�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


HACCP od kvìtna i pro prodejce již pod sankcí !!!

Autor: SZPI
Datum vyd�n�: 11.02.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=703

Státní zemìdìlská a potravináøská inspekce upozoròuje: také obchody budou muset mít zaveden Systém kritických bodù.

fiogf49gjkf0d

Od 1.kvìtna letošního roku budou muset mít – stejnì jako výrobci - také všichni ostatní, kdo uvádìjí do obìhu potraviny, zaveden Systém kritických bodù (SKB, Hazard Analysis Critical Control Points - HACCP).  Novela vyhlášky Mze è.147/1998 Sb. znamená zavedení SKB, respektive správné hygienické praxe, pøedevším v obchodní síti.

Funkèní Systém kritických bodù  by mìl minimalizovat riziko kontaminace potravin a naopak zvýšit jejich bezpeènost. V zásadì znamená nìkolik krokù: 1. analýzu rizik nebezpeèí, kdy je potøeba vytipovat taková místa v procesu nakládání s potravinami, která by mohla znamenat ohrožení jejich bezpeènosti, 2. stanovení kritických bodù, pøièemž v nìkterých pøípadech mùže být vytipován a stanoven dokonce i pouze jediný bod, 3. stanovení kritických hodnot a mezí, které urèují napø. bezpeènou teplotu skladování, 4. monitoring tìchto mezí a hodnot, který znamená jejich prùbìžné sledování a záznam a 5. urèení nápravných opatøení v pøípadì, kdy dojde k porušení správné hygienické praxe.  Systém kritických bodù vyžaduje, aby o nìm byla vedena dokumentace, kterou je nezbytné uchovávat po pøedepsanou dobu.

Až do 30.4.2005 budou inspektoøi SZPI zavedení Systému kritických bodù u prodejcù pouze monitorovat, protože novela vyhlášky podnikatelùm umožòuje ovìøit správné fungování a „doladìní“ systému v praxi. Pøedevším støedním a malým obchodníkùm budou inspektoøi poskytovat osvìtu a konzultace. Kontrolu zavedení a funkènosti SKB v obchodní síti zaène SZPI s plnými – tedy pøípadnì i sankèními dùsledky – kontrolovat až od 1.kvìtna 2005.

Podle dosavadního znìní pøíslušné vyhlášky inspekce zatím kontrolovala zavedení Systému kritických bodù pouze u výrobcù potravin. V souèasné dobì má funkèní SKB zavedeno 80% z nich. Zbývající, pøedevším malí podnikatelé, systém do výroby zavádìjí v tomto období. Kromì velkých obchodních øetìzcù je nyní v Èeské republice asi 50-60 tisíc podnikatelù, kteøí se zabývají prodejem potravin.

Zdroj: www.szpi.cz

 


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku