�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Croissanty rodka z Vimperka miluje i Jamie Olive

Autor: Kateina Eliov
Datum vyd�n�: 20.11.2020
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3675

"Pouvme belgickou okoldu, francouzskou mouku, irsk mslo, ale teba i esk mk. Vechno se dl run, a to i nae vten croissanty, kter prokldme mslem," vypotv Jan Hanl mlad



Jeho nadýchané máslové croissanty si k snídani objednává slavný britský kucha Jamie Oliver a podle mnoha internetových recenzí a diskusí umí udlat nejlepší vánoní puding v celém Londýn. Pitom jako malý kluk snil Jan Hanl o tom, e bude vojenským pilotem. K pletení housek a k peení dort ho nakonec dovedla jedna televizní reportá.

Dnes je Jan Hanl vrchním pekaem vyhlášeného londýnského pekaství a cukráství Euphorium Bakery. Denn pee padesát druh slaného i sladkého peiva, jeho ruce si poradí i s nkolikapatrovým narozeninovým dortem. Ostatn Jamie Oliver u nj nechal vyrobit jeden z bílé okolády i pro svoji enu Jools.
"Nedokáu vysvtlit, pro mi to tak dobe jde. Asi je to njaký šestý smysl," vypráví nad hrnkem kávy usmvavý potetovaný tyicátník.

Od stíhaek k houskám

V Londýn u ije trnáct let, dom do jihoeského Vimperku jezdí jednou a dvakrát do roka. Letos se chtl vyhnout olympijskému chaosu ve mst, jene šéf pekárny povolil jen krátké volno, a tak se bude muset vrátit pímo doprosted sportovního svátku. Zatímco obvykle zaíná v pt ráno, te kvli olympiád bude vstávat o tyi hodiny dív.
"Doprava je omezena, udlali speciální pruhy pro autobusy MHD a olympijská vozidla. Kdo by je zneuil, zaplatí pokutu dv st liber. Take musíme zaít brzy, aby naše auta dovezla zboí vas," popisuje jednu z mén píjemných stránek olympijských her. Na ranní vstávání je nicmén zvyklý u 20 let.
Kdy mu rodie rozmluvili sny o pilotování stíhaek, šel studovat do Píbrami a po absolvování školy z nj byl mistr na stavb tunel. Jene ho to nebavilo, stejn jako jeho otce "toení volantem".
Ped dvaceti lety rodinu zaujala televizní reportá o nov vznikajících malých pivovarech a pekastvích. Ani by mli zkušenosti, rozhodli se pro druhou variantu. Pjili si milion korun na stavbu pekárny a další ti na její vybavení. Zaátky nebyly snadné, ale Hanlovo pekasví se ve Vimperku udrelo dote.
"Jsme spokojení a to je hlavní. Je to lepší, ne dlat ve fabrice. Sice bych tam trávil mí asu, ale tohle mám radši," vysvtluje Jan Hanl starší, co ho u jeho práce drí. Stejn jako jeho syn se tém celou dobu usmívá.
V jeho pekárn se zrovna dopekla poslední várka housek, zbývá uklidit a všechno je hotovo. "Tady nemete mít špatnou náladu. Tsto je ivá hmota, a kdy se na nj nkdo špatn podívá, nemusí to dobe dopadnout," vtipkuje peka.

Belgická okoláda, eský mák

Stejn jako v londýnském pekaství i tady ve Vimperku dlají vše run a bez chemie. Janu Hanlovi staršímu projde denn rukama víc ne tisíc kousk peiva, pomáhají mu další ti lidé.
V pekaství na londýnské Upper Street najdete vtší sortiment ne ve Vimperku, ale i tady se mohou zákazníci spolehnout na to, e kadý kousek netvarovaly stroje, ale lidské ruce.
"Pouíváme belgickou okoládu, francouzskou mouku, irské máslo, ale teba i eský mák. Všechno se dlá run, a to i naše výtené croissanty, které prokládáme máslem," vypoítává Jan Hanl mladší. "I já pracuju rukama. Není to tak, e bych jen chodil a íkal lidem, co mají dlat. Od pti od rána do jedné hodiny odpoledne, na Vánoce i do ty."
Ne se stal vrchním pekaem, pracoval ve dvou jiných pekastvích, kde sbíral zkušenosti. Pi studiu anglitiny se potkal s brigádníky z Euphorium Bakery. Po pl roce dlání snídaového sortimentu mu tam nabídli práci vrchního pekae. "Dali mi ti msíce na zkušenou. Zaátky byly tké, ale postupn jsem tomu pišel na chu," vzpomíná mladý peka a cukrá.


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku