�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kombinace okoldy a vna

Autor: Lindt
Datum vyd�n�: 13.01.2022
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6799

Pokud sprvn zkombinujete sytou hokou okoldu s elegantnm vnem, ek vs ndhern poitek smysl. Chut a vn vna i okoldy jsou intenzivn, navzjem se dopluj a vyvauj. Rozmanitost jejich tn je nepebern.

 


Zkracující se den, déš, pošmourno – to vše pispívá k typické podzimní nálad. Do nieho se nám nechce a jsme asto unavení. Splín je ovšem pirozený a podle vyjádení psycholog astým dvodem bývá nedostatek sluneního svtla behm podzimních a zimních msíc. asto je zpsoben i tím, e všechno to, na co jsme se od jara tšili, ili léto a letní poasí, je pry a pedstavujeme si, e nic dobrého nás ji po nkolik msíc neeká. 

Jak si zlepšit náladu
Existuje mnoho zpsob a kadý z nás má svj zaruený recept. Pro nkoho je synonymem pohlazení na duši kousek kvalitní okolády, pro jiného doušek dobrého vína, pro dalšího zase skupina pátel. Nkdo rád vaí, jiný dá pednost sportu. 

A napadlo vás nkteré zaruené ivotabudie spojit? Pozvte si pátele a zkuste neekanou kombinaci – zkuste snoubit okoládu a víno. Bude vás ekat nezapomenutelný a lehce dekadentní záitek plný vzájemn se doplujících chutí a vní. Ale pozor, okoládu nejen ochutnáváme, souástí záitku je i dokonalý lesk, typický zvuk, kdy ji lámete, jemn hoká vn a sladkohoké aroma. Víte napíklad, e skutení znalci ochutnávají okoládu tak, jako se hodnotí kvalitní víno? Rozliší a 400 rzných chutí! Pokud správn zkombinujete sytou hokou okoládu s elegantním vínem, eká vás nádherný poitek smysl. Chut a vn vína i okolády jsou intenzivní, navzájem se doplují a vyvaují. Rozmanitost jejich tón me sahat od ovocných a kvtinových ke koenným a ostrým. A jak na to? Vezmte kousek okolády do úst a nechte ji na pate rozplynout. Poté se napijte doušku vína. Ideální harmonie se dosahuje, kdy jedna charakteristika nepotírá druhou. Není nic jednoduššího, ne se vzdlat - spolenost Lindt & Sprüngli ve spolupráci se sommeliéry proto pipravila kombinace vína a okolády, které se doplují v chuti i vni. 

Co si lidé pejí
Vzhledem k tomu, e kombinace vína a okolády není v esku zaitá, spolenost Lindt & Sprüngli se rozhodla provést výzkum. Zjistila, e tém 95 % dotázaných láká zkusit nepoznané a zkombinovat okoládu a víno. Nejvtší ást z nich, celých 30 %, nejvíce zaujala okoláda Lindt Excellence 70 % Cocoa a Tarapacá Cabernet Sauvignon. Mezi další lákavé kombinace patí Lindt Excellence Orange Intense & Tarapacá Sauvignon nebo Lindt Excellence Chili & Tarapacá Carmenere.



okoládová pna od šéfkuchae
Titus Eliáš – šéfkucha vyhlášené praské restaurace Na Kopci – exkluzivn pipravil z okolády Lindt Chilli Excellence okoládovou pnu. Radí: „Pi píprav tohoto receptu mete pouít i klasickou hokou okoládu. Nicmén okoládová pna s chilli je provokativní a sexy.“

Suroviny
180 g chilli okolády 
(2 tabulky Lindt Chilli Excellence)
1 líce másla
3 vejce
100 g cukru
2 líce rumu
5 cl vody

Postup
Pipravíme si 3 misky. V jedné rozšleháme loutky s cukrem dobla. Ve druhé misce vyšleháme sníh z bílk. Do tetí misky rozlámeme okoládu, pidáme máslo, rum a vodu a vše rozpustíme ve vodní lázni. Do rozpuštné okoládové hmoty nejprve pidáme našlehané loutky a potom pidáme sníh z bílk, který do hmoty zlehka zamícháme a dáváme pozor, aby nám nespadl bílek. Tuto tekutou hmotu nalijeme do pipravených skleniek a dáme na 24 hodin vychladit do ledniky. Ped podáváním ozdobíme – teba nitkami chilli a plodem mochyn (neboli Physalis). Z pipraveného mnoství udláte asi 8 panák (1 dcl) okoládové pny.
 
Rady šéfkuchae:
• Nebojte se toho, e pi prvním ochutnání ádné chilli necítíte. Chuové pohárky, které vnímají ostrost, jsou na koeni jazyka, take nejdív cítíte sladkou chu okolády a a po chvilce ucítíte lehké štípnutí chilli.
• okoláda se nesmí petáhnout horkem, proto ji rozpouštjte nad párou ve vodní lázni.
• Pokud mete, vše šlehejte run, do smsi tak dostanete více vzduchu ne pi šlehání šlehaem a výsledná pna bude nadýchanjší.
• S okoládovou pnou si vychutnejte sklenku erveného vína.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku