�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nadìje na zlevnìní cukru padla

Autor: Ihned
Datum vyd�n�: 26.11.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=672

Cena cukru, v zemích Evropské unie zhruba trojnásobná oproti úrovni svìtového trhu, hned tak neklesne. Evropská komise totiž nesplní svùj pùvodní zámìr, zaèít s reformou trhu s cukrem už pøíští rok.

fiogf49gjkf0d


AUTOR: Martin Maøík
AUTOR-WEB:
www.ihned.cz/marik
AUTOR-DOMICIL: Praha, 24. 11. 2004
Cena cukru, v zemích Evropské unie zhruba trojnásobná oproti úrovni svìtového trhu, hned tak neklesne. Evropská komise totiž nesplní svùj pùvodní zámìr, zaèít s reformou  trhu  s  cukrem  už pøíští rok. Ceny  cukru  pøitom  výraznì  ovlivòují  ceny  mnoha  potravin  , od  nápojù  po peèivo.
"Reforma mùže zaèít v nejlepším pøípadì od roku 2006," potvrdil státní tajemník Ministerstva zemìdìlství Miroslav Toman. Zastupoval Èesko na jednání zástupcù pìtadvaceti zemí unie tento týden v Bruselu. Vìtšina zemí na nìm návrh reformy odmítla.

WTO chce otevøení  trhu 
 Cukr  je v tuzemsku a ostatních zemích unie tak drahý proto, že agrární politika spoleèenství chrání pøedevším pìstitele cukrovky.  Cukrovary  jim proto musí platit za dodávky øepy pevnì  danou  minimální cenu, která je témìø 44 eur za tunu.
Aby na tom však cukrovarníci netratili, i oni mají zaruèený odbyt za cenu, která zaruèuje vysoký zisk. Stát je totiž od nich povinen odkoupit cukr v cenì pøinejmenším 632 eur za tunu.
Aby mohl celý systém fungovat, mají státy unie pøidìleny takzvané  výrobní  kvóty. Ty omezují množství  cukru  , které mohou vyrobit. Jednotlivé zemì pak národní kvóty rozdìlují  cukrovarùm  . A navenek se unie chrání dovozním clem ve výši tøí set procent, aby na její  trh  nemohl proniknout mnohem levnìjší  cukr  ze zahranièí.
"Je to neudržitelný systém, který tahá spotøebitelùm z kapes peníze. A diskriminuje samozøejmì i všechny ostatní zemì, které nemohou svoji produkci na evropském  trhu  uplatnit," uvedl prezident  Potravináøské   komory  Jaroslav Camplík.
 Cukr  se pøitom stává i nepøíjemným bodem svìtové politiky. Kvùli zemìdìlskému systému Evropské unie totiž váznou i jednání Svìtové obchodní organizace WTO o uvolòování mezinárodního obchodu. A právì cukr je pøitom stìžejním bodem, na nìjž kritika agrární politiky unie ve WTO míøí.

EU neumí reformu prosadit
WTO už Brusel nìkolikrát dùraznì varovala, aby svùj  trh  s  cukrem  zmìnil a více otevøel svìtu. Už pøed èasem proto evropský agrární komisaø Franz Fischler pøipravil návrh reformy dosavadního systému.
Hlavní body reformy spoèívají v postupném snižování státem zaruèovaných cen  cukru  i øepy, omezování  výrobních  kvót a otevírání  trhu  dovozu. Fischlerovým cílem bylo zmìny se zmìnami zaèít nejpozdìji od roku 2005.
Na svého pøedchùdce navázala i nová agrární komisaøka Marian Fischerová-Boelová. Ani jí se však nepodaøilo pøesvìdèit všechny èlenské zemì o nezbytnosti zmìn.  Cukrovarnictví  by se zhroutilo, lidé pøijdou o místa - zdùvodòovali tento týden zástupci nejménì desítky zemí (pøedevším jihoevropských), proè reformu zavrhují.
Brusel tak musel odložit další jednání až na kvìten pøíštího roku. Èeká pøitom na to, jak ostrá bude další kritika z WTO, jež se má vyjádøit na jaøe.

Èesko bojuje o svoji kvótu
Tuzemští politici i podnikatelé reformu v principu neodmítají, ale nesouhlasí s jejím dosavadním konkrétním návrhem. Souèástí zmìn má být totiž zkrácení výrobních kvót o 16 procent ve všech zemích. Jenže zatímco v zemích pùvodní evropské patnáctky by i tento pokles znamenal, že tamním producentùm zbude cukr i na vývoz, Èesko i další noví èlenové by se stali dovozci.
"Taková diskriminace je nesmyslná. Z exportérù bychom se stali dovozci i pøesto, že k produkci  cukru  máme výhodné pøírodní podmínky i špièkové  zpracovatelské  technologie," upozoròuje Oldøich Reinbergr, šéf nejvìtší  cukrovarnické  firmy v zemi  Cukrovary  TTD.
Právì kvùli pøíhodným  výrobním  podmínkám však snižování cen a otvírání trhu podle nìj Èesko vítá.
"Jsme spíše pro reformu, dosavadní stav je neudržitelný. Jen potøebujeme vyjednat dobré kvóty. Jinak se nemusíme obávat, že bychom snížení cen nepøežili," potvrzuje i Toman.

Zámìry reformy trhu s cukrem 
Snížit bìhem tøí let cenu, za niž musí cukr vykupovat stát, o zhruba tøetinu - z 632 eur za tunu na 421 eur za tunu
Snižovat se má zároveò minimální zaruèená cena za cukrovou øepu témìø o 40 procent - z 43,6 eura na 27,4 eura za tunu
Omezit bìhem ètyø let  výrobní  kvóty  cukru  v zemích Evropské unie o 16 procent - ze 17,4 miliónu tun na 14,6 miliónu
Postupnì se bude snižovat také clo na dovoz cukru do unie, které dnes dosahuje tøí set procent
Strategickým zámìrem je pøesunout  výrobu   cukru  v Evropì do regionù, které pro to mají nejvhodnìjší podmínky
V koneèné fázi by cena cukru oproti souèasnosti klesla na polovinu
Zdroj: HN, Evropská komise, ihned.cz


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku