Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Vánioční oválek

Autor: red.
Datum vydání: 21.12.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6796

Všechny oválky vložíme na plech a polijeme horkým sirupem, tak aby byl polit celý obvod všech oválků. Poté oválky rovnoměrně posypeme zbylými ořechy. Před další manipulací necháme zcela zchladnout.

Suroviny
3 kávové hrnky olivového oleje (dále jen hrnek)
1 hrnek másla
2 hrnky piva
1 PL skořice
1 PL hřebíčku (mletého)
1 pomerančová kůra (nastrouhaná)
2 hrnky cukru mletého
2 kg mouky polohrubé
1 PL natronu ((hydroxid sodný)
1 PL prášku do pečiva
2 ČL soli
500 g sekaných vlašských ořechů
----------------------------------
3 hrnky cukru krupice
3 hrnky medu
2 hrnky vody

Postup
Olej, máslo (měkké), pivo, skořici, hřebíček, kůru,  a mletého cukru vložíme do mísy a dobře promícháme.   Přidáme trochu mouky, natron, prášek do pečiva,  sůl a promícháme.
Postupně vsypáváme zbytek mouky a zpracováváme až do vytvoření  pevného těsta.
Přeneseme část těsta na vál, rozválíme do rozměru (asi) dlaně o síle asi 1 -1.5 cm, položíme vrstvu ořechů (necelý 1 cm) a těsto vytvarujeme do tvaru oválku (viz obr.)
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Sirup
Cukr (krupice), med a vodu necháme v hrnci povařit do doby,  než se med stane tekutý.
Všechny oválky vložíme na plech a polijeme horkým sirupem, tak aby byl polit celý obvod všech oválků. Poté oválky rovnoměrně posypeme zbylými ořechy. Před další manipulací necháme zcela zchladnout.


Vytisknuto dne 23.1.2022 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku