�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kde se zaèala požívat káva

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 19.05.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=427

Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jižní Etiopie - døíve Habeš -, kde se též zaèalo praktikovat pití èerné kávy. Od Habešanù pøevzali kávovník Arabové a Peršané.

fiogf49gjkf0d

Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jižní Etiopie - døíve Habeš -, kde se též zaèalo praktikovat pití èerné kávy. Od Habešanù pøevzali kávovník Arabové a Peršané. Koncem patnáctého století se pila èerná káva v západní Arábii. Pøes Arábii se konzumace rozšíøila do Caøihradu.

Posléze se zaèal kávovník cílenì pìstovat v Liberii a na Madagaskaru, v Asii, Pøední Indii, Jávì a Filipínách.

Teprve v druhé polovinì 18. stol. bylo pìstování kávy zavedeno do Brazílie, která se posléze stala nejvìtším svìtovým producentem této èerné komodity.

Kávovník kvete a plodí až když je nìkolik let starý. Ponìvadž kvete a plodí po celý rok, je zrání plodù nestejné, a tak na jednom stromku nalezneme najednou plody zralé - fialové. èervené, žluté, zelené a souèasnì i kvìty. Plody se sklízejí tøikrát do roka. Druhá sklizeò dává plodù nejvíce a také nejlepší jakosti. Jediný stromek dá roènì asi dva kilogramy èisté prodejní kávy. Roste-li však v dobré pùdì, dává sklizeò dvojnásobnou. Nejvíce plodí keøe 7- až 12leté, a po 20 - 30 letech pøestanou plodit a vykopávají se.

Zrna kávy obsahují kofein, který zvyšuje nervovou èinnost.


Vytisknuto dne 27.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku