�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Problematika zavdn HACCP

Autor: Ing. Antonn Marek
Datum vyd�n�: 17.03.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=564

Povinnost zavst kritick body (HACCP) vude tam, kde se vyrb pokrmy, ukld souasn legislativa od 1.5.2004, tedy od data vstupu R do E. Nejasnosti kolem vkladu tto povinnosti jsou znepokojiv a tak nezbv, ne se tto problematice vnovat.

fiogf49gjkf0d

Povinnost zavst kritick body (HACCP) vude tam, kde se vyrb pokrmy, ukld souasn legislativa od 1.5.2004, tedy od data vstupu R do Evropsk unie. Nejasnosti kolem vkladu tto povinnosti jsou znepokojiv a tak nezbv, ne se problematice zavdn HACCP zat vnovat vn. Souasn praxe je charakterizovna zmatky kolem rznch vklad zkonnch norem. To co lze vyjdit popsat jednodue je vyjdeno sloit, pokud mono s pouitm co nejvce cizch slov. Uvedu pklady bn terminologie, kter bez rozumnho vysvtlen mohou  psobit nesrozumiteln : vvojov diagram vrobnho procesu, rizika alimentrnch nkaz, kov kontaminace . Ke zmaten veejnosti pispv i fma, e kritick body je poteba vst na potai. Opak je pravdou.  V nkterch mench provozech vyhov jednoduch agenda ve form bnho anonu lpe. Proto je program pro zkaznky Altisimy pikldn zdarma. Kdo chce, me jej pouvat, kdo nechce, obejde se bez programu. 
Dobe  a neformln veden dokumentace systmu kritickch bod m sv pednosti. V okamiku pokozen zdrav zkaznka jde o hodn.  Pokuta, trestn odpovdnost, dobr jmno provozovny, jde o ohroen samotn existence podniku. Sprvn zaveden systm HACCP omez nebezpe pokozen zdrav strvnk na minimum a chrn vedoucho podniku ped postihem, nebo tento je schopen doloit, e v jeho provozovn nemohlo k nebezpen situaci pi vrob jdel dojt.
Na dobe zavedenm systmu kritickch bod v podniku je dleit, e se zabv monmi zdravotnmi dsledky vroby pokrm preventivn, nikoliv ex post. Samu podstatu zavdn systmu charakterizuje kvalifikovan posouzen monho rizika. Tam, kde by skuten mohlo dojt pi manipulaci se zbom, surovinou, pi skladovn, pi pprav jdel, pi expedici, ke zdrav strvnka ohroujc situaci, tam zavdme kritick bod. Nememe  tak ale init bez ppravy, bez vyjasnn pojm, bez vlastn iniciativy. Nemli bychom postupovat formln sloit. Jednoduchost, prhledn a efektivn een, to jsou zkladn vlastnosti metody Altisima, o kter si povme v ptm pokraovn. Nebudeme pltvat asem ani prostedky, budeme vci nazvat tm pravm jmnem.
Systm Altisima
Systm Altisima zavd HACCP krok za krokem. Nenabz potaov program, ale slubu, kter umouje zefektivnit a tm zlevnit obvykl poradenstv.  Zkaznk je nucen zpracovat dotaznk, kterm vlastn napln jeden z princip zavdn systmu kritickch bod proveden analzy nebezpe (uvdomn si monch zdroj zdravotnch nebezpe v podmnkch sv provozovny). Soust sluby je skupinov konzultace, kolen a trnink pro zvldnut vyplnn dotaznku. V dalm kroku je pak vyuit software Altisima pro zpracovn formlnch vstup podle poadavk platn legislativy, tj. postupu (Pruky, dokumentace systmu kritickch bod) a podklad pro veden zznam v provozovatelem zvolench (podle doporuen) kritickch bodech.
Program je navc
Program (pro OS od WIN 95 ve), kter je ke zpracovan dokumentaci dodvn zdarma, obsahuje podklady k titn pruce, k dm, k provozu a k drb systmu.
drba systmu, poradenstv
Vytvoen systm HACCP je nutno udrovat pi kad zmn podmnek vroby. Nedojde-li k takovto zmn, plnujeme oven systmu po pl roce od vytvoen a dle pak minimln jednou ron. K dispozici je distann poradenstv zdarma,  smluvn poradenstv na dobu uritou i neuritou, monosti konzultac distann i u klienta.
Odborn podpora, certifikace
Na tvorb systmu Altisima a pi posuzovn sprvnosti v jednotlivch krocch zavdn spolupracuj odbornci na ppravu pokrm, potravinstv, hygienu a epidemiologii, s personlnmi certifikty Manaer HACCP a Auditor HACCP certifikanch spolenost akreditovanch IA.
V dalm pokraovn v sti dv si o zavdn  kritickch bod metodou Altisima si povme vce.

Odkaz na diskusi v poradnch
ZDE


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku