�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nikdo nen doma prorokem aneb mohou domc soutc vyhrt?

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 28.10.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=660

Na kuchask olympid soutilo 1100 kucha, z nich est tvoilo nrodn tm. Pi rozhovoru s jeho kapitnem Dirkem Roggem se nm dostalo odpovdi ohledn spokojenosti s jejich umstnm, e vyslovuj nesouhlas s verdiktem hodnotc jury.

fiogf49gjkf0d


Na kuchask olympid soutilo 1100 kucha, z nich est tvoilo nrodn tm. Pi rozhovoru s jeho kapitnem Dirkem Roggem se nm dostalo odpovdi ohledn spokojenosti s jejich umstnm, e vyslovuj nesouhlas s verdiktem hodnotc jury. Jako z udln se nm krtce pedtm dostal do ruky nmeck odborn tisk Der Koch - odborn noviny pro profesionln kuchae v Nmecku, kter tak trochu koketoval s vahou tohoto druhu a ptal se, zda mohou Nmci v Nmecku vyhrt.

Stejnou otzku jsme poloili pedsedovi hodnotc komise Axelu Rhmannovi, kter zastv v nmeckm spoleenstvu kucha funkci viceprezidenta a  naemu portlu odpovdl nsledovn:

Nen to poprv, co na takovouto otzku odpovdm. Kdy v USA vyhraj na mezinrodn souti Amerian, tak toto vtzstv bv doprovzeno slovy, e to ani jinak nemohlo dopadnout. Kdy u ns nezvtz n tm, objev se hlasy, e chceme zachovat falenou objektivitu a nechme vyhrt nkoho jinho. Nezaprm, e z takovch vah jsem rozladn. Je ns rovn kopa rozhodch, zdrazuji mezinrodnch rozhodch. Jedn se o vrcholov odbornky z celho svta, u nich je podmnkou takovhoto psoben profesionln kvalita a soutn praxe. Jsou to ti nejfundovanj gastronomit experti, jak jsme mohli povolat.
Znovu musm zopakovat nespoetnkrt vyenou vc, e vkony na profese nelze mit metrem, i asomrou, a e je nelze zptn kontrolovat pomoc ablony.
V na profesi se hodnot smyslov. Je to zrakov vjem, chu, vn a nae dlouhodob profesionln zkuenost s takovouto prac. Komise hodnot spoustu dalch faktor, jakmi jsou celkov dojem soutn prce, pprava, souhra tmu, technika prce, istota, dodrovn hygienickch pedpis, vystupovn soutcch, tmov duch, celkov atmosfru a mnoh dal malikosti, kter ve svm soutu rozhoduj o vzjemnm poad soupe. To vyaduje dlouhodobou zkuenost a je tak velmi dleit vdt, e hodnotme nkoho s nkm.
Zle tedy na odbornm posudku jury jak ona vnm tvorbu soutch. My se meme v nzoru rozejt o njakou desetinu, ale to, e bychom si nkde sedli a ekli toho nechme vyhrt a toho ne, je absurdn. Ne, e nejenom n tm neml dn privilegia, ale neml je dn z vce jak tiscovky ptomnch zahraninch soutcch.


vcarsko jednotlivec


USA nrodn tm


USA nrodn tm


USA nrodn tm

 


Nmecko jednotlivec


Rakousko jednotlivec


Oto Hvizdk SK - carving


Itlie jednotlivec


Nmecko umleck cukrstv


Irsko jednotlivec

Sledujte obrazov zpravodajstv o prci svch koleg kucha na portlu www.gastronews.cz.


...pokraovn ztra 29.10.2004


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku