�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GASTROJUNIOR 2004 v jubilejnm kabt - 1. den

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 04.03.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=554

Populrn gastronomick sout cukrskch nadj se v tomto roce zakulatila do podoby 10. vro svho vzniku. Takovto jubilem astokrt evokuje ke zpesten a experimentu, co prv pi tto pleitosti potvrdili poadatel.

fiogf49gjkf0d

Populrn gastronomick sout cukrskch nadj se v tomto roce zakulatila do podoby 10. vro svho vzniku. Takovto jubilem astokrt evokuje ke zpesten a experimentu, co prv pi tto pleitosti potvrdili poadatel jedn z pednch sout tohoto druhu na domc pd a rozhodli se z dosavadnho rzu zabhnutch zvyklost vyjmout systm regionlnch vyluovacch kol a soutc se ke zmen sil seli pmo ve finlovm stetu.
To byla prv polovina zmny, kdy ta druh spovala v soutnm kli kter odemykal dvee pozvn pro dvacetpt nejspnjch kol v pedchozch devti ronch soute. Systm nominanho zpsobu spoval v zskan bodov sbrce v minulosti a patin poet bod byl pozvnkou pro 10. jubilejn ronk Gastrojunioru.
Do jak mry se tento premirov experiment setkal s spchem, a jak si mlad cukri vedli v prv tetin tdennho Gastrojunioru, se nm svila pedsedkyn hodnotcch komisa Pavlna Berzsiov.

Soutc maj za kol ppravu ty  porc reatauranho teplho nebo studenho mounku doplnnho teplou pnou SABAIONE v asovm limitu 45 minut. Mounk je soust tchodovho restauranho menu. Zkladnmi surovinami jsou: PASTEROVAN LOUTKY od firmy NOWACO a OKONUGA od firmy FIALA. Soutc mus dle pout minimln dv tajn suroviny - jednu od firmy EROZFRUCHT a jednu od firmy NOWACO. Suroviny nabz vbr ovoce, jahod, hroznovho vna, jahodov a vanilkov zmrzliny, kdy si z nabdky vybraj jedno ovoce a jeden druh zmrzliny.

V dnenm dnu se nm pedstavilo jedenct soutcch a jejich prci v vtin lze pochvlit a bylo patrn, e na dest ronk  soute peliv pipravili. S spchem proli skalm tvorby, dochucen vetn dalch nleitost, ale bohuel ast pote vznikaly v pprav tepl pny sabaione. Jedn se o specifick kon u hotelovho mounku, s kterm se klasick provdn cukrainy v podstat nesetkv.
Jedn se o netradin tvorbu, kterou mlad cukri sami o sob nemaj zaitou a zle pouze na tom do jak mry jsou s n seznmeni ve kolnm prosted.
Vtinov se stvalo, e pna byla pli dk a mlokomu se podailo doshnout optima chuti, kter byla bu pechucen, nebo naopak.
My kte jsme sestavovali soutn zadn a proli jsme hotelovou prax, jsme neshledvali v tomto prvku nznak jakkoliv pote, kter ovem, jak se ukzalo, pro cukre odlinho zamen na letonm junioru uritou pot byla.
Pprava pny sabaione je spe nmtem a samotn povun praxe, ne pm vuky v uilitch.
Vechny ti soutn dny jsme rovnomrn rozvrhli do potu soutcch 11, 12 a 10 ve dni poslednm. asov limit vystoupen sestv z dvaceti minut na hrubou ppravu, kdy dochz k naven, oitn a nachystn surovin, a pot nsleduje soutn st v dlce trvn 45 minut. Limit je mon pekroit o pt minut, a pokud je pekroen i tento nastaven as je nutno vynst diskvalifikan ortel.
Komise nehodnot zpsob vyuit soutn doby, zle vhradn na vystupujcm v jakm poad jak kon si zvol. Oidnost letonho zadn spov prv v on zkuenosti s pnou sabaione,  jej specifikum spov v tom, e pna ve chvli nanen na mounk mus bt tepl a v tomto stavu je i takt hostovi servrovna. Proto jej pprava mus bt provedena a nakonec a s  pouitm pouze nezbytnch kon k jej pprav. Tento postup soutc ve vtin dodrovali, ale skal spovalo ve vlastn technice ppravy sabaione.
Ale musme konstatovat, e systm pedkol se v tomto dobe mnnm experimentu ukzal nezbytnm, nebo kvalita kolami nominovanch jednotlivc byla v pomrn irokm rozptylu, a brnnsk finle mus bt vyhrazeno pouze tm nejlepm, kte se vyselektuj v regionlnch kolech.


Tetm oborem Gastrojunioru je sout nk, jejich kol spov v dranrovn a servisu vaenho pstruha o vze 300 g od firmy NOWACO s plohou pro 2 osoby a servisu vhodnho vna.
V letonm ronku soutc nebudou vypracovvat postup ppravy a nkres, ale psemn st bude zamena na odborn znalosti z oblasti stolnien v rozsahu platnch uebnch osnov.



Prbn ukzka cukrsk tvorby prvho dne:



Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku