�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Mandle a jak s nimi?

Autor: Pavla Bureov
Datum vyd�n�: 27.08.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5759

Mandle se rozdrt, smchaj se s cukrem, ppadn dalmi surovinami, hmota se dkladn prohnte, ppadn i zahv a odpauje, aby mla uritou vlhkost. Vsledn chu by mla bt zeteln mandlov.

Mandle zná patrn kadý. Prodávají se neloupané, loupané, praené, solené, v okolád i v cukru. Málokdo však ví, e nejblišími píbuznými mandlon jsou broskvo a meruka.
Mandle jsou plodem mandlon obecné. Její vdecké jméno amygdalos je eckým výrazem, který vznikl z asyrského názvu pro mandli ahmygdala a znamená také "pkný strom". Mandlovník je teplomilná devina vyskytující se v Itálii, Španlsku, Portugalsku, jiní Francii, na Balkán a severní Africe. Všeobecn lze íci, e mandli se daí tam, kde se daí broskvím, merukám a vinné rév.
Rozbijete-li pecku meruky, najdete uvnit semínko, které vypadá podobn jako mandle, a je dokonce jedlé. To nám pipomíná, e meruka je blízkou píbuznou mandlon. Nkteré hoké odrdy mandlí chutnají podobn. Existují dva typy mandlí, hoká (semena amygdali amarum) a sladká (semena amygdali dulcis). Hoké mandle lze jen tko rozlišit od sladkých, mají vyšší obsah amygdalinu, látky, která má na svdomí hokou chu. Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patí mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnjší jsou mandle z Maroka. A jak má vypadat dobrá mandle? Musí být sladká, tvrdá, uvnit bílá i krémová. Má chutnat jemn, sladce, mandlov. Pokud je mandle naloutlá, me to znamenat, e není erstvá, a me mít naluklou píchu.

Mohou být nebezpené

Hoké i sladké mandle mají podobné sloení. Hoké obsahují 5 % amygdalinu, kdeto sladké pouze 0,1 %. Vtší mnoství hokých mandlí je škodlivé. Produktem rozloeného amygdalinu je toti kyanovodík. Pro dosplého lovka me být nebezpená u dávka 10 hokých mandlí. Mandle obsahují velké mnoství vlákniny, která je dleitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodn vitamínu B, hlavn B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovn skryto 40-50 % tuk, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukr, 5 % minerálních látek, 3 % gumy, kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin. Amygdalin se nachází v semenech a prunasin v ostatních ástech rostliny. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hoíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mdi a 3 mg zinku.

Poadavky na prodej

Mandle se prodávají balené ve výrob a nebalené. U balených mandlí musí být na obalu údaj o výrobci, název výrobku, údaj o hmotnosti, datum minimální trvanlivosti. Dále musí být uvedeno, e se jedná o sladké mandle a zda jde o jádra i mandle ve skoápce. Všechny údaje musí být pro spotebitele srozumitelné, tj. musí být v eském jazyce, a musí být uvedeny na viditelném míst, snadno itelné, nezakryté nebo neperušené jinými údaji a rovn tak nesmazatelné. Mandle nesmjí vykazovat cizí pachy a chut. Loupané mandle mohou obsahovat pouze 0,1 % pímsí, mandle ve skoápce 0,4 % pímsí. Je zakázána pítomnost ivých imrtvých škdc v jakémkoli stadiu vývoje a pítomnost jakýchkoliv jiných ivoich i jejich ástí. Podle platných právních pedpis se hmotnost výrobku me lišit od hmotnosti uvedené na obale. Jde o tzv. pípustnou zápornou hmotnostní odchylku, její velikost stanoví právní pedpis.

 V potravinách i kosmetice

Mandle se pouívají hlavn v potravináském a kosmetickém prmyslu. Odjakiva se vyuívají v cukráství jako ozdoba zákusk a na výrobu marcipánu. Mandle se po celá staletí uplatovaly v lidovém léitelství. Bohaté rodiny pidávaly mandle do všech moných pokrm, nkdy docházelo a k bizarním kombinacím. Lidé vili, e jim mandle pomohou s trávením tkých jídel. Mandle bývaly klíovými ingrediencemi mnoha recept v zemích, jako je Francie, Itálie, Španlsko a ecko. Mandlové mléko se pouívalo pro dochucování a zahušování jídel v mnoha anglických receptech. Oberstvuje, chladí a hojí zánty. Je snadno stravitelné a výivné. Díve se pouívalo jako posilující nápoj. Pipravíme ho tak, e oloupané sladké mandle rozdrtíme v hmodíi a pidáváme vodu po likách. Potom se na rozdrcenou sms dolije asi 1 litr vody. Po vyluhování se takto vyrobené mandlové mléko slije do láhve.
Mandlovník je stromek podobný broskvi, je však listnatjší a listy jsou podlouhlejší. Dorstá do výšky 3 a 5 m. Patí do eledi Rosaceae (rovitých). Nkdy bývá mandlo nazývána královnou této eledi.
Kvete velkými bílo-rovými kvty, které mohou mít v prmru 4 cm. Plodem mandlon je peckovice s šedavým plstnatým oplodím. Uvnit se skrývá pecka s tvrdou drovitou skoápkou a v ní jádro – vlastní mandle. Mandle má vejitý zploštlý tvar, na jedné stran zašpiatlý a má rezav hndou slupku. Z jednoho stromu lze sklidit a 50 a 60 kg mandlí.
Plodem mandlon je peckovice s šedavým plstnatým oplodím. Uvnit se skrývá pecka s tvrdou drovitou skoápkou a v ní jádro - vlastní mandle.

 Výroba marcipánu

Mandle se rozdrtí, smíchají se s cukrem, pípadn dalšími surovinami, hmota se dkladn prohnte, pípadn i zahívá a odpauje, aby mla uritou vlhkost. Výsledná chu by mla být zeteln mandlová. Pro jakost marcipánu je dleitý nejen pracovní postup, ale také suroviny a jejich vzájemný pomr. Jedna z receptur nap. poaduje pro základní surovou marcipánovou hmotu nejmén 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru, piem nepipouští nahrazování mandlí burskými oíšky, lískovými oíšky ani jinými surovinami. Marcipán me být souástí náplní cukráských výrobk i cukrovinek, vyrábjí se z nho modelované výrobky ve tvarech kvtin, list, ovoce a figurek pro cukráe a spotebitele ke zdobení cukráských i jiných výrobk. Prodává se také ve form tyinek, válek, "chlebík" a mnoha jiných tvar pro pímou konzumaci.
Vedle skuteného marcipánu s vysokým obsahem mandlí se meme v obchodech setkat také s výrobky, které sice jsou oznaeny jako marcipán, ale mnoho spoleného s ním nemají. Jako základní suroviny jsou v tchto pípadech ve sloení na obale uvádny, krom cukru, nap. sója, kokos, rostlinné tuky, sušené mléko atd. asto neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chu a vn se docilují pouitím aromatu. Neexistuje toti právní pedpis, který by stanovil, jak má marcipán vypadat.
Krom samotných mandlí lidé vyuívali i látky v mandlích obsaené. Amygdalin se pouívá jako souást pípravk proti kašli (nap. Solutan). Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se pouívá pi výrob kosmetiky do krém na zjemnní pleti, parfém a mýdel. Díve se pidával do léivých mastí a projímadel a pouíval se proti huení v uších.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku