�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukr ze døeva

Autor: Ing. Zdenìk Zachystal
Datum vyd�n�: 30.10.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=487

V pøedváleèné dobì se v Nìmecku zkoušela výroba cukru ze døeva. Pro bližší objasnìní tohoto nezvyklého zpùsobu výroby je potøeba øíct, že se nejednalo o náhražku cukru øepného nebo tøtinového a pro výživu èlovìka nepøicházel vùbec do úvahy.

fiogf49gjkf0d

V pøedváleèné dobì se v Nìmecku zkoušela výroba cukru ze døeva. Pro bližší objasnìní tohoto nezvyklého zpùsobu výroby je potøeba øíct, že se nejednalo o náhražku cukru øepného nebo tøtinového a pro výživu èlovìka nepøicházel vùbec do úvahy. Jednalo se o cukr málo sladký a jeho výroba ze døeva neumožòovala aby se vyznaèoval èistotou. Opravdoví výrobci cukru nemuseli proto v tomto druhu cukru spatøovat žádnou konkurenci.
Cukr ze døeva mìl pouze význam jako krmivo, a to ještì v omezeném mìøítku. Znamenal v první øadì zvìtšení zásob uhlovodanových (uhlohydrátových) krmiv, které mohly být vyrábìny v kraji zemìdìlsky chudých, tedy v takových, kde byla nutnost vyvolat urèitý zemìdìlský prùmysl, nehledì k tomu, že cukr ze døeva jako krmivo mìl význam pouze chovu vepøù.
Hlavní význam cukru ze døeva mìl ale význam úplnì v jiném oboru. Byl základní látkou pro výrobu lihu, a tím k zabezpeèení levné pohonné látky.
V pøípadì války tak mohlo být uvolnìno dostateèné množství brambor pro výživu obyvatelstva. Cukr ze døeva mìl i svùj význam pøi výrobì kauèuku.
Existovaly dva zpùsoby výroby, kdy v obou pøípadech se užíval zpùsob soustøedìných kyselin, ovšem závìr reakce byl u obou rozdílný.
Švýcarský zpùsob Terrise - Lévy se soustøeïoval na využití hmoty s nepoužitím násilných opatøení. Nìmecký Bergiùv zpùsob využíval vysokotlaké techniky, která šetøila èas, ale vykazovala ztráty na materiálu a vyznaèovala se nižšími výsledky. První zpùsob výroby byl z chemického hlediska pøijatelnìjší a druhý byl technicky propracovanìjší.
Jako reakèní tekutiny se používala kyselina chlorovodíková, která je velmi reraktivní. Ve døevì nastávala jednoduchá reakce. Døevo sestávající ze dvou èástí: celulózy a ligninu (vlastní døeviny) bylo napadeno velmi silnou kyselinou a docházelo k rozkladu. Složité látky se tak mìnily v jednodušší.
Celuloza - mnohopoèetný uhlohydrát, složený z cukru a glukózy, dával svoji jednoduchou složku, kterou byla cukrglukóza, která smíchaná s nìkterými nižšími cukry (jednoduššími pentozami) tvoøí vlastní døevní cukr.
Je pochopitelné, že odstraòování chlorovodíku a vlastní izolace cukru nebyla jednoduchou vìcí. Proto hlavní úvaha o výrobì tímto zpùsobem spoèívala v cenové kalkulaci. Pøi maximálním výtìžku 60 procent byla smìrodatná cena výchozí suroviny. Èím byla lacinìjší, tím se i zvyšovala možnost výroby. Jednalo se o kraje silnì lesnaté a továrny mohly být budovány na menší výkonost. Pøíliš vzdálené provozy by èinily výrobu málo výnosnou. Kromì toho pøi takovém, v praxi provádìném výzkumu, získává pøedevším vìda, která pøi hledání cest po nových látkách potøebných pro lidské žití nalézá nové možnosti a rozšiøuje poznání v oborech které znamenají pokrok pro lidstvo.


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku