�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Prolínání marcipánu a potahové hmoty

Autor: ètenáøi
Datum vyd�n�: 17.01.2022
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6802

Dá to trochu práce, než ze dvou tuhých hmot zpracuji rukama vláènou "plastelínu", ale výbornì se na cukru rozválí, je pìknì bílá a výbornì se barví. Dort potírám bílým krémem, jednou jsem použila tmavou marmeládu pod svatební dort (to byl nápad!)


I já prošla zkušeností roztékání potahovací hmoty míchané s pravým marcipánem. Ještì že si svatební dort odvezli v pravý èas. 
Ale! Jednoduše øeèeno, není lednice, jako lednice. Èasem jsem zjistila, že v lednici se systémem chlazení "no frost" se mi nejen roztékají /a to doslova/ potahovací hmoty, ale vlhnou laskonky, jádrové kornoutky atd.
V obyèejné lednici ne. Teï budu dìlat test tak, že si vyrobím rùzné vìci dvojmo a budu zkoušet, co na to lednice. Zvažuji možnost koupì další velké lednice s prosklenými dveømi, abych mìla prostor na velké svatební dorty. Je to samozøejmì s rizikem, že dosáhnu stejného efektu za drahé peníze.

Další uživatelky našeho portálu shrnují své poznatky do následujících vìt.

Pravý marcipán (kupovaný) se mi témìø "roztékal" na krému.
Rovnìž se marcipan nesnáší se želatinou, kdy se zaène též roztékat.
Marcipán (použila jsem opìt pravý) lze nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s ním nestane, jen èasem ztuhne.
Zkoušela jsem na zdobení dortu použít místo pravého marcipánu hmotu K2 - i když se mi lepila víc než marcipán. Mám ji radìji - líp se mi s ni pracuje a lepení jde odstranit použitím potravináøského škrobu (osobnì nezkoušeno).  Též vyjde levnìji K2 než kupovaný pravý marcipán. K2 tuhne mnohem rychleji a bìhem nìkolika dnù je tvrdá jako kámen - takže jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jidlu, je nutno zdobit tìsnì pøed darovaním dortu.
Já používám k potažení dortù marcipán smíchaný s fondánem na polévání vìneèkù. Ovšem mám na mysli opravdový mandlový marcipán, ne náhražku ze sušeného mléka. Dá to trochu práce, než ze dvou tuhých hmot zpracuji rukama vláènou "plastelínu", ale výbornì se na cukru rozválí, je pìknì bílá a výbornì se barví. Dort potírám bílým krémem, jednou jsem použila tmavou marmeládu pod svatební dort (to byl nápad!) a hmota se na jednom místì protrhla a záplatované místo bylo poøád zbarvené rùžovì. Tato hmota v lednièce i s krémem neudìlá vùbec nic, je naprosto v poøádku i druhý den. 

Já mám taky špatné zkušenosti s potahováním marcipánem, který z bokù stéká. Naposledy jsem mìla potáhlou panenku a do rána mi celá suknì stekla (ale je pravda že jsem mìla už málo marcipánu a tak byl tenký), tak jsem ji ozdobila krémem a dìtem se líbila ještì víc než pøedtím. Pøi zhotovování poprsí jsem celý dort potøela štìtcem s mìkým chlupem rychletuhnoucí èokoládou z pytlík, naøedìnou sluneènicovým olejem(pìknì se s ní pracuje,netuhne pod rukou a po ztuhnutí jde pìknì krájet-bílá se dá i obarvit). Použila jsem 1bílou a asi pùl pytlíku oøíškové a malinko jsem to pøibarvila èervenou.Takže to vypadalo jako opálené tìlo.
Po ztuhnutí, trvá to chvíli, jsem výrobek ozdobila rùžovoèerveným krémem a malými støíbrnými perlièkami, kterými  jsem posypala podprsenku. Z velkých jsem zhotovila dvojitý náhrdelník a výsledek byl úžasný, nad mé oèekávání.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku