�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Gastro Hradec 2004 - report

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 30.04.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=593

m je pro americkou kinematografii Hollywood, tm je pro eskou soutn gastronomii Hradec Krlov, pesnji eeno sout pod nzvem GASTROHRADEC

fiogf49gjkf0d

- Anna BATOV vyvrac poekadlo o dvojm vstoupen do jedn eky -

m je pro americkou kinematografii Hollywood, tm je pro eskou soutn gastronomii Hradec Krlov, pesnji eeno sout pod nzvem GASTROHRADEC, kter v letonm roce dokzala do svch prostorovch trob prbn vst 5,5 tisce nvtvnk. Bude-li tato nvtvnick ast takto narstat i v ptch roncch, budou muset poadatel GASTROHRADCE vstavn prostory asi "hnt  na tok", protoe v dob kdy ve vstavnm sle bylo doslova  k nehnut, bylo mon vidt pijdt dal kolony autobus s nvtvnky chtivch gastronomickho umu pednch mistr svho oboru.


Poadatel soute:


Propozice:

CUKRI:

C/1
Slavnostn dort
a slavnostn msa rautovch zkusk pro 6 osob
C/2
Mal msa dezert pro 4 osoby
a 6 druh restauranch mounk
C/3
Ti rzn dorty porcovateln na 12 kus - z kadho vkroj
C/J
Junioi do 21 let - Slavnostn dort na voln tma
 

ZVLTN KATEGORIE:

Z/1
Vyezvan vrobky z ovoce a zeleniny
Z/2
Skulptury, nebo monumenty z ledu, tuku, i jin hmoty potravinskho pvodu
Z/3
Zvltn vrobek z ledu
 

SOUT̎ DRUSTEV:

D/D
Drustvo hotel a firem v jakmkoli potu soutcch,
minimln vak ti nad 21 let v libovoln soutn kategorii
D/J
Drustvo junior do 21 let v jakmkoli potu soutcch, minimln ti, kad len drustva mus splnit libovolnou kategorii v souti jednotlivc

 

Pedsedkyn juniorsk cukrsk poroty byla Pavlna Berzsiov, kter jsme poloili otzku "jak se inili mlad adepti sladkho emesla?"

Je vidt, e do cukrainy proniklo za posledn doba hodn osvty v podob rznch semin na karamel, okoldu, modelovanou okoldou atd. a je vidt progresivn prci uili, kter vuku mladch nastartovaly do plnch obrtek. A prv tyto koly zde sklzej zaslouen vavny.  Na druh stran je vidt i stagnujc prci nkterch kol, kter nejdou vped v souladu s pohybem novch trend.

Tnme do ivho a eknme si nco o prci mladch, na n lp stn podezen, e se na n podlela "tet ruka".

Je poteba vzt v potaz, e se jedn o ky druhch, tetch ronk a  pokud se nkdy pod jejich jmnem objev mimodn technika, kter je vzdlen juniorsk kategorii, pak se na mysl samovoln vkrd otzka, zdali tato prce byla opravdu tvoena  pouze mladm soutcm. Je to bohuel skal vstavnch sout a my meme tko dokazovat, e tomu bylo jinak ne stoj napsno na prezentan visace.

Kdy vm tedy vae hodnotc nitro signalizuje, e zde nemus bt a tak docela vechno v podku, jak znmky vytahujete z hodnotcho kapse?

V tomto ppad dn mnusov, protoe pokud nemme pesvdiv dkaz o ppadnm neregulrnm postupu, bereme v hodnocen potaz, e je to tak, jak se nm cel zleitost prezentuje. Ale pokud jsme postaveni ped rozhodnut mezi dvma vrobky, kdy je na jednom evidentn zsah, jak jste pouil vrazu "tet ruky" a o druhm jsme stoprocentn pesvdeni, e se jedn o autentickou prci toho kdo je pod vtvorem podepsn, a zejmna pokud navc se tento expont prezentuje vraznou nmtovou mylenkou, dojde ke zven vaha, zde onen originl "nepodprajcujeme" pomocnou bodovou desetinkou .


Co bylo prioritou dla, kter bylo va komis vyhlen za nejspnj?

Soutn tma bylo slavnostn dort. Toto zadn nen ble specifikovan, jako tomu bylo napklad vloni, kdy tma bylo striktn konkretizovno. Tud leton zadn mlo znan soutn rozptyl. Ale opakuji jet jednou podstatu tmatu, a to slavnostn dort.
To tedy znamen, e bylo podmnkou zhotoven dortu, kdy jeho nstavba mohla vyjadovat nepebern mnostv pleitost pro n byl vytvoen, ale musel to bt dort, kter doke v lovku asociovat chuov vjem.

V cukrskch juniorech se boj o pici rozhoel mezi moravskmi tmy kter se poskldaly za sebou v poad Bzenec, Brno, Teb. Bylo to hodn na tsno?

Vtzn prce byla precizn pipraven, soutc si pohrla s kadm detailem, kter vypilovala do absolutnosti. Dortov ozdoby nesly pee modernho pojet a dospli jsme k nzoru, e prv tento dortov expont je tm nejspnjm v letonm GASTROHRADCI ve sv kategorii.
Bylo to avak nelehk rozhodovn, protoe prce na druhm mst mla svoji pednost, krom dobrho zpracovn v npadu, kter oslovoval zkaznkovy chuov buky. Byl to velmi kvalitn slavnostn dort, kter ml tu pednost, e ponoukal lovka se do nho zakousnout, kdy to mm ci takto pmoae. A jet navc tvrce pi jeho rozhodovn prokzal mimodn cit pro prci s barvou.
Tet pozici obdrela prce, kter se vyznaovala spornjm tvrm stylem s velkou dvkou pelivosti a preciznost vypracovn.

Vimnul jsem si jet jednoho expontu, kter symbolizoval prask mistrovstv svta v hokeji a sestval z okoldovho pohru a dalch hokejovch nmt. Jak jste hodnotili tohle dlo?

Tato prce byla dobr, ale dostala se do kolize s pedstavou slavnostnho dortu, protoe se spe jednalo o tvorbu, kter spad do kategorie zvltnch vrobk. Zmnn pohr onen poadovan dort svou monumentlnost dojmov dosti pehluoval a nemohli jsme tedy z nmtovch dvod hodnotit jinak ne jsme hodnotili.
Protoe ozdoba, a tou byl v tomto ppad pohr, mus bt  v odpovdajcm rozmru k velikosti dortu. A navc tento vrobek nevyvolval ji dve zmnn chuov reflex a jak jsem ekla, nleel spe do monumentln oblasti.

Juniorsk kategorie je vdy pehutn a z n vznikl ada by se mohla, obrazn eeno,  thnout z Hradce a do Pardubic. Jak vy vidte v souhrnu prci mladch cukr v porovnn s jejich starmi kolegy, a zejmna jak by uspli, kdyby se pokusili o soutn tst v kategorii dosplch?

Myslm si, e by se mnoz mlad cukri  mohli pihlsit do seniorsk kategorie a tm by si zvili ance na spch, protoe prce nkterch je srovnateln s jejich zkuenjmi kolegy. A hlavn ti, co se vyznaovali modelskou i monumentln tvorbou by se mli pihlsit do zvltn kategorie, kter je nesvazuje ve tvorb a nen v n vkov rozlien.

Frantiek Buchal ml na starosti komisi, kter hodnotila dospl cukre a podlil se s nmi o nzor jeho komise na prci zkuench cukrskch soutcch.

Je poteba hned v vodu poznamenat, e nm zde chyb pr lid, kte bojuj tohoto asu v dresu nrodnho tmu v Singapuru. A co se tk tch dalch pikovch cukr z pednch  praskch restaurac a hotel, tak ti nemohou v Hradci psobit, protoe jsme den ped zahjenm mistrovstv svta v lednm hokeji a tito pracuj na pln obrtky na svch pracovitch. A tak jsou ji nkte v pprav na erfurtskou olympidu a sousteuj svj as a sly prv tmto smrem.

m zaujal vtz seniorsk cukrsk kategorie porotu, e mu pikla prvenstv?

Prce vtze byla ist a s vrcholovm soutnm puncem a kdy se podvte na bodov ohodnocen, kter n ped ostatnmi, tak stejn tomu bylo i na soutnm podiu.
Ono toti u kadho na nsledujcch mstech bylo mon najt njakou mnusovou skulinu, ale u vtzn tvorby tomu tak nebylo a tato prce ostatn pedstihovala.
Navc vtzn dlo bylo dobe tmaticky podchycen,  prce se vyznaovala detailovm zpracovnm a takt ladil surovinov souhrn.
Krom toho zde byla zeteln i notn dvka tvr fantazie. Je vidt, e ti co vyjdj na zkuenou do zahrani maj v sob zetelnou dvku svtov tvorby.
Druh msto se trochu vyznaovalo prostorovm nesouladem, kdy se mezi sebou trochu bily dva vrobky, kdy jeden potlaoval toho druhho. Jinak ale u stbrn tvorby je poteba vyzvednout skvlou propracovanost ozdob a ndhernou dekoraci vrobku, kter avak msty zachzela do trochu ruiv niternosti.


Porotou kter mla rozpltat uzel jeho svzanost byla sloitj ne u uzlu gordickho, byla hodnotc komise zvltnch vrobk j pedsedal Ludk Prochzka.

Vmi veden komise mla asi ze vech rozhodch na letonm GASTROHRADCI nejt잚 pozici, protoe jste hodnotili hodn nesourodch vrobk.

My jsme hodnotili jak kategorii vyezvn a tak i zvltn vrobky, a tch nesourodch vrobk se zde opravdu selo hodn a rozhodovn proto nebylo vbec jednoduch.
Za vtzn expont jsme urili tukovou skulpturu a to z toho dvodu, e tento nmt se odlioval od ostatnch a zejmna tm, e se vyznaoval ztvrnnm lidsk postavy, kter se provd dosti obtn.
Druh msto bylo nmtov velmi zajmav a lmali jsme si hlavu, jak bylo docleno tvaru tla miminka. a v jeho rukou spovajc zemkoule.
Tet msto se vyznaovalo preciznost zpracovn a peliv prce s osobitm rukopisem.
Jinak bych chtl dodat, e je koda, e nen v kategorii zvltnch vrobk takt vypsan juniorsk sout, protoe  dva chlapci, kte by ve vyezvn obsadili prvn dv msta, ve slouen kategorii spadli do stbrnho ohodnocen.

V kategorii zvltnch vrobk, kter zahrnovala eknme vai disciplnu, tj. vyezvn, nebylo udleno zlato. To nebv ast jev. Zapracovalo na tom psn oko pedsedy komise, kter je prv v tomto oboru odbornkem vce ne povolanm?

Tentokrt jsme zlato ve vyezvn neudlili pestoe ve he byly ti docela zajmav vrobky, kter jsme spatovali piblin na stejn rovni a to jak v dni tak i melounu. Ale kadmu tam z naeho pohledu troku nco chyblo, a podle naeho nzoru zstaly pod hranic zlatho ocenn.

U byla e o tom, e  tato kategorie je hodn nesourod a to jak v surovinch tak i ve zcela odlinch finlnch podobch vrobk, i zpsobu techniky provdn prce. A tak k jejmu objektivnmu posouzen je zapoteb jakhosi nadstandardnho mtka. Nebylo by proto vhodnj, a tm zrove i objektivnj tuto kategorii rozlenit do vce pbuzenskch skupin?

Hodnocen je opravdu velmi obtn, protoe v tto kategorii se mohou potkat jak cukri, tak vyezvai, tvrci ledovch skulptur, vizovick peivo i slan peivo. Ve svt je tomu tak, e se hodnot  extra kuchask a cukrsk artistika. 
Tato kategorie zejm vol po urit renovaci a bude poteba se nad tm zamyslet.

Jak vidl leton ronk soute mu na nm spovalo tit organizan zte, prezident GASTROHRADCE pan Milan Burda?

Leton GASTROHRADEC povauji za mimodn spn, jednak v tom, e jsme mli oproti losku o 40 astnk vc a zrove se potvrdila stoupajc astnick tendence, z eho pramen, e nm pro pt rok hroz, e ji pekrome dvoustovkovou hranici soutcch. A to bude zajmav jak pro hlavn aktry Gastra, tak i pro divky.

Vy jste pouil vrazu "hroz". Urit jste ml na mysli tuto hrozbu v kladnm slova smyslu a chtl jste tak vyjdit obrovskou popularitu GASTROHRADCE. Ale ona hrozba je opravdu aktuln, protoe pro letonch 180 soutcch jste u museli v prvnm pate arelu Aldis vyklidit kdejak pstupn kout.

Ano. My se u opravdu dostvme na doraz stvajcch prostor, ale mme jet k dispozice dal prostorov rezervy na druh stran psl, meme vyut Labsk salnek a tm se nm soutn kapacita me jet navit piblin o devadest soutcch.

Ovem  stoupajc poet soutcch se nebude dotkat jen prostorov problematiky.

Zajist. Protoe stoupajc kvantum soutnch astnk bude vyadovat i mrn naven v personln oblasti, jak poadatelsk, tak hodnotc a dalch.

ili nehroz to, co u v humoru probhlo kulory, e napt budete muset podat pana Huka o pronjem Sazka arny?

Pokud by soutcch bylo ppadn jet vc, tam mme dal rezervu v tom, e rozdlme GASTROHRADEC na dva soutn dny.

GASTROHRADEC  je sice nejvt gastrosout v esku, ale krom nkolika slovenskch soutcch, zstv stle v mtku soute tuzemsk. Mte v tomto smru nachystnu njakou strategii?

Za pl roku se bude konat olympida v Erfurtu. My v ptm roce budeme podat jubilejn dest ronk, a prv pro tuto pleitost chceme pozvat zahranin astnky z erfurtsk olympidy.


Vchodoesk Hradec Krlov, msto na soutoku ek Orlice s Labem v pten den 23. dubna  2004 hostil vkvt gastronomickch tvrc z esk republiky, kter byl poslen nkolika kolegy ze Slovenska. Jak u zaznlo z reportnch vstup,  lze leton GASTROHRADEC oznait za nejspnj v cel jeho devtilet historii a to jak po strnce kvality vstavnch expont, tak i po kvantitativn asti soutcch, jejich poet se zan blit dvma stovkm. a poadatelm GASTROHRADCE se zanaj tvoit vrsky  starost - by pjemnch - jak s ptm ronkem, kter bude zakulacen rovnou ronkovou destkou. A to navc zejm ji s ryz zahranin ast rekrutujc se z olympionik podzimnho nmeckho  Erfurtu.

m byl pedevm leton Hradec dominantn, byl explozivn nstup mld, kter dle zkuench porotc mnohdy svmi vkony dokzalo "vlcovat" rutinovan um soutnch astnk star kategorie, kdy nkter z nich ochrnila od vsledkov pohromy jenom ochrann barira vkov kategorie. Pro tomu tak je, se vyjadovali hodnotc komisai. Lze pouze pipomenout, e konkurence doke bt dosti bolestivm, ale t i inspirativnm biem, kter donut toho ktermu se vzn nad hlavou Damoklv me vytasen z Hamletovy pochvy, kter svm oboustrannm ostm uruje zda bt i nebt.
Smyslu tto vty nejlpe rozum koly, kter bojuj - a to bez nadszky - o hol ivot a v pudu sebezchovy jsou nuceni si do vlastnch slabin velmi rzn nasadit ostruhy prudkho cvalu k vinch vkonu a kvality zrove, nebo v ji roztoen mlnici boje kdo s koho, budou semleti na prach. Strun eeno, kdo zavh, tak vte co
Je ovem poteba vyzvednout ty kte si dorost vezmou jako za vlastn a jsou-li sami odbornky a um dobe st v itinerch svtovch gastrotrend, mohou se ocitat na vsledkovch vslunch.

Jet si dovolm pinst jeden hel pohledu na expanzi mld. Logicky zn zdvodnn urit stagnace, i zpomalenjho vkonnostnho rytmu u dosplch. Je viditeln, e v kad souti a v esku, i kdekoliv v zahrani, jsou mldenick kategorie pehutn, zatmco v seniorskch soupiskch se astnick kolonky  blaj przdnmi msty. Pro tomu tak je, bylo mnohokrt eeno a jedn se ve sv podstat o normln jev.
Porovnme-li soutn tvorbu ped pti roky, nebo dokonce deseti, urit se shodneme, e vkonnostn skok je propastn.
Do souasn tvorby nastoupila technologick progresivita, rychle se mnc vvojov trendy a nepebern monost informanch poznatk. Ten kdo se doke v tto houtin agresivnho nva dobe a zejmna rychle zorientovat, ten m nadji, e se zane pelotonu pronsledovatel vzdalovat. A prv zde si troufm ci, e se ocitme v generanm souboji, jako tomu bylo v nstupu pota, i vuky jazyk, kdy mlad v tomto souboji se star generac dky genetickm pednostem mladho vku dokzali dvat mat ptm tahem, navzdory tomu, e thli i teba ernmi figurami. Nco m v nitru due naeptv, e tomu tak pomalu zan bt i v gastronomii. Dal soute ptch ronk uk zdali souasn nstup mld je jen prlet meteor non oblohou, nebo se jedn o trval jev fenomnu mld.

Absolutnm vtzem GASTROHRADCE 2004 se ji podruh za sebou stala Anna BATOV z Francouzsk a Plzesk restaurace Praha, jej dlo neslo veker znaky vysok profesionality rukodln prce snoubc se s pvabem umleck fantazie. Cukrsk rusovlsce - tentokrte nakrtko osthan - absolutn hradeck triumf vyrazil nejenom dech, ale i pam. Na mj dotaz jak nzev nese jej vtzn dlo, si v nvalu rozechvn nemohla vbec vzpomenout. Nezbvalo m nic jinho ne vypnout diktafon, nasednout do auta a uhnt do Brna ke zpracovn hradeck reporte, doprovzen sladkm pocitem a dobrou chut z 9. ronku GASTROHRADCE 2004



POHR RUDOLFA PIBYLA:  Anna Batov -  FRANCOUZK a PLZESK RESTAURACE OBECNHO DOMU v Praze

 


okoldov dort plnn tbarevnm lanovm ganache - Anna Batov


Vtzn prce Anny Batov

 


CUKR SENIOR:
1. Batov Anna - Francouzsk a plzesk restaurace, Obecn dm Praha (uprosted)
2. Baltaliyski Youri - Hotel Cristal Palace a.s. Praha (vpravod)
3. Mrzek Frantiek - Corinthia Towers Praha (vlevo)


CUKR JUNIOR:
(zprava)
1. Frolkov Markta - SO, SOU a OU Bzenec
2. Kyselov Jana - SOU a SO potravinsk a slueb Brno
3. Palskov Lucie - SO obchodu a slueb a SOU Teb

 


1. Frolkov Markta -
 SO, SOU a OU Bzenec


1. Frolkov Markta - SO, SOU a OU Bzenec

 

 


ZVLTN VROBEK:
1. Petrkov Lucie
- SOU stravovn a slueb s.r.o. Praha 4-Brank
2. Janiga Jan - SO a SOU Luhaovice
3. Hvizdk Oto - Hotel Wili *** Pchov

 


1. Petrkov Lucie - SOU stravovn a slueb s.r.o. Praha 4-Brank

 

SOUT̎ DRUSTEV:

Dospl
1. SO, SOU a OU Bzenec - Misti Libor Matula Irena Holensk, Kateina Janov

2. Marinsk Lzn - Martin Havel, Ale Randa, Petr Nov, Zdenk Sirn, Katka Tichkov, Petra Horkov, Jan Knap


Junioi
1. SOU stravovn Brank - Lucie Petrkov, Adla Zichov, Iveta Hadnagyov

2. IS HPOS Pbram - Jakub Vepek, Klra Neuwirthov, Jana Steinerov

3. SO a SOU Dn - Petra Antonov, Luk Skora, Lenka Koegurov, Anna Karchkov

 


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku