�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Èokoláda ve vzpomínkách

Autor: Stanislav Krámský
Datum vyd�n�: 05.05.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=5738

Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku.

Imhoff - Stollwerck muzeum je nejvìtším svého druhu na svìtì. Když se na podzim roku 1993 slavnostnì otevíralo, nikdo tehdy netušil, že se toto muzeum èokolády bìhem 10 let stane nejnavštìvovanìjším muzeem v Nìmecku. Za rok pøivítá pøes 500 tisíc návštìvníkù, což je srovnatelné napø. s Pergamonským muzeem v Berlínì. Mnoho lidí se do muzea vrací. Zajímavý je také fakt, že muzeum si na svoji èinnost vydìlá, což v této branži rozhodnì nebývá úplnì obvyklé.

Budova jako loï
Stavba muzea stála 53 miliónù marek a financoval ji právì majitel firmy Stollwerck Hans Imhoff. Muzeum bylo postaveno za rekordních 13 mìsícù na místì staré celnice, v krásné poloze na bøehu Rýna nedaleko centra mìsta.
Sama prosklená budova je architektonicky velmi zajímavá, z jedné strany totiž pøipomíná loï. Stavbu projektoval významný nìmecký architekt Fritz Eller z Cách. K dispozici je na 4000 m2 výstavní plochy ve tøech podlažích.

Èokoláda,  nápoj  panovníkù'

V muzeu se návštìvník dozví vyèerpávajícím zpùsobem o historii pìstování kakaových bobù, uvidí vzácné exponáty mayské a aztécké kultury. Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku.
Historie konzumace èokolády zaèíná u èokoládového  nápoje, který se podával na panovnických dvorech. Teprve od 17. století se èokoláda zaèala podávat na veøejných místech, stále se však jednalo o luxusní záležitost. Muzeum vlastní i vzácnou sbírku porcelánových a støíbrných šálkù a konvic na èokoládu.
V další èásti expozice se seznámíte s poèátky strojové výroby èokolády s ukázkami historických strojù. První strojovì vyrobená èokoláda pochází z konce 18. století a první tabulky se objevují až v druhé polovinì 19. století. V další místnosti upoutá pùvodní cukrovinkáøský obchod z 30. let minulého století, který je zaplnìn starými obaly od èokolád a cukrovinek.
Expozice dále pokraèuje do prosklené haly, kde jsou nainstalovány linky na výrobu èokoládových figurek, pralinek a malých èokoládièek a je odsud krásný výhled na Rýn. V tomto místì si skuteènì pøipadáte jako na lodi. Všechny linky jsou v provozu a  zboží  se okamžitì prodává návštìvníkùm. Ozdobou této haly je èokoládová kašna, zdobená pozlacenými kakaovými boby. Každý obdrží oplatku namoèenou v èerstvé èokoládì.

Reklama a automaty
Ve tøetí èásti expozice zaujme historie firmy Stollwerck, která byla založena již v roce 1839 a od roku 1896 mìla firma poboèku i v Bratislavì (dnešní Figaro). V dalších místnostech èeká vzácná sbírka plakátù a emailových reklamních tabulí. Firma Stollwerck proslula svými prodejními automaty, takže ani ty nechybìjí. Expozici doplòují reklamní alba s vkládanými obrázky, další známý reklamní fenomén konce 19. století.
Návštìvník má možnost se zastavit i v minikinì, kde zhlédne reklamní spoty z 50. a 60. let minulého století.
Na konci expozice mùžete navštívit velkoryse koncipovaný obchod s obrovským sortimentem èokoládových výrobkù a suvenýrù za pøijatelné ceny. Návštìvníkùm slouží i  restaurace  s terasou v letních mìsících. Na návštìvu muzea je nutné si rezervovat 2-3 hodiny.


 
 
 

 


Vytisknuto dne 27.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku