a diplomu z  loskho olympijskho Erfurtu, hodlal zmapovat bl msta na glbu sv olympijsk tvorby a rzn prosmejil vechny kouty sv nrodn kuchyn a generln klid takka do roka a do dne zroil do podoby dvou stbrnch medail. Kolbitm stbrn atvy byl basilejsk Salon Cuinaire Mondial, kter rok po Erfurtu ukrojil posledn rok sv atypick poadatelsk periody esti rok.

Manaer tmu Ji Michlek a kapitn Ji Krl poskytli naemu gastronomickmu portlu rozhovor, jeho obsah tlumome volnou formou v nsledujcch dcch reporte.


Nrodn tm provedl v krevnm obhu sv innosti mohutnou transfzi objemnho mnostv kubk mlad krve oderpan z vlastnch zdroj juniorskho tmu. Dal chirurgick zsah smoval do oblasti, kter v soutnm tmu pln roli, kterou zaopatuje basa v kapele svm tvrzenm muziky. Tmto soutnm kontrabasem je cukrsk post, kter nrok rozil na trio mistr sladkho umu, kte se ve studen kuchyni specializuj na tvorbu zadn rznch kategori jako jsou nap. skulptury a talov dezert, jour bonbony, pettit foure apod.
Mld, nepoznamenan tm co bylo, nbr uprajc svj nhledem  ve smru co bude, ji svm pchodem do kolektivu pin tvr mikrorevoluci v podob dravosti, kreativity a neotelho pohledu.

  

  

  

  

  

  


Kuchask sout obsahuje do znan mry i prvky kulinsk mdy a jak znmo interpret nepijde na dv vystoupen v jednch atech. Nejinak je tomu i v soutn kulinain, kde pi pleitosti t vrcholov se pohybuj namnoze stejn arbiti.
V ppad nrodnho tmu dolo k celkov obmn stolu, pouil se nov porceln, sklenn tale a ta podstatn zmna rozhodujc o zisku bod se udla v inovaci soutnch vrobk, kde mrnou hodnotou byl vsledek ze skotsk soute, jej vsledek rozhodl o ponechn prvk spnch vrobk s jejich inovac pro Basilej a o odstrann tch, je se projevily coby tec element brzdovho systmu v hodnocen.

  

   


Kad bodk, by teba pomocnho vznamu, nen k zahozen a dodren zsady tematinosti dekorace zpsob kdy nic jinho, tak malou vtvarnou pze rozhodho, kter mon ocen, e lomky ledu ztvrnn eskm tmem prostednictvm krystalickho skla o velikosti a kepelch vajek dobe padnou do ronho obdob, kter nap kalendnmu daji hls svm projevem pedasn nstup.


esk vlajka se vyznauje temi rozlinmi barvami, a to je pesn tolik, kolik vtvarn vkus unese a tato skutenost bylo motivem k zakomponovn tria charakteristickch nrodnch barev do textiln dekorace esk soutn tabule.
Pestoe z hlediska hodnocen zanme odzadu, pesto n popis koresponduje s  prvotnm pohledem divka, ale i rozhodho. Je pravdou, e se k, e dekorace nen pedmtem hodnocen, ale jet jsem se nesetkal s tm, e tuto dajn podrunou strnku vstavnho stolu  by njak tm hodil za hlavu. Naopak lze ci, e s pibvajcmi soutemi, t i pibv dekorativnch specialist a vdaj na zhotoven onoho velmi dleitho prvnho dojmu.

  

  


Mal vi velkmu je vdy v uritm procentu nevhody a pokud se odv ze sv pozice k projevu osobit progrese, me to bt oznaeno za tmatick vyboen nechci-li pmo pout slovo drzost. Kdy ale tento prvek oddlen od tradinosti se ve stejn podob objev u gigant na velk souti v ptm roce, je z pohledu kompetentnch hodnotitel povaovn za nstup novho trendu vyplvajcho z pirozenho vvoje.
V takovmto ppad pak je na mst ci, e objektivita dostv pkn na msto, kde zda ztrcej sv poctiv jmno. Jinmi slovy lze prohlsit, e jsme si vichni rovn, ale vi nm jsou jet i rovnj...
Ale jak kaj hranin soused Basileje: cest la vie (takov je ivot), s eskm dodatkem: hlavn zdrav!
Podstata pedelch dk spov v pipomenut toho, e tm urit nrodn identity nenlec k vlivnm evropskm veliinm mus vynaloit na psobnost sv tvorby mnohem vt sil ne tm s vznamnjm rodokmenem. Jedn se o obdobnou mru problematiky malskch dl, kde se namnoze spe ne tvorba prodv jmno. Navc je poteba pipomenout dvno znm poznatek, e kuchask sout na mezinrodn rovni je o penzch. Proto pi pohledu do ekonomickch statistik HDP  pslunho sttu je mon orientan urit piblinou polohu v n se dotyn tm me pohybovat. Tud stbrn zisk naich  reprezentant, jednak z uvedench dvod, stejn ale i tak  z nronho hodnotcho pohledu, jen byl zkonit na nejlep z nejlepch t kladen, lze vidt jako "pimrncnut" zlatm melrem.

Spolenm znakem vvoje soutn kuchask tvorby je jej postupn zjednoduovn s kladenm drazu na pelivost zpracovn. Z pohledu dneka je ji soutn histori detailnj zpracovn masa nap. rozemletm. Dnes se ponechv v celku, vynechvaj se dlouh zpracovatelsk postupy, fini nle glazovn s doplkem erstv zeleniny. kony jsou podmnny striktn preciznost proveden.
Pi pohledu na basilejskou tvorbu nrodnho tmu je vidt schodov nrst kvality vyplvajc nejenom z umu samotnch aktr, ale z dla t hovo soutn vyzrlost jej akn rdius nabyt sah do dlav prvotnch poznatk kulinsk dovednosti, pes vrcholov stupe profesnho mistrovstv s pokraovnm nabvn poznatk taj kulinsk soutn odnoe od piky ponajc a dospiv v hrac list hodnoty trumfu jm je manaersk innost se znakem psobnosti marketingov dopadu.

  

  


Prvo pm asti na basilejskou sout pipadlo prvnm deseti nrodnm tmm nalzajcm se v hodnotcm ebku WACS (svtov kuchask organizace), v n se odr soutn vsledky z mezinrodnch sout v rozmez let 2000 - 2004.
Nrodn tm kucha a cukr esk republiky se v obdob pozvnek na Basilej nalzal na 15. poad. Avak tato pozice nebyla vsledkem dosaench bod pi plnohodnotn asti, nbr se do n promtal vliv absenc tmu na kulinskch turnajch v Luxemburku a Singapuru. Omluvu z asti pro leton rok zaslaly basilejskm poadatelm nkter z tm  s monost automatick nominace a organiztoi Salonu Culinaire Mondial shly do rezerv blzkch hranici nominanho kritria. Jedna z pozvnek putovala na adresu Nrodnho tmu kucha a cukr R. Ji tento zvac akt je potvrzenm kvality kulinskho umu nrodnho tmu a potamo i dobrho jmna esk kuchyn ve svt.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku