�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Arménský medový dort

Autor: Radka
Datum vyd�n�: 03.01.2022
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6798

Dále je tøeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevøená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírnì vaøí ponoøená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout.



Ingredience 

Krém: plechovka slazeného kondenzovaného mléka (kterou je tøeba pøedem celou, neotevøenou mírnì vaøit 2 hodiny ve vodì, aby mléko zkaramelizovalo), 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru
Tìsto: 100 g másla, hrnek krystalového cukru, 2-3 lžíce medu (podle chuti), 4 vejce, 2 lžièky jedlé sody, hladká mouka podle potøeby (aby se tìsto dalo válet váleèkem), rozsekané vlašské oøechy

Postup pøípravy: 100 g másla necháme rozpustit na pánvi a pøidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme ètyøi vejce, pøidáme 2 lžièky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehøátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbìlá, zároveò dáváme pozor, aby se nám nevytvoøily hrudky. Pokud se hrudky vytvoøí, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10-15 minut vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvoøily hrudky! Poté pøidáme hladkou mouku dle potøeby tak, aby se tìsto nelepilo, ale dalo se válet váleèkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na peèení. Placky se válí na peèícím papíøe namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je tøeba udìlat celkem 4 placky. Peèou se v troubì vyhøáté na maximum, cca 250 °C, krátce - pøibližnì 2 minuty a pøed dalším použitím musí vychladnout.

Dále je tøeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevøená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírnì vaøí ponoøená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotì, pøidáme 200 g krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehaèem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoò 10 min v mrazáku nebo v lednici.
Poté jej postupnì mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými oøechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy støídajících se placek s krémem. Nyní seøízneme dort do urèitého tvaru (vìtšinou do tvaru obdélníku). Odøíznuté okraje rozválíme váleèkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými oøechy vrstvu krému na poslední, horní placce.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku