�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukrsk hry s jablky

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 18.01.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3695

Lze vybrat to sprvn jablko pro konkrtn kuchysk pouit me bt skuten vda. Na druhou stranu se na to mete podvat i z lep strnky a promnit vaen s jablky ve hru: dky pokusm s jednotlivmi odrdami.


Ve vtšin recept se dají jednotlivé odrdy jablek bez vtší škody navzájem nahrazovat, existují ovšem výjimky. Kupíkladu vyhlášený francouzský dezert Tarte Tatin, který vymyslely sestry Tatinovy z vesniky Lamotte-Beuvron nedaleko Paíe, se ze všech jablek pipravit nedá. Vyaduje toti odrdy mén šavnaté, které jemné tsto nerozmoí. Pvodní recept doporuuje "reinettes", ovšem bez bliší specifikace. Co je trochu problém, nebo moudré pomologické knihy vám odhalí, e renet je pomrn dost a jednotlivé variety se od sebe liší.

Z jablek, která se mn dostala pod ruku, jsem do Tarte Tatin pouila renety sudetské, které vynikají svou šavnatostí, nejsou však píliš aromatické. Naopak klasická Coxova reneta, která z eských sad postupn mizí, se na tradiní francouzský kolá hodí bájen i z hlediska chuti. Špatné nejsou ani zimní renety, takzvané koené, za jejich nevýhodu bývá povaováno, e se scvrkávají rychleji ne jiné odrdy, co však u tohoto receptu nijak nevadí. Pozor! Jsou renety, které se do koláe sester Tatinových nehodí vbec. Je to teba Landsberská reneta, která pod skoicov zabarvenou slupkou skrývá velmi šavnatou duninu.

Jak je vidt na píkladu Tarte Tatin, vybrat to správné jablko pro konkrétní kuchyské pouití me být skutená vda. Na druhou stranu se na to mete podívat i z lepší stránky a promnit vaení s jablky ve hru: díky pokusm s jednotlivými odrdami vyladíte svoje recepty k dokonalosti.

Kolá z Idared
(rozpis na 1 formu o prmru asi 23 cm)

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
150 g másla
1 loutek
3 líce studené vody
5 jablek odrdy Idared
3 líce cukru krupice
50 g másla
5 liek merukové marmelády
2 líce calvadosu
špetka soli

Mouky a špetku soli smícháme v míse, pidáme k nim sto gram povoleného másla a prsty dkladn rozmlníme. Pidáme loutek a znovu prohnteme hrudkovatou sms v misce. Pilijeme 3 líce studené vody a vypracujeme vláné tsto. Vytvoíme z nj kouli, stáhneme ji do potravináské fólie a uloíme na hodinu do chladniky.

Troubu pedehejeme na 200 stup. Formu vymaeme tukem.
Jablka zbavíme jádince a nakrájíme na tenké plátky.
Tsto vyjmeme z chladniky, zbavíme je fólie a necháme chvíli odpoinout v pokojové teplot.
Rozválíme do kulaté placky a tu vloíme do formy.
Na dno klademe jablka do tvaru spirály. Takto vyskládáme alespo dv vrstvy. Posypeme cukrem a rovnomrn poklademe kousky zbylého másla.
Vloíme do trouby a necháme ti tvrt hodiny péct. Poté troubu vypneme a kolá v ní necháme ješt pt minut dojít.
V kastrlku rozehejeme calvados rozmíchaný s marmeládou. Smsí potom poteme kolá.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku