Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Jak má být káva teplá

Autor: Jindrich Stepanek
Datum vydání: 9.6.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=438

Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláště pod 37 °C, což je teplota lidského těla, se nám zdá káva studená a nechutná nám.

fiogf49gjkf0d

 

Optimální teplota kávy je kolem 50 °C. Pod 40 °C a obzvláště pod 37 °C, což je teplota lidského těla, se nám zdá káva studená a nechutná nám.
Je to zjednodušeným pohledem zvláštní, že 40 °C teplá koupel již platí za horkou, a ve vyšší teplotě se nemůžeme koupat vůbec. Je to tím, že jemné ústní sliznice snášejí vyšší teplotu než pokožka. Zkuste si udělat pokus, když si dáte do úst teplou tekutinu na hranici únosnosti, tak v rukách se vám bude zdát mnohem teplejší. Nejvyšší teplotu, kterou snáší ústní sliznice je 75 °C. Při této teplotě se ale již vyskytují popáleniny, které se projevují zvláštním odumíravým pocitem na špičce jazyka.


Vytisknuto dne 21.10.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku