�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Basilejsk bronzov kompaktta CULINERY NESTL TEAMu

Autor: J.P.vtrnk
Datum vyd�n�: 27.11.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=785

Msto Basilej se stalo tydennm hostitelem svtovho a evropskho kulinskho vkvtu nrodnch a regionlnch tm a t i jednotlivc v souti Salon Culinaire Mondial.

fiogf49gjkf0d

Msto Basilej tvoc vcarskou trojhelnkovou peponu pod hraninmi odvsnami  stt Nmecka a Francie, se stalo tydennm hostitelem svtovho a evropskho kulinskho vkvtu nrodnch a regionlnch tm a t i jednotlivc v souti Salon Culinaire Mondial.
ast na vrcholovm gastronomickm kln byla podmnna soutnmi vsledky minulch sezn s kulminanm bodem olympijskho Erfurtu.
CNT za dobu t rok svho trvn proel zulechovacm procesem s vslednou podobou t bronzovch a dvou stbrnch medail ze zahraninch sout, zavrenm peet olympijskho bronzu a dospl tak do kategorie spoleensk elity s prvem vstupu do I. tdy svtovho kulinskho expresu.

Tvrm handicapem CNT pro Basilej byla novinka v zaazen zadn tepl kuchyn i pro regionln tmy, kdy dosavadn soutn domnou drustva Nestl byla pprava pokrm studen kuchyn show art. Povinn prezentace teplch pokrm, do t doby na soutnch prknech tmem neodzkouen,  se tak v Basileji stala tankovm pkladem vstupu do jmy lvov, kdy tmto zpsobem "podoboj" byly ob dv disciplny zaazeny do soutnho programu regionlnch tm.

Shodou okolnost to byla prv Basilej, kde tehdej koncil v roce 1436 uznal prvo husitskch kompaktt, majc ve svm programu, mimo jin, prv pijmn podoboj.

Avak kadodenn zkuenost tmovch fkucha pikovch gastropodnik stojc na podkladu soutnho umu studen kuchyn vytvela podklad nosn konstrukce inspirace, tvrzen trninkovm drilem
a postupn mazajc otaznky dilematu bt i nebt ptomen vrcholovmu gastroaktu leton sezny. Fluidum vjimenosti svtovho kulinskho salnu vyzaovalo navc ze vzcnosti intervalovho rozpt esti rok doby jeho podn.
Tepl kuchyn se vyznauje mnohmi specifiky obrn mnoiny kulinskch tn, kter prostednictvm kvalitnho aranm je nutno sladit do harmonickho celku soutn partitury. Jeden, by lehce disharmonick tn, nap. v neoptimlnm procentu dvky soli doke ze svho miniaturnho rozmru nslednm dominovm efektem psobnosti nabt obho rozmru negativn innosti v podob ovlivnn dalch potravinovch komponent a tm doslovn zbourat cel prbn kulinsk kon. Kuchask alchymie, potamo i soutn, se svoj nronost rovn  badatelskmu vdeckmu procesu, jeho pozitivn koncov efekt je podmnn mrnou dobou zrn. Soust tohoto druhu soutn disciplny je takt i vdej jdel, kter doposud nespadal do repertoru innosti Culinery Nestl Teamu a jeho nronou problematiku eilo drustvo za pochodu. Takovto rychloproces nemohl sktat pedpoklad dosaen zpsobu proveden a do vrcholov podoby. Tmov spoluprce sestv z tvorby individualist, je je pod kapitnskou taktovkou ladna do kolektivn podoby. A promna slohr v kompaktn soutn celek je opt bhem na dlouhou tra. Opt dodejme e v ppad tepl disciplny a navc v premirov psobnosti v soutn Basileji.
To ve vytvelo v nplni soutn tepl kuchyn protislu, na jej drtiv tlak musel tm vyvinout nezmrn sil handicapovan faktorem krtkosti asu.
Zisk bronzov medaile reprezentant spolenosti Nestl za ppravu hot kitchen  je ziskem mnoha z mla. A to me dokzat pouze tm kvalitnch individualit vraznch profesnch kvalit stmelench do celku, olehan vtry soutnch bou a se zaplenm pro vc , kter je navc vybaven schopnost pnos obt vlastnho j ve prospch celku.

Druhou soutn disciplnou byla vstavn pprava studen kuchyn prezentujc se na soutnm pdiu. Zmnn medailov zisk tmu z mezinrodnch akc  uplynulch sezn byl pedmtem pozvnky mezi nejlepch osm regionlnch celk Evropy. Kdyby CNT z njakch nenadlch pin se na posledn chvli nemohl basilejsk soute zastnit, tak ji samotn zvac akt poadatel zpsobuje naven jeho hodnotovch akci. Hodnocen kulinskch vkon pi Salon Culinaire Mondial je provdno metrem odlinch mrnch hodnot ne na samotnm kuchaskm olympijskm kln, v jeho mtku je ptomen prvek lehce ppustn tolerance. V basilejskm stetu nejlepch z nejlepch neznalo arbitrn hodnocen dnho pardonu. Pouh nznak tvrho technickho pehmatu, nad nm by kad fundovan komisa na olympijskm kolbiti s istm svdomm pivel oko, byl v basilejsk soutn arn trestem vpravd hrdelnm.

   

   

  


A tak r soutnch nrok vytemperoval stupn hodnocen do hav mrn kategorie, kter povyovala medailov zisk svoj hodnotou o d ve. Culinery Nestl Team po roce od zisku sv olympijsk bronzov mety, prokzal na tomto kulinskm turnaji tdy V.I.P. svj vrazn vkonnostn vzestup na nm se promtal propracovan systm teoretick ppravy podpoen trninkovm silm tvrzenm navc pocitem cti reprezentoval znaku Nestl.
CNT do svho soutnho programu zaadil progresivn evolun zpsob promtajc se do vech poloh innosti. Poslil cukrsk post, kter je v kadm soutnm procesu trojskm konm, mnohdy rozhodujcm o spchu i nezdaru.

  

  

  

  

  

  

  

Vra Kocincov a Anna Batov

Vyprofiloval do detailn podoby kompetence jednotlivc s vraznm zformovnm jejich individulnho umu do slueb celistvosti kolektivn prce. Kapitn Tom Konopka pidal do tmu t dl poznatk zskanch na americkm odbornm mtinku. Trninky se zintenzivnily se zamenm na jejich hodnotovou efektivitu. Znsobila se poradensk spoluprce s pednm odbornm kuchaskm poradcem Vladimrem Pickou.

  

  


Vraznm novtorskm prvkem se stala pprava vstavnho stolu  formy istho designu, na kter se podlely dv nvrhsk firmy Atypo design Ing. Dany Kovakov a Hrukadesign Pavla Hruky, vyznaujc se soustavou rznotvarch podstavc a stojan ze stbrnch drt provzduujcch cel vstavn prostor a umoujc vyniknut soutnch vrobk, kter byl na vrcholovm gastrofestivalu revolun novinkou, pitahujc pozornost odbornch i laickch pohled.

  

Horn obr. Pavel Hruka
 Doln obr. Vladimr Picka

Tvorba kompletu soutnch jdel je vtvarnou plastickou kompozic sestvajc z tiscera filigrnskch kon, odhad velikost porc, rznch ez ped nimi je lpe vce jak dvakrt mit. Soutn kucha a cukr mus bt i intuitivn geometr pi technice skladby pokrm. Mus mt v sob vtvarn nadn vldce podzimu, jen krl v dob sv vldy produ rozmanitost barev, ktermi otevr v lidsk dui komnatu poetickho citu a nastoluje pjemn pocit vyrovnanosti. Mus bt matematikem se zvltn znalost na mru pmou i nepmou v podob velikost porc k pomru potu jdelnch chod a soutnmu trendu. Mus bt pinem, kter i pes ze dlav zjist potebn informace majc souvislost se soutn tvorbou. Vysok kulinaina vyaduje mt vid prognostika, kter odhadne kterm smrem se do pt soute uchl trend kuchask mdy. U soutnho tmovho kuchae je zapoteb mt kolektivnho ducha, mus snet dlouh transporty sebe i objemnho mnostv materilu. Mus bt i dobr hotelov noclenk, aby po pprav do rannch hodin dokzal vyuil krtk asov prostor k regeneraci sil, poppad v extrmn situaci noci beze spnku mus mt schopnost podn pracovn vkonu. Znakem soutnho aktra je t i psychick odolnost vi stresu vyvolanho soutnmi podmnkami a rznorodost irho kolektivu.
K vlastnostem kuline zmiovanho typu nle nkdy i poteba bt spolehlivm idiem - trekaem, nebo je mnohdy nucen pemisovat sebe i sv kolegy na dlouh vzdlenosti.
Je poteba aby kucha, kter se chce vnovat soutnmu vaen ml v sob vlastnost, kdy mu nepsob pote vloit do celku vysokou pracovn investici s mnohdy neadekvtnm ziskem, eknme na rovinu, e t nkdy i s nulou. Prost ten, kdo se rozhodne bt kulinskm soutkem mus mt pehrel schopnost pro tento typ mimodn nron disciplny ve kter mus bt stle tzv."in" jak v teoretick, tak i praktick pprav. Pokud tyto vlastnosti takovto kucha v sob m, i si je doke vypstovat a obasn je i speet dobrm vsledkem, stv se ve sv brani kuchaem - lechticem.

  

  

  


Basilejsk Salon Culinaire Mondial pinesl pro tm dal ocenn spovajc v jedn nezbytn poloce soutn hodnotc politiky. Je jm vyryt punc umleck prce a progrese soutn tvorby Culinery Nestl Teamu, jen svoj kartovou hodnotou je ji zeteln vryt do vdom pednch soutnch arbitr kulinskho odvtv, kdy z jejich st zaznlo hodnocen hovoc jednak o tom, e tento tm je ji zanesen v zornm poli jejich soutnho zraku a zrove v ohodnocen  prezidenta vcarskho kuchaskho svazu Georgese Knechta i prezidenta hodnotc jury basilejsk soute Franze Junkera, kte v odlinost slov, ale ve vznamov shod hovoili o CNT jako o jednom z nejprogresivnjch soutnch tm, kter od krtk doby svho vstupu  do kulinskho soutnho ringu uinil nejvraznj pokrok.
Hodnocen takovch kuchaskch celebrit svtovho vhlasu, je dalm pednm pomysln medaile Culinery Nestl Teamu na jeho spolenou hru a zrove vsledkem jeho tvr prce a posilou do dalch gastroboj pod praporem znaky Nestl.

Zleva: J. Vclavek, T. Konopka, M. Wild, M. Kopal, T. Hamrk, R. paek, M. Kladvko, V. Kocincov, a A. Batov


Zlat p Luka Prochzky

Culinary Nestl Team se vyznauje irm aknm rdiusem sv  psobnosti do n spad i dekoran carving v nm pevn tm ezlo eurovldy Ludk Prochzka. Jeho dlo je pokad dou na krsu a otec eskho carvingu optovn v Basileji potvrdil svj vjimen um a pomohl rozmnoit medailovou sbrku Culinery Nestl Teamu.

Kdy ped rovnm ptiletm vystelil n "first carvingman" p svho umu na olympid IKA v Erfurtu, trefil se pesn do stedu zlatho tere. Tato historick stela se stala v t chvli vrcholovou trefou v dosavadn karie prkopnka eskho carvingu a bylo otzkou do jak mry se razance jejho letu vyerpala a zda nezstane onou vlatovikou, je jaro nedl. Kdoe by se nadl, e prraznost Prochzkova zlatho pu se vyznauje takovou razanc, e o tyi roky pozdji, opt pi olympijsk carvingov lukostelb, sestel svmu majiteli dal zlatou trofej a svte zbo se, rok pot na vrcholovm basilejskm setkn Salon Culinaire Mondial uin opeen zlat stela tot!
Vskutku nelehk je role toho, jeho jmno vybav v mysli krsu umleckho dla utkanou do zeleninovch i ovocnch plod. Nebo kdo na koni stle jezd, ten je v pohledu naich zrak vidt hodn vysoko i kdy kr vstoje. A spojitost Luka Prochzky s jinm kovem ne s tm, jen m svho jedinho predtora v luavce krlovsk, si ji sotva dovedeme pedstavit. A to je bm v souasnosti o mnoho t잚 ne v nultm roce v Erfurtu.
Dvojnsobn dritel zlatch olympijskch kov se na kulinsk pohr zamil vce na dn, je se staly v loskm Erfurtu vdnou surovinou pro olympijskou tvorbu, kdy jej objem a ezn vlastnosti umouj ir umleck rozmach a pi vbru vhodnho surovho  expontu t zaruuje del dobu trvanlivosti ukzky umn svho tvrce, s monost poputn uzdy plastick tvorby a umonn vt realizace prostorovho vidn.
22. listopad letonho roku je datem dalho Prochzkova soutnho triumfu v nm byl ozdoben erpou vtze. Pesn tento den ped osmncti lety to byl den kdy mohl bt zahalen do plachty v n se pev ti, kte na silnici nedorazili do svho cle a zsahem osudu se v osobnch dajch k datu jejich zrodu pidv i termn mrt. S Lukem, jeho bezvldn tlo vleen pod kamionem po kolizi pi jzd na kole, utrplo mnohaetn tk zrann,  se muselo "tam nahoe" jistotn potat pro jeho dal pozemsk pobyt, protoe za normlnch okolnost by ml mizivou anci na peit. Tud den kdy pebral svoji dal zlatou medaili v Basileji byl pro nho t dnem oslavy svch druhch narozenin.
Prochzka nejene obdrel zlato, ale bodovm ziskem vvodil nad dalmi "zlatnky" svho soutnho dne.

  

  

  

  

  

Ptkrt doma, jednou venku - stbrnou si vezu cenku

Tak by si mohl rmovat Milo Turek, jen soutil teprve poest, z toho ptkrt na domcch kolbitch. - "Vc je takto patrn, e medaile je stbrn" -, mm-li navzat na rm v titulku. Ve chvli, kdy spkr vyslovil jmno dalho eskho astnka v umleckm dekru, jet Milo nevdl jakou barvu kovu si vybojoval. Na sv prvn zahranin souti, a zrovna takovto, by mu i bronz zil zlatm jasem. A poslze vysloven stbro mlo v t chvli pro nho dozajista cenu brouenho diamantu.
Prosted formuje charakter a t tb i vkus. Milo Turek se pi sv tvorb pohybuje v blzkosti Luka Prochzky a tm je v podstat eeno ve. Nebo ten kdo m dobr oi, ikovn ruce a um si nechat poradit od mistra svho oboru a navc mu toho dne sedne dlto dobe do ruky, me i na sv premirov souti basilejskho typu udlat kvalitn vsledek.
V ppad Miloe Turka stbrn.

  

     

  

Zlat a stbrn medailista vytvoili esk kvarteto, do jeho vtu pat i jejich asistenti Vladimr mejkal, fkucha hotelu Diplomat v Praze a Petr Janoek z Olomouce, kte vloili do zisk obou medail svj pracovn vklad.

  

V.mejkal, L. Prochzka, M. Turek a P. Janoek


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku