Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Začínejte až druhým šálkem

Autor: Kávovary.cz
Datum vydání: 14.5.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=425

Značné riziko pro některé lidi představuje první ranní šálek kávy. Evropské sdružení kardiologů publikovalo výsledky výzkumu řeckých vědců, v nichž se hovoří o tom, že obvyklý probouzecí šálek ranního kafe znamená pro organismus významné zatížení.

fiogf49gjkf0d
Začínejte až druhým šálkem

Značné riziko pro některé lidi představuje první ranní šálek kávy. Evropské sdružení kardiologů publikovalo výsledky výzkumu řeckých vědců, v nichž se hovoří o tom, že obvyklý probouzecí šálek ranního kafe znamená pro organismus významné zatížení.

Způsobuje totiž náhlé zvýšení úrovně kofeinu v krvi, prudké stažení cév - a jako následek zvýšení tlaku a větší zatížení srdečního svalu. Na druhou a třetí kávu už reaguje organismus mnohem příznivěji.

Autoři článku doporučují citlivě reagujícím a nemocným lidem přejít na kávu bez kofeinu, nebo rezignovat na pití kávy vůbec. "Nebo by snad náruživí ´kofeinisté´ měli začínat svůj den až druhou kávou?" ptá se žertem doktor Stavros Glezos v řeckém listě Papaki.

Kofein má ovšem i pozitivní účinky. Kromě obvyklého povzbuzení dokáže například odstraňovat bolení hlavy způsobené únavou. Je to dáno tím, že pokud je člověk unaven, cévy v mozku se uvolňují a rozšiřují se. To vyvolává bolest hlavy. Kofein cévy stáhne a bolení sníží.

Nicméně proti bolesti hlavy vyvolané spasmaty (křeče, vůlí neovlivnitelné stahy) cév, což se děje například u sklerózy, káva ulehčení nepřinese - ba naopak.
Lidé s chronicky nízkým tlakem si odedávna dávají kávu na "zvýšení tlaku." Nicméně ve skutečnosti se tímto způsobem hladina krevního tlaku nezvýší - zvýší se jen jejich pracovní schopnost.

Káva účinkuje i na žaludek - v malém množství je ideálním prostředkem ke zlepšení trávení. Hrneček hořké kávy těsně před obědem zvyšuje chuť k jídlu, tonizuje práci žaludku a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv.

Problematické je působení kofeinu na srdce. Zvláště současný příjem alkoholu, kávy a kouření často vyvolává zesílení činnosti srdce až k tachykardii (zrychlená srdeční činnost). Právě zrychlení tepu má milovníku voňavého nápoje napovědět, že by si kávu měl odpustit.
AUTOR:WEB - www.kavovary.cz

 


Vytisknuto dne 15.11.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku