�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Gastro Junior Brno 2003 NOWACO CUP

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 17.06.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=429

V tradinm prostoru brnnskho vstavit se v mjovm msci konal ji 9. ronk soute mladch gastronom po nzvem NOWACO GASTROJUNIOR 2003

fiogf49gjkf0d

NOWACO GASTROJUNIOR 2003

V tradinm prostoru brnnskho vstavit se v mjovm msci konal ji 9. ronk soute mladch gastronom po nzvem NOWACO GASTROJUNIOR 2003. Toto gastronomick men sil mladch adept o budouc mistrovsk posty je brno pohledem odbornk, veejnosti i soutcch jako nejprestinj soutn ukzka umu gastronomickch nadj.
Tdenn sout s mezinrodn ast byla podna v kategorich kucha, cukr a nk o celkov asti osmdestity astnk, z nich tinct bylo ze zahrani.

Obor CUKR


Cukrsk obor zadval zhotoven 4 porc modernho teplho nebo studenho mounku v asovm limitu 45 minut. Mounk byl soust tposchoovho restauranho menu. Zkladn surovinou byly MASCARPONE od firmy Nowaco, zmrzlina PRIMA od firmy NOWACO a minimln dv tajn suroviny. Jedna od firmy erozfrucht a jedna od firmy Fiala.

Hodnocen mounku: - viz. kuchask kritria
Zsady pi pprav a proveden:  - viz. kuchask kritria

 

 

O zhodnocen prbhu cukrsk soute jsme podali pedsedkyn hodnotc komise obor cukr pan Pavnu Berzsiovou.

Prola jste mnoha ronky Gastrojunioru, co vs zaujalo na letonm?

Celkov vvoj Gastrojunioru je vzestupn. J se zamm na porovnn toho, co mi jet stle le v iv pamti, a to je ronm minul se souasnm Porovnm-li svoje poznatky s ronkem letonm, mohu se vyjdit, e je zaznamenm pokrok v oblasti jednoporcovch mounk. Zrove ale musm upozornit, e nelze od vvoje oekvat kadoron vrazn zmny. Tvorba v hotelov cukrain skt sice nepebern mnostv kombinac, ale pi jejich uplatovn v soutn praxi se dostvme do tendence zmrnnho pohybu. Soutn tvorba nm zrove dv monost porovnn praktickho relu v podob bn cukrsk vroby se soutn. Zde jsou nky stle v uctivm odstupu rozeven a nebude to zleitost kratho asovho horizontu, kdy dojde ke sblen jejich ost.

Pojme si popovdat o souti z t strnky, kdy se strhvaly body.

st junior se dopoutla chyb pi prci s ovocem konkrtn pi jeho zpracovvn, kdy nedokzali plnohodnotn vyut jeho celkov objem, a tm dochzelo ke zvenmu odpadu. Krom toho byl zpracovatelsk kon nkdy i neodborn provdn.
Dalm skalm tvorby byla chu, kter msto toho aby byla adresn, se mnohdy utpla v pekombinovanosti. Ochucovn mascerpone se nkdy stvalo nevyven, kdy dochzelo bu k pechucen, a to zejmna pi pouit siln koncentrovanch ochucovacch past, anebo pouit mnostv neodpovdalo ochucovac poteb.
Dalm problmem pro nkter soutc bylo zvldnut pomrov skladby mounku proti dezertu, omce a dalch doplk. Prvopotek pvodu nevhodnosti spov ve vbru nesprvnch surovin a ve vyladn jejich chuov harmonie. Dochucovac dluh mladch cukr se t projevil v pouit bylinek, kdy volili jejich nevhodn pouit  a tm se minuli inkem a erstvost bylinek takt nemla odpovdajc hodnoty.
Stejn tak se mohu vyjdit ve zpsobu vdeje zmrzliny, kdy i zde se projevily nedostatky, kter ubraly bodov hodnocen.

To nejlep nakonec, pozivum.

Pedevm to byla mounkov skladba, kterou mohu jednoznan vyzvednout. Skladba probhala pesn podle zsad pouit a vyznaovala se  vyvenost v zastoupen prvk zdrav vivy, mnostv erstvho ovoce a byla doplnna o rznorodost omek a doplk. Soutc takt trefili aktulnost chut, mm na mysli ovocn, kter pat k zkaznickmu trendu.
Spokojenost mohu vyjdit i s tvorbou mounk vyznaujc se odlehenost a odpovdajc velikost.
Zvlt bych rda upozornila na pipravenost a z n vyvrajc profesionalitu, s kterou se soutc na letonm Brnu pedstavili. Vsledek se zrail v pkladnm talovm aranm mounk a celkov dojem se odrazil od npaditosti a originality tvorby stejn tak i v osobitm a zajmavm sloen soust mounk.

9. ronk GASTRO JUNIOR BRNO 2003 byl uskutenn pod poadatelskou patronac  VELETRHY BRNO a.s. ve spoluprci s Asociac kucha a cukr R, poboka Brno.
Organiztorem soute byla tradin firma EXPO-LINE a SOU a SO potravinsk a slueb Brno, nositel nejvyho zlatho ocenn Magdaleny Dobromily Rettigov, obdren za organizaci vech pedchozch ronk.
9. ronku GASTROJUNIORu pedchzelo 5 regionlnch kol, kdy 5 nejspnjch k gastronomickch kol postoupilo do brnnskho nrodnho kola.
Leton ronk soute byl obohacen o 13 soutch ze Slovenska a Rakouska.
Ztitu nad 9. ronk soute pevzal primtor Brna Petr Ducho. Termn soute korespondoval s  s vrom 100 let historie kuchaskch spolk v eskch zem a 10 let od zaloen poboky Asociace Kucha a cukr esk republiky.


Vsledky a foto dokumentace pro obor kucha, nk naleznete zde



Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku