�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Trdelnk ze Skalice

Autor: red.
Datum vyd�n�: 27.09.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5764

Trdelnk je proslul peen sladk oechov pochoutka,jen svj nzev obdrel od vleku
pod zlidovlm oznaenm trdlo. Skalick trdelnk obdrel jako prvn slovensk vrobek ochrannou znmku Evropsk unie.

 

 

Skalický trdelník je proslulá peená sladká oechová pochoutka. V míst zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky peou klasickým zpsobem na oteveném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostednictvím kuchae ze Sedmihradska, který nastoupil slubu u maarského generála ve výslub, který se usadil v tomto mst.
Trdelník svj název obdrel od váleku - trdlice na nho se navinuje tsto, a který vešel ve známost pod zlidovlým oznaením trdlo.
Skalický trdelník obdrel jako první slovenský výrobek ochrannou známku Evropské unie.


Suroviny
1 kg polohrubé mouky
150 g másla
150 g práškového cukru
5 loutk
20 g drodí
200 g vlašských oech
150 g kostkového cukru
1 vejce na potení
vlané mléko
práškový cukr na posypání
sl

Píprava

Do mouky pidáme cukr, rozdrobené drodí, vlané mléko,
loutky, sl, a máslo.
Vypracujeme tuší tsto jako na vánoku a necháme jej na teplém míst vykynout. Potom tsto na pomoueném válu rozdlíme na 5 stejných díl a vytvoíme z nich bochníky, které pikryjeme ubrusem a necháme znovu kynout. Potom jej rozválíme na rozmr tloušky prstu a navineme tsn vedle sebe na speciálních plechových nebo devných válcích, které poloíme na zhotovené podstavce zhotovené k tomuto úelu.
Navinuté tsto necháme vykynout a potom jej poteme rozšlehaným vejcem, obalíme posekanými oechy a rozdrceným kostkovým cukrem.
Tsto peeme v troub tak, e válce, které mají na konci tyhranný výstupek vloíme na podstavce. Po dobu peení je obracíme tak, aby se tsto peklo rovnomrn. Upeené trdelníky stáhneme z válce, pokrájíme na krouky a posypeme práškovým cukrem.

Místo speciálních válc lze pouít i váleky na trubiky, ale tím zhotovíme trdelníky menšího rozmru

Další návod na tzv. Staroeský trdelník nám zaslal pispvatel Vašek

Suroviny: 70g másla, 70g sádla, 30g cukru, 25g kvasnic, 560g mouky, 5g loutku, mléko, sl.

Postup pípravy: Máslo umícháme se sádlem a pní. Do umíchané tukové smsi pidáme cukr, loutky – vdy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice. Mouku a mléka tolik aby zadlané tsto bylo pomrn tuhé. Nyní tsto dobe vypracujeme a necháme málo zkynout. Z tsta vyválíme dlouhý tstový váleek tém motouz, asi jako malíek silný. Pak pozorn namotáme na k tomu urený devný váleek pomaštný máslem. Povrch poteme bílkovým snhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Peeme za obasného ale pomrn astého otáení váleku v troub a pi peení ho poteme máslem

Nejjednodušší recept na trdelník nám zaslal neznámý píspvká

Tsto na vánoku (kadý dle svého)

Na posyp: vanilinový cukr, rozstrouhané mandle a oíšky a rozstrouhané karamelové bonbony (základ trdelníku).

Tsto namotat na trubiky na kremrole, poádn je rozválcovat v posypu a dát je upéct do trouby (teba na stojanu na grilování kuete).


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku