�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Domácnosti nakupují více vánoèního cukroví

Autor: red
Datum vyd�n�: 30.11.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=506

Pøestože tradice domácího peèení vánoèního cukroví z èeských a moravských domácností nevymizela, stále více lidí sladké dobroty na vánoèní tabuli nakupuje.

fiogf49gjkf0d

Pøestože tradice domácího peèení vánoèního cukroví z èeských a moravských domácností nevymizela, stále více lidí sladké dobroty na vánoèní tabuli nakupuje. Objednávky na vánoèní cukroví pøijímá v tomto období vìtšina cukráren a pekáren. Ceny se pohybují mezi 120 až 250 korunami za kilogram, záleží jak na výrobci, tak na druhu sladkostí, zjistila ÈTK. Zákazníci si podle zkušeností cukráøù rok od roku více cení èasu, který nákupem hotového cukroví ušetøí, i rostoucí kvality výrobkù. "Všechno je ruèní práce, tak jako když peèete doma. V pøedvánoèním období každoroènì dìláme metráky cukroví," øekla ÈTK spolumajitelka Pekárny Valme v Holicích na Pardubicku. Za 12 let existence si vybudovala stálou klientelu v širokém okolí. Letos nabízí devìt druhù vánoèního cukroví. "Napøíklad za jeden kilogram èajového peèiva u nás zákazník zaplatí pøibližnì 150 korun. Když si však spoèítá, kolik èasu by na tom strávil doma, je pro nìj tato èástka zanedbatelná. Hodiny vìnované peèení pak mùže využít jinak," potvrzuje Petr Koláø, spolumajitel pekárny ve Zlínì. Stále vìtší oblibì se podle cukráøù tìší cukroví "na poslední chvíli", tedy s kratší dobou trvanlivosti. Tìsto neobsahuje konzervaèní látky, a cukroví se tudíž nedá napéci s pøedstihem. "Zákazníci si pro nì chodí den èi dva pøed svátky. Velký zájem je o minikousky, tedy miniaturní laskonky, trubièky, indiánky a podobnì, ale proti loòsku pøibylo i objednávek na tradièní vánoèní cukroví. Žádají linecké plnìné krémem a klasiku, jakou jsou vanilkové rohlíèky, kokosky èi pusinky," øekla ÈTK Jitka Papáková z cukrárny Nella v Lázních Bohdaneè. Pro pekaøe a cukráøe zaèala hlavní sezona již v polovinì listopadu. Objednávky na vánoèní cukroví budou pøijímat zhruba do poloviny prosince. Pøed Vánocemi se ale neprodává pouze cukroví, výraznì narùstají prodeje chleba, vek, vánoèek a dalšího peèiva. Pekárny pøed vánoèními svátky oèekávají deseti až dvacetiprocentní zvýšení produkce. "Prodáme více rohlíkù i chleba. Není to ale tak dramatické jako u vánoèek. Zatímco v prùbìhu roku dennì peèeme zhruba 100 mandlových vánoèek, za poslední dva dny pøed Štìdrým dnem jich prodáme více než 3000," potvrdil jednatel pekárny Veka ze Štípy na Zlínsku Hugo Fráòa. Napilno mají v tìchto dnech i perníkáøi. "Na vánoèních stolech øady rodin již zdomácnìly perníkové svícny èi betlémy. Hodnì žádané jsou letos zdobené vánoèní komety a tradièní zvoneèky. Lidé je kupují jako dárky pro své známé," prozradil perníkáø Pavel Janoš.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku