�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Olympijsk prezentace tm Asociace kucha a cukr R

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 18.10.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=651

V praskm hotelu InterContinental ladily formu tmy AKC R, kdy ticetpt kucha a cukr prezentovalo sv oborov umn tden ped zahjenm soutnho svtku gastronomick olympidy v Erfurtu.

fiogf49gjkf0d

V praskm hotelu InterContinental ladily formu tmy AKC R, kdy ticetpt kucha a cukr z Nrodnho seniorskho a juniorskho tmu vetn Praskho regionlnho tmu prezentovalo sv oborov umn tden ped zahjenm soutnho svtku  gastronomick olympidy v Erfurtu.
Celosvtov gastronomick sout se kon ve dnech 17.- 21. jna letonho roku v rmci IKA 2004.
Vznamnost prezentan akce v souvislosti s erfurtskou olympidou  potvrdil svou ptomnost ministr pro mstn rozvoj Ji Paroubek


Ji Paroubek
ministr pro mstn rozvoj

Ministr pro mstn rozvoj Ji Paroubek m ve sv rezortn nplni t obor cestovnho ruchu. Pvodn ministrovo povoln bylo gastronomickho zamen v restauranch a hotelovch provozech a proto jeho slova uren kulinskm tmm byla fundovanho obsahu s pms  odbornch poznatk.
Vldn zstupce porovnal vvoj esk gastronomie z obdob konce pedchozho spoleenskho systmu, kdy jen v Praze existovalo zhruba ticet enklv restaurac s kuchyn na evropsk rovni. Bhem vvoje a do dnen doby se tento  poet nejenom multiplikoval rozenm gastronomick piky a znsobenm dobrho prmru, ale celkov se zvedla rove provdnch slueb. A to nejenom v Praze.
Rd navtvuji restaurace, co je na m postav i vidt, poznamenal ministr s nslednm dodatkem: Mm monost sledovat jak se snil vk fkucha. I to je jedno z pozitiv, kter umonilo urychlit vvoj eskho pohostinstv vraznm zpsobem kupedu.
Ministr pro mstn rozvoj svj projev doplnil sdlenm, e povauje esk kulinsk um za srovnateln se svtem, a je proto nutn tuto skutenost takt i svtu sdlit.
A to formou eskho pohostinstv pchozm turistm i prezentac naich gastronomickch dovednost na mezinrodnch scnch.
Ministrv rezortn obor chyst pro pt rok investin impuls do propagace tuzemskho cestovnho ruchu za elem oiven turismu v mn znmch oblastech.
V esk republice dolo ke zven nrstu turist o 25 procent, a s tmto ukazatelem se zvedla i kivka nrstu treb. Ji Paroubek vyslovil pesvden o naven bhem obdob 2- 3 rok turistick klientely  na dvojnsobek oproti vchoz zkladn z roku 2003. Tato skutenost by mla vznamn dopad na ukazatel hrubho domcho produktu.
Budeme se snait dt gastronomickmu oboru to, co mu chyb. vyslovil ministr v zvru sv ei. A to je spoleensk rozmr. Kuchaina m svj tos, ale chyb j spoleensk ohodnocen, jak je tomu ve vysplch zemch. A to se mus zmnit, a mimo jin,  je to i formou vnovn pozornosti  takov souti, kterou je olympida v Erfurtu.

Seniorsk nrodn tm kapitn Ji Krl, fkucha Francouzsk a Plzesk restaurace v Obecnm dom v Praze


Ji Krl

Nrodn tm senior pedstavil svou prci na pdiu o rozmru estncti plonch  metr, kdy z kulinsk tvorby promlouvala melancholinost podzimnho obdob vloen do aranm pastelovch barev suchch kvtin a barevnho list. Modernost  tvar stojan na tale s nezbytnou vkovou dominantou splovala nejenom trend vizuln psobnosti, ale i zrove zdrazovala vznamnost akce pro kterou byla soutn tvorba uren.
Nrodn seniorsk tm je zkuenm soutnm svtobnkem a kad souasn kulinsk kln se promt do jeho budouc tvorby. Ovem soutn vvoj uhn  pekotnm tempem vped na nejvy zaazen rychlost stupe a zptn poznatky na minulou olympidu nejsou vstupenkou na spn vsledkov pozice dneka.
Proto cesta vvoje tmu od Erfurtu 2000 po Erfurt 2004 prochzela  mraven prac poznatk, pes vznamn svtov kulinsk stety typu Singapuru apod., po soute tuzemsk podoby.
Souhrn poznatk v meziolympijskm cyklu gradoval do prezentace nabdky kuchaskho a cukrskho umu necel tden ped zaehnutm erfurtskho olympijskho kulinskho plamene.
Nrodn tm o vkovm prmru dvacetisedmi rok bude nejzamstnanj ze vech naich zastnnch drustev, nebo jeho vystoupen bude rozloeno do ty soutnch dn.
Prvnm zadnm jsou tepl vrobky prezentovan za studena, naservrovan na plochu tabule o rozmru 4x4 metry.
Dal dva dny jsou varn, v nich se zhotov 110 porc tchodovho menu. Do zahjen olympidy zbv zhruba tden, a ji nyn je jet nezhotoven menu prodan.
Kuchask rada starch rozhodla vsadit v olympijskm nmtu na kulinskou  poezii zosobnnou paletou barev kuchaskho podzimu v podob image tabule, zvin, podzimn zelenin a surovin.


Silvie Sulansk, Luk Pohl

Sladk doplky nrodnho tmu zastupuje smen duo cukr. Je jimi rutinovan Silvie Sulansk a Luk Pohl. Sladk pr bude mt na starost  zhotoven est stejnch talovek pro dvst osob, tyi talov mounky vetn msy pralinek, sestvajc ze esti druh po osmi kouscch. Ve zasteuje model hlavy dmy z bl okoldy.

 

Olympijsk arbitr

Osobnost Milana Sahnka je v kuchaskch kruzch dvrn znm z jeho pracovn, soutn i pedvdc tvorby. Akn rdius Sahnkova psoben v brani zasahuje takt do hodnocen sout, kdy jeho post se nachz a ve vinch WACS, neboli svtov asociace kuchaskch svaz. Tato vrcholov pozice mu umouje bodovat evropsk a svtov matadory soutnch kuchyn. Leton rok je pro kuchae .. arbitrnm vrcholem, nebo jeho osobnost posl ady olympijskch rozhodch pi letonm olympijskm turnaji v Nmecku. Milan Sahnek se tak stv dalm vyslancem kulinskho umu esk republiky a to v discipln majc pro n stt historickou premirovou ast.
Stt se mezinrodnm hodnotcm komisaem a navc na olympijskm postu m spoustu podmiujcch kritri. Zkladn podmnkou jsou nrodn a mezinrodn zkuenosti, medailov ocenn, podmnn aktivn dobou ne star deseti rok.
Pi olympijskm rozhodovn je komisa dosazen do urit kategorie, kdy za nejnronj je povaovna skupina nrodnch tm. Milan Sahnek obdrel pedbn pslib bt lenem rozhodch prv tto kategorie, co povauje za celkov uznn kulinsk rovn esk republiky.
Mt svho komisae je pro drustvo kad zem pnosem, protoe pes nho proud pnosn informace o nastaven hodnotcho metru, nhledu na zpsob bodovn nezmitelnch kon a, eknme pohledu za roh, kam z kuchaskho soutnho postu nebv vidt. Vlastn rozhod je navc uritm komunikanm prostednkem mezi komisai a tmy, kter nemaj vlastn zastoupen, kdy absence dorozumn bv mnohdy na kodu.

Juniorsk tm kapitn Miroslav Kubec, vedouc vroby hotelu InterContinental


Miroslav Kubec

Kuchask a cukrsk nadje R budou pedvdt um ve studen kuchyni, v podob dua dvouporcovch jdel a dvou restauranch dezert. Druh den ji bude juniorskm reprezentantm trochu horko, nebo zadn tepl kuchyn hovo o kvantu 110 porc hlavnho jdla v limitu tiapl hodiny.
esk gastromlde zvolila pokrmy esk kuchyn pizpsoben charakteru ronho obdob podzimu, kterm je zvina s modern pravou danho vleku z tradinm eskm knedlkem a smetanovou omkou v modernm pojet.
Dal soutn rol juniorskho tmu je vystoupen v kuchaskm studiu, kde kad z len mus zhotovit dva pedkrmy ze pstruha, dv polvky a dv hlavn jdla.
Doplkem je tporcov dezert, jeho podkladn surovinou jsou tvaroh, mk a ovoce. V tomto ppad mus bt junioi nejenom dobrmi  kuchaskmi vtvarnky, ale i si obratn ponat, protoe uveden pokrmy mus zvldnout ve ticetiminutovm limitu.
Juniorsk tm pokrauje s malmi obmnami od minul olympidy, a sestava v souasnm sloen zkladnho kdru zaala pesn ped rokem ppravu na gastronomick olympijsk vrchol.
Tma je libovoln, ale kdy esk tm, tak s tedy s kulantn eskou kuchyn, ekli si tvrci soutnho nmtu juniorskho drustva, a skloubili ron obdob konn olympidy s vizuln a chuov npaditou nrodn kuchyn, kter je  v nedalekm mst konn soute mezi mnohmi naimi severnmi sousedy znm.


Prezidentv nhled


Julius Dubovsk
prezident AKC R

Pane prezidente jak hodnotte ppravu vaich olympionik?
Jak jsem ml monost po celu dobu sledovat nae soutn tmy, tak mohu prohlsit, e se vichni zhostili ppravy velmi dobe, a e ve probhlo v duchu naich pedstav a poadavk. Nyn se u bude ve nachzet  v moci relu olympijskho prosted a svtovch hodnotitel a samozejm i nezbytn pzn pslovenho tstka.

Jt na olympidu je jako bt v jm lvov. Zkuste porovnat nae reprezentanty s jejich soupei.
Je poteba si na rovinu ci, e pedn tmy Amerikou ponaje, pes evropskou, ale i asijskou piku vnuj olympid maximln pozornost v podob velkch investinch vklad. Tito giganti maj oproti naim reprezentantm nesrovnateln trninkov zzem. Jen pro ilustraci, americk olympijsk tm za posledn rok absolvoval est trninkovch tdennch soustedn za absolutnch  ppravnch podmnek. ili v tto oblasti mme prozatm mnoh co dohnt. Za podmnek, kter i pes nejlep vli jsme schopni naim tmm vytvoit, bych osobn povaoval za velmi dobr umstn  v polovin startovnho pole.

Ptomnost samotnho ministra na gastronomick prezentaci, by pedolympijsk generlce, nebv a tak kadodenn zleitost.
Za velk spch povauji to, e jsme pana ministra mezi ns po mnoha letech dostali. Za velk pnos naemu oboru povauji pevzet ztity nad vznamnou gastrosout Gastrojunior a kongresu WACS v roce 2010, kter bude konan u ns.
Jsme tedy rdi, e je pan ministr mezi nmi, a uritou roli v jeho dnen ptomnosti samozejm hraje i to, e je svou pvodn profes z oboru.

Prask regionln tm kapitn Filip Sajler, Unilever Foodsolutions


Filip Sajler

Tet, co do potu,  tm AKC sout ve tech kategorich a to ve studen kuchyni. O co m mn jdel v olympijsk discipln, o to vce bude mt  kvanta konkurence, kter bude tat potu stodvaceti soutnch drustev. V tto kategorii se bude  nachzet velk ada vyzrlch a mezinrodn zkuench tm velkch svtovch mst, typu New Yorku, Londna, Moskvy a dalch.
Soutn zadn Regionlnho praskho tmu tvo v kategorii A, osmiporcov msa, tyi druhy hlavnch jdel, variace teplch a studench pokrm tzv. finger food.
Kategorie B sestv z tchodovho menu, typorcov vegetarinsk msy, a z variace ty hlavnch jdel.
Kategorii C, zastupuj cukrsk vrobky v podob variace t dort, volnou kategorii v podob skulptury z okoldy, z tuku, cukru  apod. Dle jsou to tyi restauran dezerty a variace petit foure.
Ckovou kategorii zastupuj ti cukri, kte by pro olympidu mli bt silnm lnkem etzu, oproti dvjm sestavm, kdy prv v cukrskm hodnocen tento tm ztrcel urit body.
Prask regionln tm proel trochu komplikovanm vvojem, jeho potek souasnho kmenovho sloen se datuje letopotem 2002, a ve nasvduje tomu, e se momentln nachz v ji stabilizovan poloze.

Manaer SNT tmu, fkucha Unilever, Jan Michlek


Jan Michlek

Urit pot naich tm spov v tom, e pprava probh v mimopracovn dob, tzn. vkendy, veery, noce. Kuchask soutn prce nespov jen v uvaen jdla, ale pedchz j teoretick pprava, uren strategie, analza poznatk a je poteba pinst mnoho dalch dalch zkuenost a nmt prakticky veho druhu, aby se zapoat dlo  utvelo sprvnm smrem. Jako nen opakovan vtip vtipem, tak i tot plat v naem emesle. Nebo pijt s nm, co se na soutch u objevilo, by znamenalo seten pelu originality a jt tm tak do ztrty bod. Proto snaha bt originln je nezbytn, avak k jejmu naplnn vede nron cesta poznatk.
Za tm mohu ci, e jsme dobe pipraveni, a e vichni dokzali jt v pprav na doraz svch monost. Te jde o to, abychom obdobn vkon dokzali zopakovat pmo v olympijskm prosted. A k tomu si dovolm nm vem popt dvku pzn rozhodch, nebo i oni, nap sv fundovanosti, jsou tak pouze lid a jak je znmo, nkdo vdolky a nkdo holky.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku