�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèní peèivo

Autor: red.
Datum vyd�n�: 18.12.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6793

Mouku nasypeme do nádoby, pøidáme sùl, vanilkový cukr, pøilejeme mléko, pøidáme žloutky, cukr, rozpuštìné máslo a vše vymísíme do hladka. Pøíliš husté tìsto zøedíme mlékem. Podle chuti vmícháme i mletou skoøici nebo anýz.

Vánoèní oplatky

600 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 litr mléka, 2 žloutky, 300 g mouèkového cukru, 100 g másla

Mouku nasypeme do nádoby, pøidáme sùl, vanilkový cukr, pøilejeme mléko, pøidáme žloutky, cukr, rozpuštìné máslo a vše vymísíme do hladka. Pøíliš husté tìsto zøedíme mlékem. Podle chuti vmícháme i mletou skoøici nebo anýz. Vymísené tìsto necháme 2 hodiny odpoèinout. Potom malé dávky tìsta naléváme do jemnì vymaštìné horké formy nebo formièek a peèeme. Døíve se oplatky pekly ve zvláštních kleštích, èasto užívaných po mnoho generací.
Podáváme potøené medem.

Oøechový oválek

Suroviny
3 kávové hrnky olivového oleje (dále jen hrnek)
1 hrnek másla
2 hrnky piva
1 PL skoøice
1 PL høebíèku (mletého)
1 pomeranèová kùra (nastrouhaná)
2 hrnky cukru mletého
2 kg mouky polohrubé
1 PL natronu ((hydroxid sodný)
1 PL prášku do peèiva
2 ÈL soli
500 g sekaných vlašských oøechù
----------------------------------
3 hrnky cukru krupice
3 hrnky medu
2 hrnky vody

Postup
Olej, máslo (mìkké), pivo, skoøici, høebíèek, kùru,  a mletého cukru vložíme do mísy a dobøe promícháme.   Pøidáme trochu mouky, natron, prášek do peèiva,  sùl a promícháme.
Postupnì vsypáváme zbytek mouky a zpracováváme až do vytvoøení  pevného tìsta.
Pøeneseme èást tìsta na vál, rozválíme do rozmìru (asi) dlanì o síle asi 1 -1.5 cm, položíme vrstvu oøechù (necelý 1 cm) a tìsto vytvarujeme do tvaru oválku (viz obr.)
Peèeme v pøedehøáté troubì na 180 °C asi 30 minut.

Sirup
Cukr (krupice), med a vodu necháme v hrnci povaøit do doby,  než se med stane tekutý.
Všechny oválky vložíme na plech a polijeme horkým sirupem, tak aby byl polit celý obvod všech oválkù. Poté oválky rovnomìrnì posypeme zbylými oøechy. Pøed další manipulací necháme zcela zchladnout.

Kaštanové mousse

Suroviny
5 žloutkù
3 bílky
75 g cukru krystal
120 g bílé èokolády
110 g kaštanového pyré
4 cl Tuzemáku
3 plátky želatiny
500 ml šlehaèky

 

Pøíprava
Žloutek se ¾ cukru ušleháme v  teplé lázni do pìny. Rozpustíme èokoládu. Kaštanové pyré utøeme do hladka. Èokoládu a pyré vložíme do žloutkové smìsi a dùkladnì promícháme. Želatinu zmìkèíme, rozpustíme a vetøeme do èokoládové hmoty.
Vyšleháme bílky a se zbytkem cukru vyšleháme do tuha. Vmícháme do èokoládové hmoty.
Na závìr pøidáme šlehaèku vše vyšleháme do tažné hmoty a nalijeme do sklenice .

Suroviny pro 60 ks
125 g tekutého medu
75 g øepného cukru
3 PL oleje
200 g mouky polohrubé
1 ÈL prášku do peèiva
sùl
2 PL perníkového koøení
300 g marcipánu
1 vejce
1 ÈL šlehaèky
2 PL cukru krupice

Postup
Med, tøtinový cukr a olej promícháme  a na støedním ohni ohøíváme do doby rozpuštìní cukru (nevaøíme!).  Poté necháme asi 10 minut ochladit.
Promícháme 175 g mouky, prášku do peèiva, trochu soli a  koøení. Obì smìsi vložíme do hnìtacího pøístroje a prohnìteme.
Zabalíme do fólie a necháme nejménì 1 hodinu v pokojové teplotì odležet.
Z marcipánové hmoty vytvoøíme  roli  o prùmìru  á 2 cm.
Medové tìsto na slabé vrstvì mouky vyválíme o síle á 3 mm a podélnì naøežeme na  pruhy o šíøi asi 7 cm). 
Marcipánovou roli nakrájíme na váleèek o délce  á 3 cm.
Vytluèeme vejce, oddìlíme bílek, který rozmícháme a potøeme jím  medové pruhy.
Marcipánový váleèek položíme na medový plát tak, aby jeho jeden kraj lícoval s krajem medového plátu. S medovým plátem uèiníme jednu otáèku a pøesahujícím okrajem zabalíme marcipánový váleèek a vzniklé švy vyhladíme do hladka.

Kaštánky vyložíme na plech vyložený papírem na peèení. Zùstatek bílku smícháme se smetanou, rozmícháme a kaštánky potøeme.
Peèeme v pøedehøáté troubì na 175 °C (vzduchový obìh 150 °C/plyn 2 stupeò asi 15 min.
Cukr rozvaøíme v menším množství vody.
Po vyjmutí,  ještì za tepla potøeme kaštánky cukerným roztokem a necháme oschnout.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku